Avaleht

Marianna Kaat

1957

Filmiprodutsent ja režissöör Marianna Kaat on sündinud 7. detsembril 1957 Tallinnas. 1976–1981 õppis Leningradis Teatri-, Muusika- ja Kinematograafiainstituudis teatriteadust, 1983–1985 samas aspirantuuris, 1986 kaitses kunstiteaduste kandidaadi väitekirja teemal "Protagonisti probleem eesti mängufilmis 1970.–1980. aastatel“. Töötanud 1981–1982 Eesti Filmilaenutuse ja Reklaami Valitsuses infobülletääni Ekraan toimetajana, 1986–1991 Eesti Telefilmis režissööri assistendi ja toimetajana ning 1995–1999 Eesti Televisioonis hankeprogrammi ostjana, olnud 1992–2003 Concordia Rahvusvahelise Ülikooli meediaõppejõud, lugenud loenguid Balti Filmi ja Meediakoolis. Eesti Telefilmis valmisid tema esimesed režissöörina tehtud dokumentaalfilmid "Mitte ainult kodumeri" (1989) ja "Oma sõnadega" (1991). 1998 asutas Marianna Kaat oma tootmisfirma Baltic Film Production ning on sestpeale produtseerinud ja lavastanud koostöös Euroopa partneritega rea olulisi dokumentaalfilme: "Maria Teatri fantoomid“ (2006), "Kalinovski väljak“ (2007), "Lobotoomia“, "Auk nr 8“ (mõlemad 2010), "Tööpealkiri: Imelaps“ (2012). Samuti on ta teinud projekte eri telekanalitele. 1999 jõudis eetrisse firma esimene teleproduktsioon loomaarstidest "Loomakliinik“, mis oli ühtlasi Eesti esimene dokuseep.

Filmograafia

2016 Suguvõsa (dokumentaalfilm), Baltic Film Production, Saxonia Entertainment, Vertov, Ego Media, produtsent (+ Guntis Trekteris, Natalia Manskaja, Simone Baumann); režissöör Vitali Manski

2015 Põranda all (dokumentaalfilm), Baltic Film Production, stsenarist, režissöör, produtsent

2012 Tööpealkiri: Imelaps/A Working Title: Wunderkind/ Временно вундеркинд (dokumentaalfilm), Baltic Film Production, stsenarist, režissöör, produtsent

2010 Auk nr 8/ Pit No 8/ Шахта №8 (dokumentaalfilm), Baltic Film Production/ Interfilm Production Studio, stsenarist, režissöör, produtsent (+ Olena Fetissova)

2010 Lobotoomia/ Лоботомия/Lobotomy (dokumentaalfilm), Baltic Film Production/ Bramafilm/ Free Professional Video Institute/ Belsat TV, produtsent (+ Volha Nikolaitšik, Jaroslaw Kamienski, Juri Haštševatski); režissöör Juri Haštševatski

2008 Прикольна казка/ Isemoodi muinasjutt /An Awesom Tale (mängufilm, muusikafilm), Interfilm Production Studio/ Baltic Film Production, produtsent (+ Olena Fetissova, Peeter Urbla, Anneli Ahven); režissöör Roman Širman

2008 Veresidemed (lühimängufilm), Baltic Film Production, produtsent; režissöör Kristiina Davidjants

2007 Kalinovski väljak (Площа, ka "Площадь Калиновского") /Kalinovski Square (dokumentaalfilm), Baltic Film Production, produtsent (+ Volha Nikoliatšik); režissöör Juri Haštševatski

2006 Maria Teatri fantoomid/ Фантомы Мариинки/ The Last Phantoms (dokumentaalfilm), Baltic Film Production/ Nederlandse Programma Stichting/ Illume Ltd, stsenarist, režissöör, produtsent (+ Reet Sokmann)

2005 Auh show (telesari), Kanal 2, produtsent; režissöör Ove Musting, koertekoolitaja Sirje Vets

2004 Post Factum. Meie valik (telesari), Baltic Film Production, produtsent, režissöör

2000 Kahjukäsitlejad (telesari), Baltic Film Production/ Kanal 2, produtsent, režissöör; operaator Mati Põldre

1999-2003 Loomakliinik (telesari), Baltic Film Production/ Kanal 2, autor, režissöör, produtsent; operaator Mati Põldre (+ Dorian Supin)

1991 Oma sõnadega (dokumentaalfilm), Eesti Telefilm, stsenarist, režissöör /esmakordselt ETV ekraanil 29.04.1992

1990 Kalm (dokumentaalfilm), Eesti Telefilm, toimetaja; režissöör Andres Korjus

1989 Minu Virumaa (dokumentaalfilm), Eesti Telefilm [Virumaa Fondi tellimus], toimetaja; režissöör Jaan Pihlak /esmakordselt ETV ekraanil 24.03.1990/

1989 Mitte ainult kodumeri (telefilm), Eesti Telefilm, stsenarist (+ Juhan Aare), režissöör

1988 Suvekaubandus (telefilm), Eesti Telefilm, toimetaja; režissöör Mati Põldre /esmakordselt ETV ekraanil 29.04.1989/

1988 Kiviaid (telefilm), Eesti Telefilm, toimetaja; režissöör Vello Pohla /esmakordselt ETV eetris 12.02.1989/

1988 Palmse (dokumentaalfilm, telefilm), Eesti Telefilm, toimetaja; režissöör Kristjan Svirgsden

1988 Meie aja kangelane (dokumentaalfilm), Eesti Telefilm, toimetaja; režissöörid Renita Lintrop ja Hannes Lintrop

1988 Hermaküla (telefilm), Eesti Telefilm, toimetaja; režissöör Jaan Pihlak

1986 Võtmeküsimus (mängufilm), Eesti Telefilm, režissööri assistent (+ Külliki Rannu); režissöör-lavastaja Ago-Endrik Kerge, režissöör Vilja Palm

Auhinnad

2016 eripreemia - BIAFF - Batumi International Art-House Film Festival (Georgia) filmi „Suguvõsa“ eest

2016 nominatsioon: MDR FILM PRIZE for an outstanding Eastern European film – DOK LEIPZIG - International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film (Germany) filmi „Suguvõsa“ eest

2012 nominatsioon - Eesti Filmiajakirjanike Ühingu aasta filmi auhind "Neitsi Maali" filmi „Tööpealkiri: Imelaps“ eest

2011 Kuldne Loorberipärg, Moskva dokumentaalfilmide festival ArtDocFest – filmi "Auk nr 8" eest

2011 žürii eriauhind, XI inimõigustele pühendatud filmifestival "Watch Docs – Human Rights in Film", Varssavi, Poola – filmi "Auk nr 8" eest

2011 Hõbedane Nanook, XI rahvusvaheline dokumentaalfilmide festival "Flahertiana", Perm, Venemaa – filmi "Auk nr 8" eest

2011 parima dokumentaalfilmi auhind (Balti võistlusprogramm), XXI Riia rahvusvaheline filmifoorum "Arsenāls" – filmi "Lobotoomia“ eest

2011  žürii eriauhind / publiku auhind, rahvusvaheline dokumentaalfilmide festival CRONOGRAF (Moldova) - filmi "Lobotoomia“ eest

2011 Charles E. Guggenheim Emerging Artist Award ja The Nicholas School Environmental Award, The Full Frame Documentary Film Festival, Durham, Põhja-Carolina osariik, USA – filmi "Auk nr 8" eest

2011 Võistlusprogramm: Olulised filmid – eripreemia, rahvusvaheline dokumentaalfilmide festival ZAGREBDOX (Zagreb, Croatia) - filmi "Auk nr 8" eest

2010 žürii eripreemia Baltikumi võistlusprogrammis, PÖFF - Pimedate Ööde Filmifestival (Eesti) - "Auk nr 8" eest

2010 Eesti Kultuurkapitali audiovisuaalse kunsti sihtkapitali aastapreemia – filmi "Auk nr 8" eest

2009 Teerajaja auhind (International Trailblazer), dokumentaalfilmide turg MIPDOC

2008 Ion Vatamanu nimeline auhind, rahvusvaheline dokumentaalfilmide festival CRONOGRAF, Chișinău, Moldova – filmi "Kalinovski väljak" eest

2008 Alpa Adria Cinema prize (parim dokumentaalfilm), XIV Trieste filmifestival, Itaalia – filmi "Kalinovski väljak" eest

1992 oikumeenilise žürii auhind, Peterburi rahvusvaheline dokumentaalfilmide festival – filmi "Oma sõnadega" eest

1990 lühifilmide peaauhind, XII rahvusvaheline kohtumine "Film ja naised" Firenzes, Itaalia – filmi "Mitte ainult kodumeri" eest

Valikbibliograafia

Artiklid

2016

Grey, C. (2016). Need tüütud pooltoonid [V. Manski filmist "Suguvõsa"]. Sirp, 9. dets, lk 10-11, ill.

2015

Veidemann, R. (2015). Eesti de profundis 1972 [dokfilmist "Põranda all"]. Postimees, 10. veebr, lk 17, ill.

2013

Alaküla, R. (2013). Kõige parem ema on Leopold Mozart [M. Kaadi dokfilm "Tööpealkiri: Imelaps" imelaps Alexander Priorist]. Teater. Muusika. Kino, nr 5, lk 101-103, foto.

Ruus, J. (2013). Nende seast tuleb aasta parim film ["Tööpealkiri "Imelaps"]. Eesti Ekspress, 3. jaan, lk 41.

2012

Ranne, R. (2012). Noore filmikangelase ränk saatus ["Auk nr 8"]. Eesti Ekspress, 29. nov, lk 23.

Kaat, M. (2012). Vastab Marianna Kaat [intervjueerinud Sulev Teinemaa]. Teater. Muusika. Kino, nr 5, lk 4-13, ill.

Mälberg, K. (2012). Marianna vaated mitmest aknast: Marianna Kaat ja tema võidufilm "Auk nr 8". Teater. Muusika. Kino, nr 5, lk 115-119.

Oidsalu, M. (2012). Aplaus, aplaus… [filmidest "Tööpealkiri "Imelaps" ja "Auk nr 8"]. Sirp, 26. apr.

Leivak, V. (2012). Marianna Kaat: elu ise on mängufilmist palju huvitavam. Postimees: Areen, nr 15, 14. apr.

Ruus, J. (2012). Tööpealkiri: Imelaps [M. Kaadi dokfilm "Tööpealkiri: Imelaps" imelaps Alexander Priorist] Eesti Ekspress, 12. apr, lk 42.

Laasik, A. (2012). Ka imelapsel on armastav ema [M. Kaadi dokfilm "Tööpealkiri: Imelaps" imelaps Alexander Priorist]. Eesti Päevaleht, 11. apr, lk 13.

Maimik, A. (2012). Kust tulevad imelapsed? [filmist "Tööpealkiri: Imelaps"]. Postimees, 8. apr.

Ruus, J. (2012). Režissöör Marianna Kaati ahistati Ukrainas [dokumentaalfilm "Auk nr 8" kõrvaldati festivaliprogrammist]. Eesti Ekspress, 5. apr, lk 32.

Marianna Kaat portreteerib imelast [M. Kaadi dokfilm "Tööpealkiri: Imelaps" imelaps Alexander Priorist] (2012). Postimees, 4. apr, lk 12.

Туумалу, Т. (2012). Вокруг фильма Марианны Каат разразился скандал. Postimees, vene k, 3. apr, lk 10.

Tuumalu, T. (2012). Marianna Kaadi film põhjustas Ukrainas skandaali [„Auk nr 8“]. Postimees, 2. apr.

Kaus, J. (2012). Unistuse köiel, tegelikkuse kohal [Eesti dokumentaalfilmiaasta 2011]. Eesti Ekspress, 9. veebr, lk 48-49.

Jõerand, R. (2012). Elu nagu filmis: mõtteid möödunud aasta tõsielufilmidest. La Strada - Kinoleht, nr 1, lk 3.

Engelbrecht, K. (2012). Marianna Kaat – Eesti dokumentaalfilmi raudne leedi. Eurokratt, nr 1, lk 8.

2011

Laasik, A. (2011). Marianna Kaat filmib partisanina Venemaal [intervjuu: režissöör ja produtsent filmimisest Venemaal ja Ukrainas, oma dokumentaalfilmidest, nende müügist]. Eesti Päevaleht, 17. dets.

Cohn, P. (2011). Interview: Marianna Kaat, Director PIT NO 8 [intervjuu]. Still in Motion, 14. nov.

http://stillinmotion.typepad.com/still_in_motion/2011/11/interview-marianna-kaat-director-pit-no-8.html

Tõnson, M. (2011). Marianna Kaat: "Dokfilm sureb, aga tal on tulevikku" [intervjuu]. Eesti Ekspress, 10. nov.

Remsu, O. (2011). Ei olnud võõras mure [filmist "Auk nr 8"]. Sirp, 13. mai.

Tuumalu, T. (2011). Aukude laokil lapsed [filmist "Auk nr 8"]. Postimees, 25. apr.

Marianna Kaadi uus film valmis nuttes [Marianna Kaadi dokumentaalfilmist "Auk nr 8", mis võitis 2 auhinda Full Frame Documentary Film Festival filmifestivalil Durhamis, Põhja- Carolinas]. Eesti Ekspress, 21. apr, lk 26.

Marianna Kaadi "Auk nr 8" linastub Põhja-Ameerikas [Põhja-Ameerika esilinastus toimub Full Frame filmifestivalil Durhamis, Põhja- Carolinas] (2011). Kultuuripealinn: Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 kultuurisõnumid, 1. apr, lk 3.

"Auk nr 8" osaleb nimekal festivalil [Torontos toimuval dokumentaalfilmide festivalil Hot Docs] (2011). Postimees, 28. märts, lk 15.

Vaher, V. (2011). Nagu kass käiks mööda sametit [ülevaade 2010. aasta eesti tõsielufilmist]. Sirp, 25. märts, lk 22-23.

2010

Kressa, K. (2010). Kaat paneb lapskaevurile kaasa elama [filmist "Auk nr 8"]. Eesti Päevaleht, 1. dets.

Tuumalu, T. (2010). Donbassi hiilgusest on järel vaid augud [filmist "Auk nr 8"]. Postimees, 29. nov.

2009

Reinolt, D. (2009). Kes mu filmi vaataks ja miks ta seda teeks? [intervjuu]. Eesti Ekspress: TV Ekspress, 24. apr.

2008

Davidjants, K. (2008). Ameeriklased toetavad Eesti filmi Ukraina elust [intervjuu]. Eesti Päevaleht: Laupäev: Kultuur, 20. dets.

2007

Feldmanis, A. (2007). Valgevene kui dokumentalisti paradiis – "Kalinovski väljak". Teater. Muusika. Kino, nr 12, lk 102-104, ill.

Alaküla, R. (2007). Maria teatri fantoomid avavad vene balleti vaimu metafüüsika. Teater. Muusika. Kino, nr 12, lk 96-101.

Kaldoja, E. (2007). Muinasjutt vuntsidega lohest [filmist "Kalinovski väljak"]. Postmees: AK: arvamus, kultuur, 13. okt.

Remsu, O. (2007). Diktaator ja tema rahvas [dokumentaalfilmist "Kalinovski väljak"]. Sirp, 21. dets.

M. T. [= Tõnson, M.] (2007). Põrandaalune Eesti film Lukašenkast ["Kalinovski väljak"]. Eesti Ekspress: TV Ekspress, 11. okt.

2006

Tuumalu, T. (2006). Fantoom osutab kuninga alastusele [filmist "Maria teatri fantoomid"]. Postimees: Kultuur Extra, 20. mai.

Tuumalu, T. (2006). Film sündis Maria teatris filmimise keelu kiuste [intervjuu; dokumentaalfilmi "Maria teatri fantoomid" režissöör filmi sünnist]. Postimees: Kultuur Extra, 20. mai.

Remsu, O. (2006). Balletihullud ekraanil [filmist "Maria teatri fantoomid"]. Sirp, 19. mai.

2005

Tsäro, K. (2005). Kutsad, krantsid ja paberitega koerad [koertesaatest "Auh show"]. Teleleht, nr 53, 3. jaan.

2002

Hanson, R. (2002). "Loomakliinik" viib vaatajad vanglasse. Postimees, 24. jaan.

2000

Laasik, A. (2000). Kui kahjust pole kahju [dokumentaalseriaalist "Kahjukäsitlejad"]. Eesti Päevaleht, 17. nov.

Hanson, R. (2000). Eile läks Kanal Kaks veelgi tõsielulisemaks [tõsieluseriaalist "Kahjukäsitlejad"]. Postimees, 12. okt.

Tali, P. (2000). Ekraanile jõuab uus dokumentaal "Loomakliiniku" autoritelt ["Kahjukäsitlejad"]. Eesti Päevaleht, 23. sept.

Jahilo, V. (2000). Kuidas kilpkonna nokka viiliti [lõppesid dokseriaali "Loomakliinik" teise hooaja võtted Kanal 2-s]. SL Õhtuleht, 15. sept.

Shein, L. (2000). Marianna Kaat jätkab Loomakliinikut maaloomadega. Eesti Päevaleht, 27. mai.

Kivimaa, E. (2000). Loomakliinik: seriaal tegi arstidest staarid. Seltskond, nr 10, 7. märts, lk 18-19, ill.

1999

Kirt, L. (1999). Naturalseep eesti moodi [intervjuu saatesarja "Loomakliinik" autori, režissööri ja produtsendi M. Kaadiga]. Eesti Ekspress: TV-Nädal, 25. nov.

Kulli, J. (1999). "Loomakliinikul" on jumet. Eesti Ekspress: TV-Nädal, 25. nov.

Unt, M. (1999). Vaprad ja ilusad [saatesarjast "Loomakliinik"]. Postimees: Televisioon, 13. nov.

Drikkit, I. (1999). Loomadest inimlikult [saatesarjast "Loomakliinik"]. Postimees, 20. okt.

Kasper, K. (1999). Kliinik täis hellust ja armastust [saatesarjast "Loomakliinik"]. Nädal, nr 41, 18. okt.

Tali, P. (1999). Dokumentaalne loomasari teeb Eestis teleajalugu: "Loomakliinik" jäädvustab õnnelike ja õnnetute loomade lood. Eesti Päevaleht, 1. sept.

1997

Maasikamäe, S. (1997). Vaene riik maksab mängufilmide eest vähem kui rikas riik [intervjuu]. Õhtuleht, 27. jaan.

1992

"Oma sõnadega" (1992). Televisioon, 27. apr.–3. mai.

 

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm