Avaleht » Filmiliigid

Nooruspäevad Paralepas (1936)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr 89

Sama sündmuse lühem versioon "Nooruse päevad Paralepas", EKF kroonika "Noorus filmis", 2.osa (1936)

Filmikroonikad Kestus: 14:56

Huviinfo

Ajalehed skautide suurlaagrist

 12. juulil (pühapäeval) toimus Haapsalus - Paralepa kaunis rannas Eesti Skautide maleva 3. suurlaagri pidulik avamine. Suurlaagri avas haridusminister kolonel Aleksander Jaakson. Avamistalitust jälgis ligi 10000-pealine rahvahulk. Pühapäeval kuulus laagri koosseisu umbes 2000 skauti ja skaudisõpra, nendest 350 välismaalast. Õhtul oli korraldatud laiaulatusliku kavaga lõkketuli.
Paralepa rannal oli avamispäeva hommikuks paar päeva kestnud hoolsa töö tulemusena kerkinud telkide linn, millist Eestis seni pole nähtud. Ligi pooltuhat välielamut oli grupeeritud all-laagriteks metsapadrikusse rajatud teedega ja telgid ning nende ümbrus kaunistatud ikka üks algupärasemalt kui teine.
All-laagrid moodustasid 15 malevat ja telgid olid püstitanud Soome, Läti, Taani, Rootsi, Poola ja Leedu skautide rühmad. Ungarlased ja ameeriklased polnud pühapäevaks veel saabunud.
Suurlaagri pidulik avamine algas hommikul jumalateenistusega. /---/ Teenistust pidasid skautmastrid-kirikuõpetajad Harri Haamer ja Kuusik.
Keskpäeva paiku rivistati paraad üles hobuseraua kujuliselt ümber lippudevälja.

Saabuvad külalised: haridusminister kol. A. Jaakson, kindral Burt, Haapsalu linnapea dr. Alver, kindr. Leesment, peastaabi ülem major Koik jt. Laagri juht skm. H. Michelson annab sõna laagri avamiseks riigivanema esindajale haridusministrile kol. Jaaksonile. /---/ Heisatakse laagri lipp. Hiiglakõrgesse peamasti kerkivad sujuvalt Eesti rahvusvärvid ja selle taga rivistatud lipuvarraste otsas hakkavad lehvima 13 riigi värvid. /---/ Kõnetooli asub kindral Burt, kes loeb ette lord Baden-Powelli läkituse suurlaagrile. Tervitavad veel Haapsalu linnapea dr. Alver ja Lääne maavalitsuse esindaja Lossmann. Järgneb paraadmarss. /---/ Peale paraadi vastuvõtmist külalised, eesotsas haridusministri ja kindral Burt’iga, laagrivanema prof. Sarali ja laagrijuhi skm H. Michelsoni saatel siirdusid ringkäigule all-laagrites.
Telkide suurlinn Paralepas (1936). Postimees, 13. juuli.

Nagu nüüd selgunud, saabub skautide 3. suurlaagrisse, mis peetakse 10.-20. juulini Haapsalus, rohkesti väliskülalisi. Nii tuleb Soomest 180-200 skauti, nende hulgas on vanemaid tegelasi 5, nimelt [Lauri] Vuolasvirta, [Jalmari] Valpio, Varanko, Ollila ja Halme. Soomlased peatuvad laagris kogu aja. Rootsist tuleb 18 skauti ja vanematest tegelastest A. E. Carlson, C. F. Magnus ja Widegren. Taanist saabub 11 skauti Poul Dahlgaardi juhatusel. Suur-Britanniast tulevad kindral A. Burt ja kolonel Paul Balfour abikaasaga. Poolast saabuvad 15 skauti ja 19 vanemat juhti. Telke püstitatakse välismaalastele 80 ümber. Poolakad toovad ka kaasa filmi poola skautide elust, mida tasuta demonstreeritakse.
Hulk väliskülalisi skautide 3. suurlaagrisse (1936). Postimees, 5. juuli.

Soome laulatus Lossikirikus

"Haapsalu Lossikirikus laulatati laupäeva õhtul soome kombe kohaselt Oulust pärit soomlased Martti Peurakoski ja Olli Talsta. Pruut saabus Haapsallu alles paar päeva tagasi, kuna Peurakoski on suurlaagri algusest saadik Paralepas üks skaudijuhte Soome laagris. Soomekeelse laulatustalituse pidas õp. Harry Haamer."
Soome laulatus Lossikirikus (1936). Postimees, 20. juuli.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm