Avaleht » Filmiliigid

Laulusillad (1991)

Eesti Kroonika nr 9/10 (1477/1478), juuli-august 1991

temaatiline

Filmikroonikad

Huviinfo

Laulusillad
http://et.wikipedia.org/wiki/Laulusillad

Jõuline jänki, Ernesaksa sõber
Andres Ehin

Ameerika ajakiri Wittenberg Magazine avaldas ajakirjanik Jim Dexteri pika usutluse omaaegse kuulsa ameerika koorijuhi John Williamsiga, kes kaua aega juhatas Ohio osariigis asuva Wittenbergi Ülikooli koori ja Kesk-Lääne kooriühingut. Williamsit mäletavad innukamad eesti koorilaulusõbrad kui 1991. aasta juulis Tallinnas toimunud koorifestivali «Laulusillad» Ameerika-poolset korraldajat.
[...]
Seejärel tekkis Williamsil mõte korraldada ülemaailmne laulupidu. Ta kirjutas kirju Reaganile ja Gorbatshovile. Ta kohtus NLi Kultuuriministeeriumi ja USA Riigidepartemangu tegelastega. Mõlemast kohast kuulis ta, et on peast põrunud. Ometi ajas Williams oma asja visalt edasi. Pärast Gorbatshovi ja Reagani kohtumist 1985. aastal Reikjavikis hakkas asi edenema. Maailma juhtkujud olid Williamsi mõtet omavahel arutanud ja sellele õnnistuse andnud. Juba järgmisel päeval pärast tippkohtumist lennanud Williams ilma viisata Moskvasse. Veel üks päev - ja nõukogulased olevat teatanud, et ülemaailmne laulufestival «Laulusillad» toimub Eesti pealinnas Tallinnas 4.-7. juulini 1991, see tähendab kuue aasta pärast. Nii Ronald Reagan kui ka tema järglane George Bush kavandasid üksvahe «Laulusildadest» osa võtta. Ometi loobus USA president sellest mõttest, sest Eesti iseseisva riigina polnud tolleks ajaks veel ametlikult tunnustatud.

Eesti vabadusliikumise ja Pärsia lahe kriisi tõttu oleksid «Laulusillad» siiski äärepealt ära jäänud. Ometi sai asi teoks. Idast ja Läänest tuli Tallinnasse kokku 22,5 tuhat lauljat. Williamsi jutu järgi kogunes kuulajaid 400 000.
Eestis aga ei saanud «Laulusillad» nii populaarseks, nagu Williams oleks oodanud, sest räägiti Nõukogude-Ameerika sõprusest. Aga eestlased oleksid tol ajal eelistanud, et räägitaks Eesti ja Ameerika sõprusest (A. E.)
http://vana.www.postimees.ee:8080/leht/99/07/03/kultuur/muusika.htm (24.07.2012).

ETV saadete arhiiv
Võimalik koorifestivali Laulusillad vaadata ETV-s.   15.07.2010 13:15 - ETV 55: Laulusillad*
(kestus 45:17)
http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=107629

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm