Avaleht » Filmiliigid

Vormsi päevad (1990)

Eesti Kroonika nr 16, august 1990

temaatiline

Filmikroonikad Kestus: 10:16

Huviinfo

Vormsi ajalugu
Esmakordselt on Vormsit ürikutes mainitud aastal 1391. Vormsi saare esimesteks elanikeks peetakse rootslasi. Vormsi esimesed elanikud olid 1944. aastani Rootsi kalurite ja põlluharijate järeltulijad, kellest enamus oli pärit Soomest. Rootslaste peamiseks asualaks oli Noarootsi ja Vormsi kihelkond. 1943. aasta tõi Vormsi elanikele suuri muudatusi. Vormsist lahkus peaaegu kogu elanikkond.
http://et.wikipedia.org/wiki/Vormsi (7.08.2012).

Keelekogukonna lühike ajalugu
1934. a. rahvaloenduse andmetel oli rootslasi Eestis 7641 (0,7% elanikkonnast), oletatavasti ulatus rootslaste arv Teise maailmasõja eel siiski kuni 9000-ni. Rootslased olid enamuses Vormsis (Ormsö), Pakri saartel (Rågöarna), Osmussaarel (Odensholm), Ruhnul (Runö) ning mandril asuvas Riguldi vallas (Rickul). Noarootsi poolsaar (Nuckö) ja Sutlepa (Sutlep) olid segaasustusega. Tuntavas vähemuses olid rootslased Harjumaal Vihterpalus (Vippal) ja Kurkses (Korkis) ning Naissaarel (Nargö).
Eestirootsi vähemusele sai saatuslikuks Teine maailmasõda. 1939. a. sõlmitud nn baaside lepinguga sai Nõukogude Liit õiguse rajada Eesti läänerannikule ja saartele oma sõjaväebaasid. Sellega seoses sunniti rootslased 1939. - 1940. aastal Osmussaarelt, Pakri saartelt, Paldiskist ning Naissaarelt lahkuma ning paigutati ümber Eesti mandriossa ja Vormsi saarele.
http://www.estblul.ee/EST/Keeled/rootsi.html (7.08.2012).

Esilinastus film viimasest rannarootslasest Maria Murmanist
Pooletunnine film on portreelugu Maria Murmanist, kes kogu oma pika elu elas Vormsi saarel. Teise maailmasõja keerises põgenes enamus paarist tuhandest vormsirootslasest Rootsi, kuid Maria jäi saarele ning elas seal kõrge vanuseni. Maria Murman hoidis kogu oma elu rannarootslaste keelt, tavasid ja kultuuri. Tema juures võis näha Vormsi rahvariideid ja kuulata tsitri mängu ning rootsikeelset laulu.
Kogu oma elu Vormsil elanud Maria Murman sündis 9. märtsil 1911 ja lahkus meie seast 3. veebruaril 2004. Marial oli palju sõpru rootslaste hulgas ja kaks neist olid Rootsi kuningas ja kuninganna.
http://www.eestikirik.ee/node/7601 (7.08.2012).


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm