Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Filmist kriitiku pilguga

Riina Kübarsepp: „Film portreteerib tänavu lahkunud Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessorit Arseni Mölderit. Lõpetanud 1948 Tallinna Kunstiülikooli skulptuuri- ja metallehistöö erialal, töötas ta samas nelikümmend kaheksa aastat õppejõuna. Lisaks nimetatud erialadele õpetas ta ka klaasikunsti ja keraamikat. Abikaasa Signe, kujur ja keraamik, oli kursusekaaslane. Ta suri nelja aasta eest ning filmis näeme teda fotode, meenutuste ja loomingu kaudu.

Raamat annab igakülgse ülevaate Mölderi elukäigust. Jõudnud enne sõda mitmes kunstikoolis õppida, mobiliseeriti ta Punaarmeesse. Ta sai kahel korral haavata. Pärast sõda jätkas ta kunstiõpinguid, töötades samal ajal õppejõuna. Metallikunstnik Tiina Käesel iseloomustab kauaaegset metallehistöö kateedri juhatajat kui äärmiselt tolerantset, sõbralikku ja mõistvat inimest, kes andis üliõpilastele oma tegemistes küllalt vabad käed. Mölderi ajal arenes meie ehtekunst ning äratas suurt tähelepanu ka väljaspool kodumaad. Ühtlasi toonitab Käesel tema nakatavat huumorisoont, tema ehtedki on teatud määral naiivhumoristlikud. Samas on need väga ehtsad, võib öelda, et Mölder on kõige lihtsamate nippide geniaalne kasutaja. Tema tööd olid väga hinnatud.

Mölderi looming on küllaltki mitmekesine. On ta rohkem kujur või metallikunstnik, või võrdselt mõlemat? Tema skulptuuriloomest räägib filmi stsenarist Juta Kivimäe. Skulptuuride ja vabaplastika kõrval pälvivad tähelepanu viimistletud reljeefkompositsioonid, nagu näiteks F. R. Kreutzwaldi mälestussamba pronksreljeef Assamalla lahingust. Peale selle on ta teinud suurepäraseid mälestustahvleid, näiteks Georg Lurichist Tallinna Reaalkooli juures. Nüüdseks lammutatud Kunstiakadeemia hoone seinal olid tema mälestustahvlid neljale kunstnikule: Eduard Wiiraltile, Jaan Koortile, Günther Reindorffile ja Eduard Taskale.

Endine rektor Jaan Vares tuletab meelde, et tema ülikooli messingist ametiketi tegi samuti Arseni Mölder, hiljem tellis kunstnikult ametiketi ka Tartu Ülikooli rektor. Kõigele lisaks oli Mölder veel andekas luuletaja. Kivimäe iseloomustab ja näitab ka Signe Mölderi töid. Filmist jookseb mitmel korral läbi tõdemus Mölderitest kui ideaalpaarist, keda võis alati koos näha näituste avamisel või muudel kultuuriüritustel. Filmis nendib Arseni Mölder teatava nukrusega, et tänapäeval ei korraldata enam skulptuurinäitusi, suundumused on nüüd teised. Kuid siiski lõpeb lugu nelja skulptorist Mölderi näituse avamisega Kuressaare Rae galeriis: lisaks Signele ja Arsenile esinesid veel Aime Kuulbusch-Mölder ja tema abikaasa Ants Mölder.  Kokkuvõtteks südamlik ja ülevaatlik film ühe kunstnikepaari elust ja loomingust.“  
Kübarsepp, R. (2010). Sissevaade kunstiilma [Rein Raamatu dokumentaalfilmidest "Jaan Manitski tagasitulek", "Armsad idealistid Signe ja Arseni Mölder" ning "Inge Tederi maailm"]. Teater. Muusika. Kino, nr 10, lk 103-110.

Loe lisaks

Pihl, L. (2007). Neli kujurit ühisel teel [Arseni Mölderi, Aime Kuulbusch-Mölderi, Signe Mölderi ja Ants Mölderi ühisnäitus Kuressaare Raegaleriis]. Eesti Kunstnike Liit: Näitused ja üritused, 9. aug.
http://www.eaa.ee/?section=3853&class&action=search&start_date[day]=26&start_date[year]=2007& start_date[month]=8&end_date[day]=2&end_date[year]=2007&end_date[month]=9&sbt=Otsi&evt_id=6658  (9.02.2014).


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm