Avaleht » Filmiliigid

Phobos (2010)

Filmi originaalpealkiri: "Фобос. Клуб страха"

Hirmuklubi

Mängufilmid | Põnevusfilm Kestus: 78:00

Huviinfo

Filmi valmimisest

Phobos linastub korraga üle kolmesajas kinos Baltikumis, Venemaal, Valgevenes ja Ukrainas, mis teeb sellest suurima leviga Eesti filmi. Film valmis koostöös tuntud vene produtsendi ja režissööri Fjodor Bondartšukiga («9. rood», «Asustatud saar» jt). Eestipoolsed tootjad on Maria Avdjuško ja Juhan Saul Gross. Režissöör on Oleg Assadulin, peaosades vene laulja Aleksei Vorobjov (viimane on kahel korral ka Eurovisiooni rahvuslikku finaali pääsenud) ja Eesti päritoluga tüdruk Renata Piotrovski ning teised.
Enamus filmi võtteid toimus Eestis Jüri võttepaviljonis, järeltöötlus tehti Venemaal. Filmi maksumus oli 2,5 miljonit dollarit ja koos ettevalmistuse ja järeltöötlusega võttis valmimine aega 1,5 aastat.
Phobos, http://www.elu24.ee/225498/uus-eesti-film-phobos-vallutab-ida-ja-laant/ (24.09.2012).

Produtsent Dmitri Rudovski sõnul on tegemist müstilis-psühholoogilise põnevikuga.
"Meie Fjodor Bondarchukiga tahtsime juba ammu teha õudusfilmi. Aga mitte kuidagi ei suutnud leida sobivat stsenaariumi. «Фобос/Phobos» - ei ole lihtsalt õudusfilm. See on müstilis-psühholoogiline triller.
Žanrifilme meil alles õpitakse tegema. Me tahtsime midagi sellel suunal teha."

Võtetest: "Võtted toimusid Eestis, mitte kaugel Tallinnast, Jüri alevikus. Me leidsime seal hea heliisolatsiooni angaari, sellise suure. Sinna ehitatigi meie punker. Võttepäevi ei olnud palju. Nii et peaaegu terve film võeti üles selles punkris kõigest kuu ajaga."

Filmi süžeest: "Kui lühidalt öelda, on see film sellest, mis on ohtlikum inimese jaoks: ümbritsev reaalsus või hirmud, mis elavad ta sees? Filmi kangelased satuvad maa alla. Ja tundmatu olukord äratab neis hirmud, mis on elanud neis sünnist alates. Kellelgi õnnestub hirmudega hakkama saada, kellelgi mitte eriti."
Интервью с продюсером Д. Рудовским, http://art-pictures.ru/news/2674.html (11.11.2012).

Filmi esilinastus

Moskva "Puškinski" kinoteatris 23. märtsil 2010. Galerii avamiselt, 40 fotot.
Премьера фильма "Фобос. Клуб страха", http://www.film.ru/photo/report.asp?id=437 (9.11.2012).

Filmi peategelasi vaevavad hirmud:

Аleksandr/Saša — filofoobia - hirm armuda.
Julia — pürofoobia - hirm tule ees.
Ženja — müsofoobia - hirm haigusidude või saastaga nakatumise ees, batsillofoobia - hirm mikroobide ees.
Vika — akvafoobia - hirm vee ees.
Irina/Ira — semmifoobia - hirm rottide ees, musofoobia - hirm hiirte ees jne.
Roman — nekrofoobia - hirm surma või surnute, laipade ees.
Mike — hirm tunnistada tõtt.
Kasutatud andmeid lehelt:
http://ru.wikipedia.org/wiki/ (9.11.2012).

Arvutimäng "Фобос 1953/Phobos 1953 "

Ametlikuks eellooks filmile sai arvutimäng "Фобос 1953/Phobos 1953 ", mis tuli turule üheaegselt filmiga. Üldine õhustik, kujundus ja probleemid on kattuvad.
Phobos 1953 DVD, töötleja kirjeldus:
GamePood, http://www.gamepood.ee/est/?page=catalog&cat=3&sub=7&item=7347 (11.11.2012).

«Phobos» vallutab Ida ja Läänt

Taska Filmi juht Kris Taska: „Tegemist on tüüpilise žanrifilmiga. /---/ See on meie esimene selline töö. Oleme kolm aastat vaeva näinud, et Eesti turult välja murda. Leiame, et meil on väga vedanud, et õnnestus Bondartšukiga koos töötada ja muidugi oleme väga põnevil. Sedapuhku pole me lihtsalt teenuseosutaja, filmiõigused jagunevad 50/50 meie ja venelaste vahel.»

«Eelmisel Ameerika filmiturul ostis «Phobose» õigused Michael Bay («Transformers», «Pearl Harbour», «Armageddon» jne) firma. Nende idee on teha selle süžee põhjal Michael Bay lavastatud noorte-thriller Ameerika turule,» rääkis Taska filmi edust. «Lisaks sellele, et film linastub korraga 300 kinos Balti maades, Venemaal, Valgevenes, Ukrainas ja Kasashtanis, tunti selle vastu suurt huvi ka Berliini filmiturul. Film on müüdud juba ka Jaapanisse. See on just selline film, mida ostetakse telekava täitmiseks või DVD-l levitamiseks.»
Phobos, http://www.elu24.ee/225498/uus-eesti-film-phobos-vallutab-ida-ja-laant/ (24.09.2012).

Eestis valminud "Phobos" võitis Venemaal parima õudusfilmi tiitli

Venemaa filmiportaalide lugejad hääletasid Taska Filmi ja kuulsa vene produtsendi Fjodor Bondartšuki koostööna valminud filmi “Phobos” 2010. aasta parimaks õudusfilmiks.
Võitjat selgitati neljas filmiportaalis: www.film.ru, www.kosmoskino.ru , www.arbat-moskino.ru ja www.liventertainment.name. Kokku konkureeris parima õudusfilmi tiitlile kümme filmi, millest enamus oli märksa suurema eelarvega.
Phobos, http://publik.delfi.ee/news/kino/eestis-valminud-phobos-voitis-venemaal-parima-oudusfilmi-tiitli.d?id=39551837 (24.09.2012).

Art Pictures Studio kodulehe info: Фобос. Клуб страха.
Phobos, http://www.art-pictures.ru/films/1876.html (24.09.2012).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm