Avaleht » Filmiliigid

110-aastane Maria Tomson (1964)

Ringvaade "Nõukogude Eesti" nr 1 (750), jaanuar 1964

6/7

Alternatiivpealkiri filmiarhiivis: 110. aastane M. Tomson

Filmikroonikad Kestus: 01:06

Huviinfo

Maria Tomson (sündinud Maria Geelman, 27. detsember 1853 Aru vald, Tartumaa – 26. aprill 1966 Holstre) oli teadaolevalt kõige vanemaks elanud eestlane. Ta elas 112 aastat, kolm kuud ja 29 päeva.
1864. aastal asus ta koos vanematega elama Venemaale ja pöördus tagasi Eestisse 1946. aastal.
Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Maria_Tomson (vaadatud 20.03.2018).

Uusnas tuleb 110-a. sünnipäev

Kolmandal jõulupühal, 27. detsembril tuleb Viljandimaal Uusnas suur sünnipäev: teadaolevalt vanim eestlane maailmas, Maria Tomson saab 110aastaseks. Ta elab oma tütre Alvine perekonnas praeguse Uusna sovhoosi viljapuuaia tööliste elukorteriteks kasutatavas endises taluelamus.
Maria Tomson sündis 27. detsembril 1853 Tartumaal Nõo kihelkonnas Aru vallas, kus tema vanematel, Hans ja Liisa Geelmanidel oli raske teoorjuse olukorras toita viit last, nelja poega ja tütrest-pesamuna Mariat. Kui 1864. aastal kevadtalvel Aru vallast 40 perekonda asus teele Venemaale, Peipsi taga asuvasse Oudovasse, oli ümberasujate hulgas ka Hans Geelman oma perekonnaga. [---]

Maria Geelman läks mehele eestlasele Tomsonile. Noorpaar asus elama Novgorodi kubermangu, kus neil sündis kaheksa last: viis poega ja kolm tütart. Üheksanda lapsena kasvatati üles veel kasupoeg. Maria Tomsoni lastest on elus veel ainult noorim, tütar Alvine, kelle perekonnaga koos tol ajal 93-aastane vanake sõitis 1946. aastal tagasi oma sünnimaale.

Viimati oli Maria Tomson veel hea tervise juures: nägemine ja kuulmine on hea, ta loeb iga päev raamatuid ja eelmisel sügisel, olles juba 109-aastane, võttis ta üles kartulid perekonna individuaal-aiamaalt. Ta armastab käia saunas ja vihtleb tublisti. Käbe ja jutukas vanainimene ise ei tea anda seletust nii pikale elueale. Pärivusest see ei ole, sest tema isa, Hans Geelman suri juba 55-aastasena ja ema Liisa elas 70-aastaseks. Ta ütleb. et kogu eluaja on ta teinud rasket taluinimese tööd ja ainult üks kord, 40-aastasena, on ta olnud haige, kuid ka siis ei ole käinud arsti juures, vaid tervis on koduse raviga tagasi tulnud. Kuni 95 aasta vanuseni on hambadki olnud nii korras, et ta võis süüa kõike seda, mida sõid teised maainimesed. Nüüd aga „süda tahtvat“ rohkem magusat ja hapupiima. Peamiseks leivakõrvaseks olevat Maria Tomsonil nüüd päevalilleõli; liha ja võid söövat ta väga vähe. Tütar ja väimees, kes samuti on juba elatanud inimesed ja pensionärid, arvavad, et küllap Maria Tomsoni südame nii kaua on terve ning tugeva hoidnud tema lahke ning lõbus olemus — temalt ei olevat kunagi kuuldud halba sõna ei omadele ega võõrastele inimestele.
Uusnas tuleb 110-a. sünnipäev [Maria Tomsoni elust] (1963). Võitleja = The Combatant, 1. okt, lk 7, foto.
Loe pikemalt: https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=voitleja19631001.1.7


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm