Avaleht » Filmiliigid

Püha tuli (2010)

Dokumentaalfilmid Kestus: 52:00

Huviinfo

Filmist meedias

"Eelkõige huvitasid mind seda filmi tehes Karpaatides elavad inimesed ja sealne rikas rahvakultuur, karged mäed ja avali süda. Ning kõige selle keskel Ruslan, kes oli korraks naasnud oma loomingu algallikale," annab filmile eelnevaid vihjeid režissöör Erik Norkroos.

Ruslan Trochynskyi /---/ naerab dokumentaalfilmi esilinastuse eel, et pole terve elu jooksul ka nii palju korda saatnud, kui möödunud suvel. Lisaks dokumentaalfilmi viimistlemisele lindistas bänd ühes filmiga esitlemisele tulevat kolmandat CD-d ja DVD-d „Zillja Zelenen'ke" (eesti keeles - rohi roheline), osales Eesti ajalooliste purjelaevade kultuuridessandil Läänemerel ning lisaks kõigele saab Ruslan Trochynskyit alates sellest sügisest [2010 - toim] näha Ugala lavastuses „Maakad" Mulgi muusiku rollis.

„Ma kohe olen selline rahutu hing ja harjunud inimestega suhtlema. Mulle ei meeldi istuda kodus, juua diivanil lösutades õlut ja vaadata jalgpalli. Kui jalgpall - siis parem juba ise väljakul palli taga ajades," lagistab mees väsimatult naerda.

Nii ei kujutanud ta ka kuue aasta eest Eestisse elama sattudes elu ilma muusikata ette ning Ukraina punk-folk-rokkbändi Haydamaky endisest tromboonimängijast sai ansambli Svjata Vatra liider. Viie aastaga on seesama bänd tulist folki mängides jõudnud suure osa eestlastest muusikasõprade südamesse. Nende „Kalyna" on laul, mida laulab kontsertidel kaasa pea kogu publik.

Lähima nädala jooksul nii Tallinnas, Tartus, Jõhvis kui Viljandis kinolinale jõudva dokumentaalfilmi ja uue CD/ DVD-ga tähistab Svjata Vatra oma viiendat sünnipäeva. Ja kuigi plaadil saab kuulata vaid kahte uut lugu, on maiuspalaks selle juures kaasasolev DVD, kus muusikasõbrad näevad Svjata Vatra kontserti mullusel Viljandi pärimusmuusika festivalil ning kolme seni ilmumata muusikavideot. /---/

Artikli täisversioon:
Svjata Vatra tulisest loost vändati dokumentaalfilm | Õhtuleht
Paavle, S. (2010). Svjata Vatra tulisest loost vändati dokumentaalfilm ["Püha tuli"]. Õhtuleht, 20. okt.

Svjata Vatra Karpaatide ekspeditsioonist loe lähemalt:

Suits, L. (2009). Svjata Vatra Ukrainas ehk Viljandlaste uskumatud seiklused Karpaatides. Sakala, 13. aug, lk 6-7, ill;

Rada7 -- Svjata Vatra

Filmi levist

2010. aastal valminud filmi on näidatud ETV-s, mitmetel festivalidel Eestis, Ukrainas, Poolas ja Soomes. Sügisel 2011 osales  „Püha tuli“ edukalt Ukraina mainekaimal filmifestivalil „Kino Molodist“, olles üheks auhinnanominendiks.

24. detsembril 2011 linastus „Püha tuli“ Ukraina ühel edukamal telekanalil TBI. Linastusele eelnes 40-minutiline diskussioon stuudios, kus osales ka Ukraina populaarseima folk-rock ansambli Haydamaky liige Oleksander Jarmola. 
www.svjatavatra.com/2011/12/22/puha-tuli-esilinastus-ukraina-tvs/‎ (31.03.2014).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm