Avaleht » Filmiliigid

Karikakramäng II: Foto (2013)

Teine film kassetist "Karikakramäng II"

Mängufilmid | Armastusfilm Kestus: 28:00

Huviinfo

"Karikakramäng II" treiler

www.youtube.com/watch?v=t62Gdl6WBCo  (22.02.2013).

Tootjafirma sünopsis

Jan-Erik Nõgisto ja Katrin Maimiku filmi "FOTO" peategelaseks on 30ndais Maarit, kes elab koos oma kiusliku ja manipuleeriva isaga. Kuna Maarit pühendab kogu oma aja ja energia invaliidistunud isa eest hoolt kandmisele, siis on ta pidanud loobuma noore naise täisväärtuslikust elust. Tal ei ole tõsisemaid suhteid meestega ega lapsi. Aga bioloogiline kell tiksub. Ühel päeval kohtab Maarit 9-aastast poissi Rainerit. Nende vahel tekib kummaline suhe.
https://www.facebook.com/events/140223736142516/  (27.02.2013).

Kassett "Karikakramäng II"

Kolmest filmist koosnev kassett "Karikakramäng II" vaatleb kolme erinevat eluiga, kus inimene on sunnitud langetama otsuseid, mis mõjutavad tema ülejäänud elu. Sellised hetked saabuvad sama äkki ja dramaatiliselt kui esimene armumine. Kuidas nende kriisidega toime tulla nooruses, varases keskeas ja kuldsetes aastates? http://www.facebook.com/events/448948305159786/ (27.02.2013).

Arvamusi kassetist

Tiina Lokk: „Kui vaadata seda kunagise „Karikakramängu“ kontekstis, siis üle 3 [5-palli süsteemis – toim] ei venita. Toonane kassett tähistas uue põlvkonna tulekut ja oli tõesti tulemine – toonased filmid, nendes peituv sõnum ja tase olid märksa tugevamad, jõulisemad ja huvitavamad. Kui see praegune aga omaaegsest kassetist lahti haakida, siis tänase eesti filmi kontekstis saaks igat filmi eraldi hinnates „Aitäh, et sa minuga juhtusid“ 3, „Foto“ 5 ja „Hõbepulm“ 4.“

Roman Baskin: „Ei taju, kui palju võib või peab debüütide puhul mööndusi tegema, aga kui täie nõudlikkusega hinnata, siis jääb kassett tervikuna kuidagi lahjaks, veretuks. Igas loos on eraldi võttes mingeid huvitavaid käike, leide, aga dramaturgiline selgroog logiseb kõigis kolmes etüüdis. Veidi tihedamat kude on märgata „Foto“ juures. Samas on tuntavad pildi liikuvus ja üldine käsitööoskus. Kuulsin meediast, et kasseti läbivaks teemaks on armastus!? Mina tundsin küll pigem selle puudumist.“
„Karikakramäng 2“ (2013). [Tiina Lokk, Indrek Kasela, Lenna Kuurmaa, Roman Baskin annavad hinnangu filmikassetile "Karikakramäng 2"]. Postimees: AK, 9. veebr, lk 10. 

Mathura: „Ennast pärandi järgi määratleda on alati mõnevõrra riskantne ettevõtmine, mis võib lõpuks välja näha pigem eneseupituse kui austusavaldusena. Ka kassettfilmi ehk kolmest lühimängufilmist koosneva „Karikakramäng II” puhul on räägitud sellest, kas ta suudab astuda oma eelkäija jälgedesse, kas ta suudab olla oma ajas ühtviisi tähenduslik. Ja pean tunnistama, et mõnevõrra tundub nüüdse filmi viide mullegi pingutatud. „Karikakramäng II-st” kumab läbi tunne, et tegu on meelevaldselt kokku seotud kolme lühifilmiga, mis kuuluvad kokku ennekõike sellepärast, et nad olid käepärast.“
Mathura (2013). Armastab, ei armasta. Käepäraselt kimpu seotud „Karikakramäng II“. Sirp, 15. märts, lk 27.

Arvamusi filmist „Foto“

Mathura: „Kolmiku teine lugu, Katrin Maimiku ja Jan-Erik Nõgisto lavastatud „Foto” on siinsetest kõige sotsiaalsema närviga tükk, mis laotab vaataja ette terve rea ühiskondlikke ja moraalseid probleeme. Hoolimatud vanemad, tubaka ja alkoholi kättesaadavus noortele, laste kuritegevus või ka inimese valik ohverdada omaenda isiklik elu haige vanema eest hoolitsemisele on kõik küsimused, mis kajastavad ka ühiskonna ja avalikkuse üldisi väärtushinnanguid ja kokkuleppeid. Peategelase Maariti (Helen Ehandi) armastuseotsingud, tema karikakramäng, taandub siin tegelikult peaaegu et taustaks. Seda seika rõhutab ka loo pealkiri, mis viitab Maariti ja ühe „tänavapoisi” Raineri kui (tinglikult) ema ja lapse suhtele, kus kumbki otsib võimalust välja elada oma elus rahuldamata jäänud vajadust. Filmi mõttelisse keskmesse seatud rangluumurd mõjub aga kui ühiskonna vaimutervise metafoor.

„Foto” on ka lugu, millel siinsest kolmikust oleks olnud enim potentsiaali välja kanda täispika mängufilmi mahtu. Veidi on mul isegi kahju, et seda võimalust ei kasutatud, sest tundliku ja oskusliku käe all oleks sellest võinud saada ühe mõtlemapanevama loo meie viimaste aastate filmitoodangus.

Mis puutub rollisooritustesse, siis on raske uskuda, et filmi isa tegelane oleks kirjutatud kuidagi teisiti kui Arvo Kukumäele mõeldes. Viimane sobitub sellesse niivõrd orgaaniliselt, et võib hetkiti unustada, et tegu on mängufilmiga. Teadagi on Kukumägi ka üks lüli, mis seob nüüdset ja 1977. aasta „Karikakramängu”."
Mathura (2013). Armastab, ei armasta. Käepäraselt kimpu seotud „Karikakramäng II“. Sirp, 15. märts, lk 27.

Vaata lisaks

"Karikakramäng II" leiab elust ja inimestest uusi sügavusi [intervjuu Andres Maimiku ja Arvo Ihoga] (2013). ERR: ETV, OP, 5. veebr, video.
http://m3.err.ee/ee/etv/saade/460892  (22.02.2013).

Arvo Kukumägi: ma olen selliste stseenide jaoks liiga vana (2013). Postimees.ee, 10. veebr, http://www.postimees.ee/mobile/?id=1132960  (22.02.2013).

"Karikakramäng II" Facebookis
http://www.facebook.com/events/448948305159786/  (22.02.2013).

Filmi "Karikakramäng II" esilinastus. GALERII: kuulsad ja säravad külastasid "Karikakramäng II" esilinastust. (2013). Õhtuleht: Elu, 7. veebr. http://www.ohtuleht.ee/509315  (22.02.2013).

"Karikakramäng II" [Elina Naani, Katrin Maimiku ja Jan-Erik Nõgistoga vestleb Mirje Mändla] (2013). ERR: Klassikaraadio, Delta, 7. veebr (22.02.2013).

Karjatse, T. (2013). "Karikakramäng II". ERR: Klassikaraadio, Filmikomm, 8. veebr.
klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=1554393&lang= (22.02.2013).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm