Avaleht » Filmiliigid

Krokodill (2009)

Animafilmid Kestus: 16:38

Huviinfo

Filmist kriitiku pilguga

Meelis Oidsalu: „Jancise filmis on rangelt (ehk isegi liiga rangelt?) paigas rütm, nüansi- ja tähendusrikas kujundikeel, piisav pühendumine meeleoluloomele  ja paraja hingamisruumi jätmine vaatajale teevad sellest arusaadava, ent sügava ja nauditavalt poeetilise linateose. /---/
Kaspar Jancis on sarnaselt oma õpetaja Priit Pärnaga üks neist animafilmi autoritest, kes   tõestavad, kui lähedal seisavad üksteisele luule- ja animakunst. Kui vanameister Pärna vaste luuleilmas oleks mõni vabavärssi harrastanud sürrealistlik poeet, siis Jancise „Krokodill” on pigem sümbolistlik, rangelt riimitud luule. Päris Charles Baudelaire’i tasemeni Jancis ei küüni, selleks on ehk värsirütm veidi liiga monotoonne, iroonia liialt eluterve ja sümbolid kohati kulunud (nukra olustiku taustal õilmitsev lõbustuspark ja korduvalt kahurist välja tulistatav portfelliga mees tundusid ehk veidi liiga viledaks kantud tähistajatena), ent seda polegi ju vaja. Heiti Talviku mõõdu annab Jancis välja küll ja see õigustab saadud tunnustust  igati.“ /---/
Oidsalu, M. (2010). Kõrvalpilk värskele eesti animafilmile [animafilmid "Tuukrid vihmas", "Krokodill", "Õhus" ja "Oranus"]. Sirp, 8. jaan, lk 18-19.

Andres Laasik: „Kaspar Jancise kolmnurkne armastuslugu „Krokodill” on neljast uuest animafilmist kõige intiimsem, seal toimub sisemine dramaatiline areng. Satiiriline iva väljendub vaid nüanssides, kus on rohkesti vaimukaid kujundeid.“
Laasik, A. (2009). Kehv tuukritöö ja pasane maa märgivad ajastu vaimu [PÖFFil linastunud uutest animafilmidest: "Tuukrid vihmas", "Krokodill", "Õhus" ja "Oranus"]. Eesti Päevaleht, 25. nov, lk 13.

Ülo Pikkov: „Kaspar Jancise „Krokodill” on tema viies animatsioonfilm, mis jätkab osaliselt eelnevate filmide teemat: melanhoolia, purunenud armastus ja väikese inimese väikesed rõõmud. Jancis on justkui animatsioonimaailma Aki Kaurismäki, kes leiab inspiratsiooni kõrvaltänava argisest miljööst, kus elu rataste vahele jäänud inimesed harutavad lahti oma suhete sasipuntraid. /---/

"Krokodill” on väga teatraalne film — tegelaskujud on traagilised ja „näitlevad” groteskselt; peategelane töötab näitlejana ooperis, hiljem krokodilli mängides kaubanduskeskuses ja ka filmi tegevuskoht on osaliselt teater (ooperimaja). Filmi õhustik on üles ehitatud kontrastidele: edukas näitleja — paadunud alkohoolik; mandunud koduperenaine — õnnelik armastaja; rõõmus, värviline lõbustuspark — hall tänav jne. Ühesõnaga, teater mis teater, ainult animeeritud.

Loe edasi:
animeeritud teater kaspar jancise animatsioonfilmis „krok
Pikkov, Ü. (2010). Animeeritud teater Kaspar Jancise animatsioonfilmis "Krokodill". Teater. Muusika. Kino, nr 1, lk 110-113.

Tunnustus

Eksjö rahvusvahelisel animafilmide festivalil Rootsis

Festivali žürii andis Grand Prix’ filmile “Krokodill” ja põhjendas oma otsust nii: “See film suudab meelt lahutada ja hoida pinget 16 minutit ning luua ilma dialoogita sügava psühholoogilise draama. Filmis on suurepärane “näitlejatöö” ning kaunis disain. Tegu on kaasahaarava filmiga, milles on nii huumorit kui tragöödiat.
Grand Prix Kaspar Jancise joonisfilmile “Krokodill” / Uus Eesti, http://uuseesti.ee/20145 (12.04.2014).

Euroauhind Ungarist

Tähtis uudis tuli Ungarist Sopronist, kus anti välja Cartoon Forumi auhind Cartoon d’Or, mis tõstis esile Kaspar Jancise filmi „Krokodill”. Tegu on euroauhinnaga, mida on lugupeetud animaatorite seltskond väljastanud juba aastast 1991 ja mille saajate hulgas on klassikuid, nagu Nick Park.
Laasik, A. (2010). Eesti film toob eestlastele tuntust idas ja läänes [Euroopa animafilmi auhind Cartoon d'Or filmile "Krokodill"]. Eesti Päevaleht, 25. sept, lk 15.

Põhjamaade ning Balti riikide animatsioonifestivale ühendava organisatsiooni ANOBA nominatsioon läks Kaspar Jancise filmile «Krokodill», mille tugevuseks peeti oskust rääkida armastuse keerulistest teedest rikkaliku metafoorikeele abil.
Davidjants, K. (2009). Animated Dreamsi grand prix läks Tšiilisse. Postimees, 23. nov, lk 17.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm