Avaleht » Filmiliigid

Generatsioon 0 (2008)

Dokumentaalfilmid Kestus: 27:20

Mälestused

Vaatleb eestivenelasi ideoloogiavabalt

Aljona Suržikova teeb tänuväärset tööd Eesti dokumentalistikas. Tema filmid avavad uksi maailma, mis on põnev ja millest me teame nii vähe. “Generatsioon 0” rääkis Lasnamäe noortest eestivenelastest, pidetust põlvkonnast, kellele pole kohta. “Miss Robinson” vaatas armastuse otsingutega ummikusse jõudnud noore vene naise hinge, “Töölise portree” avab aga eri aegadel Eestisse tulnud venekeelse võõrtööjõu ellusuhtumist.
Eestivenelased ja nende suhe Eestiga on teema, mille vastu on suur huvi, aga mille käsitlemisega eesti tegijad väga hästi hakkama ei saa. Aljona läheneb neile lugudele ideoloogiavabalt, leides konkreetsest loost üles kõigile mõistetava humanistliku sisu, mida on huvitav vaadata nii eestlasel, venelasel, eestivenelasel kui ka välismaade festivalipublikul.

Kuidas sa seda teed?
Inimlik aspekt on filmis tähtsaim. Hea film on keeleta arusaadav.
Ma olen venelane, aga Eestimaa on minu kodumaa. See on minu probleem ja minu õnn. Sellepärast eestivenelaste teemad on mulle lähedased ja arusaadavad. Proovin olla hästi objektiivne ja inimlik, kui teen filmi, aga film on ikkagi režissööri subjektiivne nägemine. Elutõde ja filmitõde ei pea olema üks ja seesama. Ma võtan endale julguse rääkida inimeste lugusid, rääkida neid nii, et film ei sega nende elusid pärast filmi. Eetika on väga tähtis.
Siiamaani on mul hästi läinud, aga mida vanemaks ma saan, seda rohkem ma mõtlen vene dokumentalisti Viktor Kossakovski sõnadest: “Hea dokumentalist ei saa olla hea inimene.”

Kust sa need inimesed ja teemad leiad?
Teemad on kõikjal. Ma leian neid väga kiiresti. Ainuke mure on see, et minu esialgne idee ja valmis film ekraanil on kaks eri asja. Dokumentalistikas kirjutab stsenaariumi elu ise.

Kas “Eesti lugude” formaat sulle juba kitsaks ei jää? Tahaksid teha suurema eelarvega ja pikemat filmi?
“Eesti lood” on minu lemmikformaat! Ma ei armasta kirjutada erinevaid taotlusi. “Eesti loo” jaoks on vaja kirjutada ainult idee! Ideid on mul palju! Tahan nüüd proovida pika dokumentaalfilmi projekti. Tulevase filmi juhtlause on “ma olen kodus, kuigi olen kodutu, minu süsteem ei kuulu üldsüsteemi sisse”. See jutustab erinevate väärtustega inimeste lugusid, mineviku, oleviku, ka tuleviku Liitudest.

Tõnson, M. (2011). Vaatleb eestivenelasi ideoloogiavabalt [intervjuu tele- ja filmirežissöör Aljona Suržikovaga]. Eesti Ekspress: Areeni tulevikutähed 2011, 6. jaan, lk 31.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm