Avaleht » Filmiliigid

Täitsa lõpp (2011)

Eesti rahva enda tehtud mängufilm

Mängufilmid | Seiklusfilm | Teekonnafilm Kestus: 80:00

Huviinfo

Kinobussi projekt Filmitalgud

MTÜ Kinobussi korraldatav projekt Filmitalgud kuulub Euroopa Kultuuripealinn Tallinn 2011 programmi ja toimub Eesti Film 100 raames. Projekti eesmärk on kogu ühiskonnaga teha üks ühine film ja suur kingitus Eesti filmi 100. juubeliaastaks - 2012. aasta on ametlikult Eesti Filmi Aasta.
Filmitalgute protsessis on igas etapis mindud välja enneolematutele lahendustele ikka selleks, et filmiharidus viia võimalikult laia publikuni. Stsenaarium kirjutati interaktiivse internetiplatvormi põhiselt, peaosalised valiti telesaate kaudu ja ülejäänud osatäitjad rahvahääletuse põhjal. Filmil on 6 professionaalset ja 15 amatöörrežissööri, võttepäevad toimusid Eesti kõigis viieteistkümnes maakonnas.

Pressiteade 12. oktoober 2011:
Filmitalgute rahvafilm “Täitsa lõpp” esilinastub 111 kinos üle Eesti kuupäeval 11.11.2011 kell 20:11.
Eesti rahvaga koos ja ühe aastaga valminud mängufilm “TÄITSA LÕPP” jõuab 111 kinosse maagilisel kuupäeval 11. november 2011. Eelmüügi piletid läksid Piletilevis müüki 11. oktoobril. Rahvafilm räägib eestlaste tegemistest 1 päev enne maailmalõpu tulekut ja seda filmi aitas teha üle 1500 inimese. Talgulised sooritasid filmi põhitegevused professionaalide juhendamisel igas filmitegemise etapis.
Tulemuseks oli 80-minutiline, ilmatu tempoga roadmovie läbi Eesti kulgemisest, raskuste ületamisest ja armastuse leidmisest.

Toimumise ajakava

Ettevalmistus protsessiks - sept-dets 2010
STSENAARIUMi kirjutamine - jaan-apr 2011
LANTIMINE ehk osaliste proovid - märts-mai 2011
Kujunduste/DEKORATSIOONIDe ehitus -  juuni-juuli 2011
Filmi VÕTE 15 maakonnas/etendus - august 2011
MONTAAŽ ja efektid - sept-okt 2011
Filmi LINASTUSED kinodes/kultuurimajades üle Eestimaa - nov-dets 2011

Projekti eesmärk

Projekti eesmärgiks on rahva ja kogukondade igapäevase loomingulise tegevuse elavdamine ning ühtsesse võrgustikku koondamine. Filmipõhise talguliste grupi võrgustiku eesmärk ei ole vaid lihtsalt filmi teha, vaid kannustada kodanikuühendusi looma iseseisvalt oma elu pajatavaid (pildi)lugusid ja neid teistega jagama, kasvõi kohaliku ettevõtluse (näiteks turismi või tootmiseripärade) arendamise eesmärgil. Protsessi kaasatakse algusest saadik kogu Eesti elanikkond, emakeelest olenemata. Eesmärk on luua tegevustik, milles osalejad ja ka aktiivsed vaatlejad tunnetavad ennast määrava osana nende elukeskkonnast ja süsteemist, mis ei pruugi olla mitte ainult poliitiline või (rutiinne) töökeskkond vaid ka õppiv, arendav ja loominguline elukeskkond. Filmi tegemises osalejatele ja aktiivsetele vaatlejatele pakutakse koos läbida protsess, mis kaasaja olemuses on unikaalne. Filmitalgud planeeritava tegevusena on suurim aja- ja filmilooline filmitegemine koolituse-eksperimendi vormis. Oluline on kunstiline väljund ja oluline on loominguline protsess!
Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/tutvustus (28.02.2012).

Maailm, kus tegevus toimub

Tegevus toimub jõulude-eelses Eestis. Kogu maailm on liikumas kurikuulsa kuupäeva 21.12.2012 poole, mida peetakse maiade kalendri lõppemise tõttu ka maailmalõpuks. Siin-seal vennaskondades on ka välja hõisatud, et 21.12.12 tuleb kindlasti maailmalõpp, ja imelikud märgid on samuti õhus. Põhjapoolkeral näiteks ei ole talve tulnud, ikka kestab kena suvi  ja nii nagu kalender liigub jõuludele lähemale, muutuvad päevad taas üha pikemaks. Inimesed on näinud kratte õhus lendamas ja murueide tütreid põldudel hullamas. Rahvas on lahknenud kaheks. On need, kes usuvad, et maailmalõpp on kindel mats, ja on neid, kes sellesse kas naljaga suhtuvad või end sellest kõigutada ei lase. Ja on ka neid, kes viimsepäeva eel pappi kokku loodavad lükata, korraldades maailmalõpu-alesid, viimsepäeva tuurisid jne.
Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/stsenaarium/tegelased-ja-tegevuskohad/tegelased-ja-tegevuskohad (28.02.2012).

Pikem sünopsis

Käes on detsembrikuu ja jõulud, aga väljas lõõmab päike. Miski on mäda! Maiade kalender ennustab peagi saabuvat maailma lõppu ja eestlased on sattunud justkui Hukkunud Alpinisti Hotelli – kes proovib kavalusega lõpu eest pääseda, kes allub Hullumeelsusele ja laseb sel end lõpuni kanda. Mõni otsustab saatusele vastu sammuda ja oma elu armastusele Vanades armastuskirjades südant puistata – nagu meie peategelane Rait, kelle silm on lauljatari Lenna Kuurmaa peale langenud. Aga tema parim sõber Mihkel, nagu Tulnuka-Valdis, saab obaduse vastu pead ja kuuleb kahelt päikeselt, et õige tee maailma päästa on hoopis seesama Lenna jumalatele ohverdada. Siseneb Somnambuulne Brenda. Mõtlik, vaikne tütarlaps kes peidab endas hullumaja minevikku ja keerulist suhet emaga. Noored tahavad suunduda igaüks oma teed, aga saatus ja maailma lõpu ootusest tulenev segadus viivad nende teid vaid ühes suunas – Tuhamägedesse! Nagu Toots ja Teele, ei mõista ka Mihkel ja Brenda kohe, et nad on loodud teineteise jaoks. Ja nagu Nipernaadi, ei taju Rait, et keegi otsib ka teda taga. Ent lootus sureb viimasena ning õnneks saabub ka lõpp...
Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/sunopsis (28.02.2012).

Osatäitjate valimisest filmi

Peaosatäitjad

Filmi peategelased – Mihkel ja Brenda – valib välja Kanal 2-e telesari KINOTEHAS, mille lõpus toimub ka rahvahääletus.

Kõrvalosatäitjad

Lisaks peaosalistele vajame loomulikult ka muid osatäitjaid! Lotomiljonär Ervin, Mihkli ema-isa, tegelased tee peal – kõik rollid tuleb täita! Kui tahad ka filmi, registreeri kodulehe kasutajaks ja täida näitlejaankeet! Kõik, kes registreerivad, saavad massistseeni!
Kuidas oma kandidatuurile kaasa aidata?
1. Osale kohalikul filminäitleja koolitusel! Lisainfo Koolituste rubriigis.
2. Tee endast tutvustav video, lae see internetti, ja pane link oma näitlejaankeeti. Siis näevad kõik, kellega tegemist!
Kõrvalosatäitjad valib rahvas!
Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/lantimine (28.02.2012).

24. mail selgusid rahvahääletuse tulemusena telesaates “Kinotehas” Filmitalgute peaosalised - Brenda ja Mihkli rolle hakkavad täitma Ester Korkiasaari ja Märt Koik.

Ester Korkiasaari on 19-aastane Pärnu neiu, kes õpib Tartu Ülikoolis õigusteadust. Tema hobideks on jooga, sport ja muidugi näitlemine. Näitlemisega on Ester varem kokku puutunud Pärnus, kus ta osales kahes Endla teatri etenduses. Kinotehase saates sai tema hüüdnimeks Särtsakas Ester. Filmis hakkab ta mängima Brenda rolli.

Märt Koik on 20-aastane Märjamaa noormees, ajateenija. Edasi õppima plaanib minna Viljandi Kultuurikolledžisse näitleja erialale. Kinotehase saates sai ta rahva lemmikuks oma hea huumorimeele ja osava häälte imiteerimisega.
Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/uudised/pressiteade-filmitalgute-stsenaarium-valmis-peaosalised-valitud (28.02.2012).

Montaažiperiood

Montaažiperioodil tegeleme paralleelselt nii filmi kokku lõikamisega kui ka levitegevustega. Montaažis saad kaasa lüüa osaledes Treilerikonkursil. Ning kui kujundajakäpp sügeleb, siis võta osa ka Plakatikonkursist.
Konkursile laekunud treilerid laeme siia "Treilerite" alalehele, et kõik saaks neid kommenteerida ja hääletada ning, et anda autoritele võimalus ka parandusi teha. Plakatite hääletuse avame oma Facebooki lehel kuu lõpus. Parimad treilerid-plakatid saadavad filmi levi ja neid paisatakse üle terve Eesti!
Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/montaaz (28.02.2012).

Võtetega paralleelne filmiõpe

Igal võttepäeval toimub tõsistele filmihuvilistele üks meistriklass. Loengut peab Filmitalgute filmi meeskonna liige, näitena kasutatakse Filmitalgute filmi tegemise protsessi ja käimasolevaid võtteid. See on ka võimalus küsida profilt spetsiifilisi küsimusi ühel filmitegemise teemal.
3.08  Meistriklass: Produktsioon. Massistseen Läänemaal Haapsalu linnuses, Rohuküla sadamas
4.08  Meistriklass: Režii. Viljandimaal Viljandi järve ääres võtted.
13.08 Meistriklass: Storyboard ehk Piltlugu. Massistseen Võrumaal Hauka Laadal Antslas.
14.08 Meistriklass: Kostüümiosakonna töö. Võtted Ida-Virumaal Tuhamägede parklas.
15.08 Meistriklass: Kunstnikutöö. Lääne-Virumaal Haljala vallas Võsu mnt lähedal maja võsas.
17.08 Meistriklass: Montaazh. Järvamaal Järva-Jaani vallas Jürimardi talus.
18.08 Meistriklass: Valgus. Põlvamaal Põlva järve rannas.
19.08 Meistriklass: Helirezhii. Valgamaal Tõrvas.
21.08 Meistriklass: Operaatoritöö. Massistseen Harjumaal Türisalu pangal ja parklas.
22.08 Meistriklass: Rezhii. Võtted Raplamaal.
23.08 Meistriklass: Eriefektid. Võtted Pärnumaal Pärnu-Jaagupis.
24.08 Meistriklass: Filmilevi. Saaremaal Kuressaare Kuursaali esisel.
26.08 Meistriklass: Animatsioon. Massistseen Hiiumaal Tubala vaia juures Pühalepa vallas.
27.08 Meistriklass: Grimm. Eesti filmi ajaloo suurim MASSISTSEEN Jõgevamaal matk Luualt Palamusele.
28.08 Massistseen Tartus Kroonuaia Silla juures. Lõpupidu.
Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/talgud (28.02.2012).

Saatesari „Kinotehas“

Aprillis 2011 jõudis Kanal 2 ekraanile saatesari „Kinotehas“, mille eesmärk oli leida rahva seast värskeid näitlejahakatisi. Peaauhinnaks saate võitjale oli peaosa mängufilmis „Täitsa lõpp“.
„Mõte on teha rahvafilm, mis räägib maailmalõpu eelõhtust,“ tutvustab maailmas ainulaadse projekti üks eestvedaja Kinobussi juht Mikk Rand. „Näitlejad ja filmitegijad – kõik pärinevad rahva seast. Profid juhendavad, rahvas teeb filmi.“
Tuhatkonnast 18-30aastastest kandideerijatest valib žürii välja 12 parimat, kes pääsevad lõppvooru, kus valitakse 1 noormees ja 1 neiu edasi filmi. Žürii esimeheks Peeter Simm.
"Kinotehasest" filmi peaossa (2011). Maaleht : TeRa, nr 12, 28. märts - 3. aprill, lk 4.

Filmi žanrist. See on segu romantilisest komöödiast ja road movie`st.
Filmi läbiv koomiline konflikt on hüplev ja ebaühtlane. /---/ Dialoogi hulk on liiga suur.
Laasik, A. (2011). Talgufilmi stsenaarium vajab veel tööd. Eesti Päevaleht, 27. mai, lk 5.

Filmitalgute viimane võttepäev

Filmitalgute võtted kestsid 3. augustist 11. septembrini; võttepäevi oli kokku 18. Maakondlikke filmitalgulisi oli Eesti peale kokku 50, filmivõtted kaasasid kokku 60 amatöörnäitlejat. Lisaks professionaalsetele võttemeeskonna liikmetele reisis tuuril kaasa ka 10 vabatahtlikku meeskonna püsiliiget, ehk “superjukut”, kes leidsid end esimest korda täispika mängufilmi võtetel. Kui lisada juurde kõik stsenaariumi arendajad ja filminäitlejakoolitustel näitlejaks pürgijad, massistseenilised, ning ettevalmistuste abikäed, on senini Filmitalgute filmi valmimisse panustanud 1444 inimest üle Eesti. Lisaks on Filmitalgutega kaasatud 45 filmiprofessionaali, 51 erasponsorit, kodulehel registreerunud 4389 inimest, Facebooki kommuuniga liitunud 1375 inimest, ja kodulehel üle 88 000 unikaalse uudistaja. Seega on Filmitalgute film Eesti filmi ajaloo suurima meeskonnaga film.
Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/uudised/filmitalgutel-filmiti-viimane-vote-seni-kaasa-loonud-1444-vabatahtlikku (28.02.2012).

Võtted Kiviõli Motofestivalil

13.-14. augustil toimub Olerexi toetusel Kiviõli tuhamäe motokompleksis aasta suurim motospordisündmus - Kiviõli Motofestival.
MM-etapi toimumisega samal ajal võetakse tuhamäel üles ka üks Filmitalgute maailmalõpu projekti episood ning Filmitalgutes osalev lauljatar Lenna Kuurmaa esitab Kiviõlis esmakordselt oma spetsiaalselt filmi jaoks loodud laulu. Kõigil kohalolijatel on aga võimalik filmi massistseenides osaleda.
Olerex, http://www.olerex.ee/olerex-toetab-aasta-suurimat-motospordisundmust-kivioli-motofestivali (15.02.2012).

President austab rahvafilmi “Täitsa lõpp” kinoskäiguga
11.11.2011

Juba homme esilinastub ajaloo esimene rahvafilm – Filmitalgute projekti raames vändatud “Täitsa lõpp”. Teiste filmi- ja kultuurimaailma VIPide seas on talguliste esilinastuse kutse vastu võtnud ka Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.
Rahvafilmi pidulikku esilinastust kinos Kosmos väisavad kõik need talgulised ja professionaalid, kes filmi tegemises on kaasa löönud. Nende seas kindlasti filmi rezhii-juhendajad Ilmar Raag, Jaak Kilmi, Rasmus Merivoo, Mikk Rand, René Vilbre, ja Arbo Tammiksaar ning talgurezhissöörid Maarja Hindoalla, Kunnar Viira, Norman Tamkivi, Sander Maran, Piret Krustok, Priit Joonas, Janar Aronija, Andri Peetso, Karl Kalvik, Jürgen Volmer, Andres Luidre, Piret Meinberg, Veljo Otsason, Kristo Aav ja Priit Põhjala. Esilinastuse saalis viibivad ka värsked ja endised staarid nagu Lenna Kuurmaa, Märt Koik, ja Tõnu Õllek. Rezhissöör Jaak Kilmi ütles filmi uute staaride kohta: “Minu arust on rahvafilmi staaridel Märdil, Tõnul ja Ester Korkiasaaril just seda sharmi, mistõttu neid ilmselt järgnevateski filmides näha saame.”
Filmitalgute projekti käigus vändatud rahvafilm “Täitsa lõpp” valmis napilt enne esilinastust. Nüüdseks on filmi koopiad saadetud enam kui 111 kinokohta üle Eesti ja jääb vaid oodata seda, mida Eesti rahvas oma filmist arvab. Sest viimaseks talguprotsessiks on talgukriitika, mida Filmitalgute meeskond ootab tagasisidena kõigilt kinoskäijatelt. Talgukriitikat saab jagada Filmitalgute Facebook lehel või saata aadressil info@filmitalgud.ee.
Filmitalgud soovib Eesti rahvale – kes on kõik selle projekti VIPid – head kinoelamust!
Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/uudised/president-austab-rahvafilmi-%E2%80%9Ctaitsa-lopp%E2%80%9D-kinoskaiguga (28.02.2012).

Mõningat tagasisidet

„“Täitsa lõpp“ kujutab endast humoorikas-jaburat ning campi ja üle võlli keeratud kompotti müstikast, veidrusest, mustast huumorist ning ohtratest vihjetest mitmesugustele teistele Eesti filmidele (nt "Tulnukas"). Mõnus oli ka filmi läbiv positiivne ja värvi-päikese-rohke toon - asi, mida enamus kodumaa filme püüavad kramplikult vältida.”
Filmiblogija Full Metal Metsavana, http://full-metal-metsavana.blogspot.com/ (28.02.2012).

“Alguses oli küll norimistuju, kui filmis pärast põhjalikku Viljandi järves ujumist oli tüdrukul telefon, millele ta ema sai helistada… Aga lõpupoole oli nii põnev, et muretsemine selle pärast, kas film ikka lõpeb jalgpalli alguseks ära, jäi natuke tagaplaanile. Lõputiitrite katteks kõlas saalist üksmeelne aplaus, ilmselt jõudis see saali, et asi oli mõnuga tehtud.”
Contra Urvastest

“Kui viimasel kümnendil on Eestis tehtud filmide üle vingutud, siis n-ö eesti rahva enda tehtud film andis positiivse tulemuse. Eestlane oskab iseenda ja ümbritseva suhtes lausa hollywoodlikult irvitada.”
Inna-Katrin Hein Tallinnast
Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/uudised/maakad-tegid-linnakatele-ara (28.02.2012).

Filmis kasutatud sõidukid

TA-6-1  reisijateveo furgoonbuss
1957. aastal algas ENSV Autotranspordi ja Maanteede Ministeeriumi Tartu Autoremonditehases nr 3 uue, väikese mahutavusega autobussi TA-6 seeriatootmine.
Vajadus väikese reisijatemahutavusega busside järele aga püsis. 1980ndate aastate lõpus anti ENSV ATMM-i poolt Tartu Autode Remondi Katsetehasele ülesandeks uue autobussi väljatöötamine, millega saaks "majandisiseselt parendada inimeste vedamist kodust tööle ja töölt koju". Selle ülesande täitmiseks otsustati täielikult moderniseerida tehases varem toodetud autobussid TA-6.
Alates 1987. aastast alustati moderniseeritud kerede ehitamist kapitaalremonti saabuvatele bussidele. Tartusse kutsuti tagasi ekspluatatsioonis olevad vanemat tüüpi TA-6 bussid, mis ehitati ümber vastavalt uutele nõuetele.  Moderniseeritud bussid tähistati uue mudelinumbriga - TA-6-1.
TA-6-1, http://kodu.pri.ee/ta/?action=mudelid&cat=5&ID=29 (22.02.2012).

BTR-80 GAZ-5903
(vene keeles Бронетранспортёр - БТР-80) on Nõukogude Liidus ja Venemaal valmistatud soomustransportöör.
BTR-80 Eestis
Suvel 1992 konfiskeeriti Eestis vene päritolu ärimeestelt (a/s E&R) 21 uut relvastamata masinat BTR-80UNŠ (unifitsirovannõi šassi, GAZ-59032), mis olid ilmselt transiidi eesmärgil sisse toodud veoautodena. Masinatest enamus relvastati ja võeti kasutusele jalaväe jao transpordivahendina. Esmalt olid BTR-id Kuperjanovi üksik-jalaväepataljonis, kust toodi Pullapää kriisi paiku Jägalasse. 1993– 2001 olid nad aktiivselt kasutusel Kalevi üksik-jalaväepataljonis, kuhu üritati koguda ka muud vene soomustehnikat. Pataljoni likvideerimise järel 2002 anti masinad üle äsja moodustatud Scoutspataljonile. Pärast soomustransportööride Sisu XA-180EST hanget Soomest 2005 võeti järelejäänud kasutuskõlblikud BTR-id kasutusest maha ja arvati reservi. 2000. aastate lõpul on mõned masinad töökorda seatud ja uuesti kasutusele võetud.
BTR-80, http://et.wikipedia.org/wiki/BTR-80 (22.02.2012).

Filmi kohalikud toetajad maakondade kaupa:
HARJUMAA

Loft
Goldman

TARTUMAA
Noor-Eesti Loomekeskus
Tartu Maavalitsus
Tartu Kultuurkapital
Genialistide Klubi
Emajõe Lodjaselts

VILJANDIMAA
Viljandi Linnaraamatukogu
TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia
Eesti Pärimusmuusika Keskus
Sammuli Puhkeküla

PÄRNUMAA
Pärnu Uue Kunsti Muuseum
Taavi Kauplus Pärnu-Jaagupis

VALGAMAA
Otepää Gümnaasium
Udumäe Puhketalu

PÕLVAMAA
Põlva Avatud Noortekeskus
Saarjärve Puhkekeskus

IDA-VIRUMAA
Jõhvi Kontserdimaja
Kohvik Mozart
MAAG Piimatööstus

LÄÄNE-VIRUMAA
Rakvere Rahvamaja

JÕGEVAMAA
Tabivere Vabaajakeskus
Jõgeva Maavalitsus, Tiina Tegelmann
Palamuse Rahvamaja

JÄRVAMAA
Kesk-Eesti Noorsootöö Keskus
Türi Noortekeskus

SAAREMAA
Kuressaare Ametikool
Saare Maavalitsus
Georg Ots SPA

HIIUMAA
Kärdla Ühisgümnaasium
Hiiu Maavalitsus, Ermo Mäeots
Katri Külalistemaja

LÄÄNEMAA
Haapsalu Gümnaasium
Epp Maria Galerii
TLÜ Haapsalu Kolledž
Haapsalu Piiskoplinnus
Rohuküla Sadam
Est-Trans Kaubaveod
SEE Teater – Marina Sillaste
Sammuli Puhkeküla

VÕRUMAA
Antsla Vallavalitsus, Tiit Tõnts
Võru kultuurimaja Kannel
Võru Noortekeskus MTÜ
Antsla Tarbijate Ühistu/Hauka Laat

RAPLAMAA
Rapla Maavalitsus
JCI Rapla

Kogu info Filmitalgute kohta: Filmitalgud, http://filmitalgud.ee/tutvustus  (27.03.2012).

Talgufilmil Creative Commons litsents

Creative Commonsi (CC) näol on tegemist autoriõigusega kaitstavate teoste, v.a tarkvara, litsenseerimiseks mõeldud litsentsidega. CC litsentsi alusel oma teost litsentseerides on litsentsiandjaks autor või autoriõiguste vastav omaja, litsentsisaajaks aga üldsus. Iga Creative Commons litsentsiga kaasneb Share õigus, mis lubab teose kasutajal seda kopeerida, levitada ja edasi anda.
Creative Commons, http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ee/ (27.03.2012).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm