Avaleht » Filmiliigid

Miriami pesakast (2006)

Miriami kana pesakast

Animafilmid Kestus: 05:00

Huviinfo

Filmi sünopsis

Puu otsas, pesakasti õrrel trillerdab kuldnokk. Seda märkab toasolev kana. Kuna isa on väikevennale meisterdanud tõukeratta, siis nõuab kana endale pesakasti. Samal ajal õpivad kana ja väikevend tõukerattaga sõitmist. Isa saab pesakasti valmis, kinnitab selle köögiseinale ning aitab kana sisse. Kui töölt jõuab koju ema, üritab kana pesakastist välja karates teha emale ehmatusnalja, kuid sajab selle asemel koos kastiga seinalt...
EFSA.

Miriami lugude saamisloost

2003. aastal alanud Miriami-lugude eesmärk oli teha lastele ja nende vanematele inimliku energiaga laetud lugusid, millest ei puuduks fantaasiast sündiv rõõm.

Kellele?
Filmi sihtgrupiks on peamiselt eelkooliealised lapsed, kelle kodumaal sajab tihti vihma ning kes kaminasse vaatamise asemel käivad kinos!

Mida need filmid lastele annavad?
Ootamatud sündmused, mis vahel külvavad segadust ning mida elu inimese teele tihti toob - leiavad alati lahenduse, kui olla ümbritseva ning kaaslaste suhtes tähelepanelik ning hoolitsev...

Mis teeb need filmid omapäraseks?
Neis ei ole midagi üleloomulikku. On vaid tavaline neljast inimesest ja kanast koosnev perekond oma igapäevaste väikeste toimetamiste ja juhtumistega. Nii nagu see elus on olnud ja ikka on.
Ainus, mis selles peres on tavapärasest teisiti - Miriami sõbraks on inimlikustatud iseloomujoontega kana. Neid kana iseloomujooni võib pidada tegelikult täiskasvanulikult asjaliku Miriami lapselike iseloomujoonte peegelduseks.

Miriami iseloomustus
6-aastane Miriam on eelkooliealine laps, kes oskab juba natuke lugeda ja kirjutada ning ning mõistab enese eest igati hoolt kanda, sest varsti tuleb ju kooli minna. Kuid kohati, tänu oma lemmiklooma kana soovidele ning ettearvamatutele toimetamistele, on Miriam sunnitud käituma kui lapsevanem. Tema võtab enda peale vastutuse ettevõetud asjade lõpuleviimise eest. Ta on alalhoidlik ning tähelepanelik ja hoolitsev ümbritseva suhtes, mõistab aimata teiste soove ning vajadusi ja üritab neid ka jõudumööda täita.Teatud situatsioonides on see Miriami nõrkuseks - ta on mängukaaslaste (kana ja väikevend) poolt mõjutatav, kes oma tujude ja hetkeemotsioonide ajel midagi pähe võtavad ja millel on vahel ettearvamatud tagajärjed. Kuid Miriamil on ausust olla vastutaja. (Miriam on 3-liikmelise kamba vanima liikmena "tarkuse" ja "mõistlikkuse" kahastus, võttes vanemate äraolekul üle nende rolli.) Miriam on vahel ka veidi uje - see omadus on päritud isalt...

Kana iseloomustus
Kana on lapsemeelsuse kehastus.
Kana on "käivitaja" - tegevusahela ellukutsuja...
Kana on Miriami kohatisele ujedusele kalduvale iseloomule vastupidiselt hüperaktiivne ning tasakaalutu ning seetõttu pidevalt pere tähelepanu keskpunktis. Kana on ettevõtlik ning kui ta ei suuda ise midagi hästi ellu viia, siis üritab ta tegevusse kaasa tõmmata Miriami. Kana kummalised, vahel melanhooliastki tingitud soovid panevad liikvele Miriami, kes sõpra üritab aidata. Kana on vahel ka unistaja ning Miriam, kes samuti kaldub unistama, mõistab kana tundeid ja soove ning üritab neid täita. Sellest tulenevalt käivitubki sekelduste ahel, mis vaatamata ebamugavatele situatsioonidele lõpeb siiski positiivselt.

Väikevend
4-aastane väikevend on Miriami ja kana kõrval kolmas peategelane, kes on haaratud erinevatesse tegevustesse. Ta on hakkaja ja positiivne tüüp, kes on virisemata nõus kõiges kaasa lööma ning abistama.

Isa-ema
Isa ja ema moodustavad kõrvaltegelaste paari, kelle suhtes on lastel suur respekt.

Allikas: Nukufilm

Katkeid intervjuust Mait Laasiga:

Kuidas Miriam sündis? Oled öelnud, et sinu tütre Laura sünd oli ka üks lastefilmisarja käivitamise põhjustest.
Laura sünd oli kindlasti üks motivaator. Paljudel Nukufilmi stuudio töötajatel olid sel ajal väikesed lapsed kodus või kohe ilmavalgust nägemas, ehk seetõttu oli ka stuudiol sisemine soov ja valmisolek teha lastele suunatud filmi.

Alguses pusisin ise filmi teemade kallal ning plaan oli need teostada lamenukk-tehnikas. Esialgu mõtlesime teksti edastada lauluna, siis pöördusingi Leelo Tungla poole, kes tuli lahkelt appi.

Kas ilma dialoogita lood olid kohe plaanis?
See, et me dialoogi ei kasuta, oli algusest peale selge. Küll aga palusime Leelol kirjutada laulusõnad, mis pidid loo kulgemist toetama, ja et lastelgi oleks tore kaasa laulda. Kuid see oleks komplitseerinud filmi levitamist – tõlkimist jne. Siis loobusimegi lauludest. Hiljem liitus meiega Peep Pedmanson, kes ideedest ja tekstidest kirjutas stsenaariumid kokku. Omaette eesmärk oli seegi, et Miriamit saaksid lavastada eri režisöörid.
/---/

Kuidas stuudiol endal ootused olid – et teeme umbes 20 filmi valmis, siis saab seriaali maailma telekanalitele müüa? Festivalidel käis ju iga osa eraldi.
Sarja pilootosa valmistamiseks saime Euroopa Media programmist toetust aastal 2004. Miriami filmid on olnud nõutud rahvusvahelistel filmifestivalidel ja minu teada on neid päris hästi müüdud ka telejaamadele. Sari valmib tavapärasest kauem, film filmi haaval, vastavalt EFI ja Kulka võimalustele seda toetada. Meie nukufilmid on pigem kvaliteetkäsitöö ja nende tootmine suurtes kogustes – nagu näiteks Cartoon Network sooviks – meie oludes üsna keeruline. /---/

Loe tervikintervjuud:
Tõnson, M. (2014). Miriami isa Mait Laas: hea film peaks andma elujõudu [Eesti lastefilmide sarjas ilmus Nukufilmi Miriami lugude DVD]. Eesti Ekspress, 30. jaan, lk 54

või tasulisest digilehest:
Miriami isa Mait Laas: hea film peaks andma elujõudu - Eesti Ekspress

Filmikriitikat

Jürgen Rooste: „Tegelikult peitusid kahe animaloo ["Miriami kana pesakast", "Teatriporgand" – toim] tugevused ja nõrkused sarnastes tegurites. Kui minna lätte ehk loo juurde, siis mõlema stsenaarium oli painutatud tehnika (vormi) teenistusse; mõlemad lood olid kokku põimitud hetkiti üsna lõdvalt seotud süžeejärgnevustest ning ammutasid oma jõu eraldi “kildudest”, tegevusleidudest ja ideesähvatustest, meenutades paiguti võimaliku stsenaariumi ideerünnakut kui valmis lugu. Kuigi, kildude ja piltide kooslusena nood lood oma loogilise ja pasliku lõpuni jõuavad. Näiteks “Miriami kana pesakasti” efektseim ja koomilisim hetk oli ilmselgelt kana unistustesse sisenemine – ta kujutelm endast pesakastis lõõritava laululinnuna. Kanalugu areneb pisemate ja suuremate kõrvalepõigetega kollapsi, säherduse absurdiunistuse loomuliku kokkuvarisemise poole. /---/

Eks nukufilm “Miriami kana pesakast” tutvusta meile samuti väga head tehnilist taset: pereisa on pandud puutööd ja kana rulaga trikke tegema. Siingi lastakse meil ajuti pigem võimalik lugu unustada ning imetleda nukumeistrite/talletajate tööd. Terve nukuperekond on kujundatud omanäoliseks, selgelt äratuntava käekirjaga voolitud. Ning eks oma moraali leia sestki palast: ei saa kanast laululindu ega pesakastis konutajat, las iga meister jääb oma liistude juurde.“
Rooste, J. (2006). Vorm on see iva [Nukufilmi uued nukufilmid: "Miriami kana pesakast", "Teatriporgand"]. Sirp, 5. mai, lk 16, ill.

Miriami-lugude levikust

Produtsendi kommentaar: "Seni valminud Miriami lood on saanud väga hea vastuvõtu väikeste vaatajate hulgas. Kogu seriaali ja eraldi osade näitamisõigust on müüdud mitmetele üritustele ja telejaamadele väljaspool Eestit. Eriti populaarsed on need eri riikides lastele korraldatavatel workshop'idel tutvustamaks animatsiooni ja selle tegemist erinevatel lastenädalatel alates  juba lasteaiaealistest lastest. Lisaks on Miriami lugude filmid valitud tähtsamatele lastefilmide festivalidele. Samuti on üksikuid osi Miriamist erinevad festivalid valinud välja oma tutvustava DVD jaoks.
Oleme sõlminud lepingu Network Ireland Television'iga seriaali levitamiseks. Näiteks on Miriami-sari jõudnud nüüd ka Argentiina vaatajateni.
Koostöös Eesti Päevalehega kirjastati raamatud "Miriami lood", "Miriami värviraamat" ja "Miriami nukuraamat"; 2010. aastal ilmus viieosaline raamatusari "Miriam ja loodus" ning Miriami kalender ning lasti välja DVD Miriami filmidega tiraažis 3000. Koostöö Eesti Päevalehega jätkub, kavas on uusi projekte."
Allikas: EFI

Eesti lastefilmide sari

3. oktoobril 2013 alustas ilmumist Eesti lastefilmide sari - põnevad, lõbusad ja õpetlikud lastefilmid 30 DVD-l, mis peaksid olema igas kodus! DVDd tulevad järjest poodides müügile koos Eesti Ekspressiga igal neljapäeval alates 3. oktoobrist. Nii 30 nädalat järjest. Sarjas on 60 lühianimafilmi, 4 täispikka animafilmi ja 16 mängufilmi. Filmid on valitud nii, et esindatud oleksid meie parimad filmitegijad, iga žanri parimad filmid, eri ajastud ja kõik meie tähtsamad lastefilmide tegelased.

Nukufilmi „Miriami lood“ on sarja 19. DVD, ilmunud 06.02.2014. Sellel on järgmised filmid:

Miriami jõulupäkapikk (2003)
Miriam mängib peitust (2004)
Miriami pesakast (2006)
Miriami teatriseiklus (2007)
Miriami piknik (2007)
Miriami värvid (2008)
Miriami katkine pilt (2009)
Miriami rohelised täpid (2012)
Miriami köögikombain (2012)
Miriami tuulelohe (2013)

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm