Avaleht » Filmiliigid

Karikakramäng II: Hõbepulm (2013)

Kolmas film kassetist Karikakramäng II

Mängufilmid | Armastusfilm Kestus: 27:26

Huviinfo

"Karikakramäng II" treiler

www.youtube.com/watch?v=t62Gdl6WBCo  (22.02.2013).

Tootjafirma sünopsis

Andres Maimiku ja Katrin Maimiku film "Hõbepulm" on kurbnaljakas lugu keskealisest paarist, kes otsustab suurejooneliselt tähistada oma saabuvaid hõbepulmi. Klopitakse puhtaks vana pulmakleit ning aetakse see kärinate saatel pereemale selga. Alguses tundub, et kõik sujub ladusalt, aga peo käigus hakkab ideaalne fassaad tasapisi laiali pudenema ning paljastuvad aastaid allasurutud konfliktid, hirmud ja kompleksid.
http://www.facebook.com/events/448948305159786/ (27.02.2013).

Kassett "Karikakramäng II"

Kolmest filmist koosnev kassett "Karikakramäng II" vaatleb kolme erinevat eluiga, kus inimene on sunnitud langetama otsuseid, mis mõjutavad tema ülejäänud elu. Sellised hetked saabuvad sama äkki ja dramaatiliselt kui esimene armumine. Kuidas nende kriisidega toime tulla nooruses, varases keskeas ja kuldsetes aastates? http://www.facebook.com/events/448948305159786/ (27.02.2013).

Arvamusi kassetist

Tiina Lokk: „Kui vaadata seda kunagise „Karikakramängu“ kontekstis, siis üle 3 [5-palli süsteemis – toim] ei venita. Toonane kassett tähistas uue põlvkonna tulekut ja oli tõesti tulemine – toonased filmid, nendes peituv sõnum ja tase olid märksa tugevamad, jõulisemad ja huvitavamad. Kui see praegune aga omaaegsest kassetist lahti haakida, siis tänase eesti filmi kontekstis saaks igat filmi eraldi hinnates „Aitäh, et sa minuga juhtusid“ 3, „Foto“ 5 ja „Hõbepulm“ 4.“

Roman Baskin: „Ei taju, kui palju võib või peab debüütide puhul mööndusi tegema, aga kui täie nõudlikkusega hinnata, siis jääb kassett tervikuna kuidagi lahjaks, veretuks. Igas loos on eraldi võttes mingeid huvitavaid käike, leide, aga dramaturgiline selgroog logiseb kõigis kolmes etüüdis. Veidi tihedamat kude on märgata „Foto“ juures. Samas on tuntavad pildi liikuvus ja üldine käsitööoskus. Kuulsin meediast, et kasseti läbivaks teemaks on armastus!? Mina tundsin küll pigem selle puudumist.“

„Karikakramäng 2“ (2013). [Tiina Lokk, Indrek Kasela, Lenna Kuurmaa, Roman Baskin annavad hinnangu filmikassetile "Karikakramäng 2"]. Postimees: AK, 9. veebr, lk 10. 

Mathura: „Ennast pärandi järgi määratleda on alati mõnevõrra riskantne ettevõtmine, mis võib lõpuks välja näha pigem eneseupituse kui austusavaldusena. Ka kassettfilmi ehk kolmest lühimängufilmist koosneva „Karikakramäng II” puhul on räägitud sellest, kas ta suudab astuda oma eelkäija jälgedesse, kas ta suudab olla oma ajas ühtviisi tähenduslik. Ja pean tunnistama, et mõnevõrra tundub nüüdse filmi viide mullegi pingutatud. „Karikakramäng II-st” kumab läbi tunne, et tegu on meelevaldselt kokku seotud kolme lühifilmiga, mis kuuluvad kokku ennekõike sellepärast, et nad olid käepärast.“
Mathura (2013). Armastab, ei armasta. Käepäraselt kimpu seotud „Karikakramäng II“. Sirp, 15. märts, lk 27.

Arvamusi filmist „Hõbepulm“

Mathura: „Andres ja Katrin Maimiku lavastatud „Hõbepulm” sobitub küll „Karikakramängu” teemaga, ent kunstiliselt kannatab see mitmeski mõttes küsitavate süžeeotsuste ja stiililise järjepidevuse puudumise all. Häirivalt eklektiliseks on keeratud juba loo muusika, mis kõigub Mati Nuude ülistusest šampanjale kuni vaimuliku rahvalauluni. Lisaks mõjub odavalt aegluubis võte pulmaliste söögilauas või Kiwa ülepingutatud veidruse tõsiselt võtmine. Kõige olulisem on aga see, et „Hõbepulmaga” ei esitata minu meelest mitte küsimust, vaid väide, mida seejärel justkui tõestama on asutud. Ent sedagi on tehtud omaenda tingimustel. Kokku mõjub see kõik üksjagu klišeena, nõnda et isegi õnnestunumad kujundid (hauaplatsi kinkimine hõbepulmapaarile) ei päästa vaatajat nõutusest, mis teda võib filmi järel vallata.

„Hõbepulm” pakub oma arusaama abielust ja lõppkokkuvõttes ka inimsuhetest mitte üksikjuhtumi, vaid üldistusena. Ometigi võiks kindlasti leida ka hoopis teistsuguseid üksikjuhtumeid, mida samamoodi üldistusena käsitledes võiks jõuda inimsuhete kohta hoopis teiste järeldusteni. Tõsi, meie kaasaja kunstis võibki näha tendentsi otsida üldistust just probleemis, mitte lahenduses, otsida küsimust seal, kus kõik on halvasti, ja mitte seal, kus kõik on hästi. Mulle meenus „Hõbepulma” vaadates Aki Louhimiehe film „Paljakskistud mees”, vägagi tõsine lugu, mille probleemistik sarnaneb kohati ka „Hõbepulma” omaga, ent kus on suudetud lõpuks naerda ka iseenda üle ning põimitud loosse lahtiste otstega mitmekihilisust. Antud juhul maandub aga pruudikimp tsemendist urnis ja sellega näib asi otsustatud. Ning kui selles mitte näha ühiskonna metafoori, tundub selline lahendus kunstiliselt väheusutav, sketšilik. Vähe on siiski ette heita näitlejatele, kes esitavad oma rolli professionaalselt ja läbimõeldult.“
Mathura (2013). Armastab, ei armasta. Käepäraselt kimpu seotud „Karikakramäng II“. Sirp, 15. märts, lk 27.

Filmiga Hõbepulm kaitses oma magistrikraadi operaator Mihkel Soe.
Allikas: BFM, magistritöö kaitsmise protokoll 06.06.2013.

Vaata lisaks

"Karikakramäng II" leiab elust ja inimestest uusi sügavusi [intervjuu Andres Maimiku ja Arvo Ihoga] (2013). ERR: ETV, OP, 5. veebr, video.
http://m3.err.ee/ee/etv/saade/460892  (22.02.2013).

Arvo Kukumägi: ma olen selliste stseenide jaoks liiga vana (2013). Postimees.ee, 10. veebr, http://www.postimees.ee/mobile/?id=1132960  (22.02.2013).

"Karikakramäng II" Facebookis
http://www.facebook.com/events/448948305159786/  (22.02.2013).

Filmi "Karikakramäng II" esilinastus. GALERII: kuulsad ja säravad külastasid "Karikakramäng II" esilinastust. (2013). Õhtuleht: Elu, 7. veebr. http://www.ohtuleht.ee/509315  (22.02.2013).

"Karikakramäng II" [Elina Naani, Katrin Maimiku ja Jan-Erik Nõgistoga vestleb Mirje Mändla] (2013). ERR: Klassikaraadio, Delta, 7. veebr (22.02.2013).

Karjatse, T. (2013). "Karikakramäng II". ERR: Klassikaraadio, Filmikomm, 8. veebr.
klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=1554393&lang= (22.02.2013).

Katrin Maimik ja Anne Reemann räägivad „Hõbepulmast” (2013). ERR: ETV Ringvaade, 22. veebr, video. http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=136022   (22.02.2013).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm