Avaleht » Filmiliigid

Mängime Pärti (2012)

Teine film duubel-DVDst Mängime Pärti. Arvo Pärt musitseerimas koos muusikakooli õpilastega

Dokumentaalfilmid Kestus: 74:58

Huviinfo

Arvo Pärt musitseerimas koos muusikakooli õpilastega

Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakooli (VHK) õpilaste kontsert, mis oli pühendatud Arvo Pärdi loomingule, toimus 4. juunil 2011 Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus. Tegemist oli VHK ja Rahvusvahelise Arvo Pärdi Keskuse koostööprojektiga. Režissöör Dorian Supin on jäädvustanud kontserdi, kus esitati 18 teost, samuti  sellele eelnenud proovid koos heliloojaga kahes filmis - "Mängime Pärti" ja "Proovime Pärti. 2012. aastal valminud filmid on talletatud kahele DVD plaadile  ning moodustavad duubel-DVDna ühe terviku. Projekti valmimisele panid õla alla Eesti Kultuurkapital ja Rahvusvahelise Arvo Pärdi Keskuse peasponsor Swedpank, kelle abil jõudis DVD ka kõikidesse Eesti muusikakoolidesse. Mõlema filmi (DVD) esilinastus toimus Tallinnas Mustpeade majas 23. aprillil 2012.

Kontserdi taustast

"Arvo Pärt, üks tuntumaid ja armastatumaid heliloojaid kogu maailmas, juhendas 2011. aasta maikuus Vanalinna Hariduskolleegiumi lapsi, kes olid võtnud nõuks ette valmistada helilooja autorikontserti.
Ühel eelneval talvisel kohtumisel Laulasmaal, kus helilooja soovitas töösse võtta loo "Vater unser", seda kohe ka ette lauldes ja end klaveril saates, mõistsin ees ootava projekti sügavamat tähendust. Tajusin, et me ei pea hirmsasti muretsema, kas lapsed on piisavalt tasemel ja väärilised selleks tööks koos heliloojaga. Oluline on hoopis muu - protsess, kontakt, koostöö, see sügav jälg, mis jääb noort muusikut kogu eluks mõjutama. Küllap on see ka heliloojale väärtuslik kogemus saada vahetu emotsioon ja tagasiside lapselt, kelle väljendus on siiras, aus, ilma aukartuse ja distantseerumise filtrita. Mõttes juba nimetasingi seda protsessi "südamest südamesse".
Kontserdil ja proovides jagus tähelepanu vaid muusikale ja ideedele muusika taga, ees ja ümber, südamlikus ja sundimatus loomingulises õhkkonnas. Raske on lühidalt kirjeldada seda meeleolu, mis ruumis tekkis. Ega paremat sõna ei leia kui armastus. Armastus lapse, looja ja loomingu vahel ja vastu. Armastus kui kõikeläbiv kvaliteet, mis pühitseb loovuse. Muusika on ju otsetee südamesse, ka kõige tugevamast koorikust lööb see läbi augu, mille kaudu saavad vabalt sisse voolata vaimsed väärtused ja head emotsioonid." 
Peeter Sarapuu. Proovime ja mängime Pärti. Saatesõnast duubel-DVD-le "Mängime Pärti" (2012).

Väljavõtteid filmi vastukajadest

Muusikateadlane Tiia Teder: "Vanalinna kooli kontserdi kavas oli mitmekesine valik Pärdi loomingust: lastepalu, kuulsaid tintinnabuli-teoseid, mõni lugu varasemast modernismiperioodist, koorilaule, paavst Benedictus XVII-le pühendatud laul "Vater Unser" ja Eesti filmimuusika tippmeloodia "Ukuaru valss."

Lastepalasid kirjutas Arvo Pärt üliõpilaspõlves, kui ta töötas Pioneeride Palees klaverisaatjana ja tegi näiteringi lavastustele saatemuusikat, samuti raadio lasteansamblile 1950-ndate aastate lõpul. /---/ Tema lastemuusika on lastepärane, ebastandartsete ja leidlike "kiuksudega". Veel tänagi kõlab see noorte muusikute repertuaaris värskelt.

Tänu helilooja Arvo Pärdi osalusele on see midagi hoopis enamat kui õpilaskontserdi lindistus koolilaste ja vanemate rõõmuks. Talletatud on kontsert ja sellele eelnenud proovid heliloojaga ning Arvo ja Nora Pärdi vestlus, kokku üle nelja tunni vaatamist." 
Teder, T. Mängime Pärti. Meister ja tabula rasa. Teater. Muusika. Kino, 2012, nr 10, lk 116. 

Muusikaõpetaja Lauri Jõeleht: "Kuna esitajate hulgas oli ka palju väikesi lapsi, siis oli esitamiseks valitud teoste hulgas päris palju Arvo Pärdi noorpõlves kirjutatud lastepalu, kuid enamiku esitatud teostest moodustavad siiski tintinnabuli-stiilis teosed, mida võib enamasti kuulda professionaalsete interpreetide esituses. Kuna nüüd esitasid sedasama muusikat alles kujunemisjärgus noored muusikud, oli selle projekti puhul tegu täiesti unikaalse nähtusega. Pärdi loominguga lähedalt kokku puutunud muusikud teavad, kui keeruline on hästi esitada neid teoseid, kus muusikalise materjali käsitlus on äärmiselt lakooniline. Seda arvestades võib öelda, et sellisest muusikast koosneva täispika kontserdi ettevalmistamine oli väga julge ettevõtmine, kui mitte öelda isegi hulljulge. Ilmselt võisid nii õpetajad, kes lastega töötasid, kui ka helilooja ise protsessi käivitumise eel isegi karta selle kontserdi läbikukkumist. Seda enam oli kõigile suureks üllatuseks, kui hästi ja võib öelda professionaalselt said lapsed selle muusika esitamisega hakkama. Helilooja tundus tulemuse üle siiralt rõõmustavat. Isegi sedavõrd, et DVD-le salvestatud vestluses tõid Nora ja Arvo Pärt esile 35 aastat tagasi kirjutatud oreliteose "Trivium" esituse erakordsuse, öeldes, et see teos sai alles nüüd tõeliselt kõlama. Kontserdile järgnenud koosviibimisel ütles autor, et nendes lastes on midagi väga erilist ... /---/

Kokkuvõttes võib öelda, et nii nagu Kristus, kes ütles, et kui te ei saa lasteks, siis te ei saa taevariiki, ei saa te ka Pärti mängida, kui ei tee seda lihtsalt ja siiralt nagu lapsed. Laskem siis lastel Pärti mängida, et nii ise nende käest seda õppida."
Jõeleht, L. Õppigem lastelt mängima Pärti. Sirp, 2012, 30. aug.

Kontserdil kõlanud Arvo Pärdi teosed ja esitajad

Trivium (1976). Liisa Hiob, orel. Õpetaja Hille Poroson.

Da pacem Domine (2004). Plokkflöödikvartett koosseisus Kelli Marie Jaama, Saskia Baltin, Irma Isabella Raabe ja Tõnis Kuurme. Õpetaja Tõnis Kuurme.

Pari intervallo (1976). Kitarrikvartett koosseisus Päär-Joonap Keedus, Joann Gustav Arro, Kaarel Kuusk ja Lauri Jõeleht. Õpetaja Lauri Jõeleht, temalt ka esituse seade.

Saabastega kass (tsüklist "Neli lihtsat tantsu", 1956-1957). Luukas Heinrich Võrno, klaver.

Punamütsike ja hunt (tsüklist "Neli lihtsat tantsu", 1956-1957). Johan Kroon, klaver. Õpetaja Anneli Tanksimäe.

Liblikad (tsüklist "Neli lihtsat tantsu", 1956-1957). Ursula Roomere, klaver. Õpetaja Ingrit Vooglaid.

Pardipoegade tants (tsüklist "Neli lihtsat tantsu", 1956-1957). Anett Demjanov, klaver. Õpetaja Katri Rebane.

Olen juba suur (kogumikust "Viis laulu lastele"). Vanalinna Hariduskolleegiumi lasteaia lapsed. Õpetajad Kaiu Põld, Eve Padar, klaveril saadab Katri Rebane.

Ukuaru valss (1973). Kandleduo Kalev Vatsel ja Tuule Kann. Õpetaja Tuule Kann.

Veni Creator (2006). Püha Miikaeli poistekoor, dirigent Mikk Üleoja, orelil Kristel Aer. Õpetaja Kadri Hunt.

Bogoróditse Djévo (1990). Püha Miikaeli poistekoor, dirigent Mikk Üleoja, orelil Kristel Aer. Õpetaja Kadri Hunt.

Vater unser (2005). Vokaalkvartett koosseisus Mattias Tirmaste, Karl Kukk, Karl Perens ja Oskar Toomet-Björck, klaveril Arvo Pärt.

Variatsioonid Ariinuška tervekssaamise puhul (1977). Rael Kõiv, klaver. Õpetaja Katri Rebane.

Diagrammid (1964). Johan-Eerik Kõlar, klaver. Õpetaja Karin Suss.

Aliinale (1976). Johanna Kivimägi, klaver. Õpetaja Katri Rebane.

Peegel peeglis (1978). Johannes Peeter Sarapuu, tšello ja Joonas Mattias Sarapuu, klaver. Õpetajad Aare Tammesalu ja Karin Suss.

Peace upon you, Jerusalem (2002). Vanalinna Muusikamaja tütarlastekoor, dirigent Maarja Soone.

Eesti hällilaul (2002). Vanalinna Muusikamaja tütarlastekoor, dirigent Maarja Soone.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm