Avaleht

Anu Aun

Režissöör, stsenarist ja produtsent Anu Aun on sündinud 14. veebruaril 1980 Pärnus. Õppis 1987 - 1998 Tallinna Inglise Kolledžis, 1998 - 2002 Tallinna Pedagoogikaülikooli  Kultuuriteaduskonnas, kust sai bakalaureusekraadi telerežii erialal (kursuse juhendajad Toomas Lõhmuste ja Vilja Palm), lisaerialana õppis nüüdistantsu. 2002 - 2005 jätkas õpinguid Tallinna Ülikooli Kultuuriteaduskonna filmi ja video õppetooli juures, lisaerialaks filmirežii (kursuse juhendaja Jüri Sillart). Anu Aun on olnud 2000 - 2006 Pimedate Ööde Filmifestivali PÖFF alafestivali Sleepwalkers Student Film Festival žürii assistent, aastatel 2003-2004 castingu režissöör Eesti Castingu Agentuuris, 2005-2007 teleproduktsioonifirma Filmimees OÜ režissöör. Peale ülikooli lõpetamist 2005. aastal asutas koos kursusekaaslaste Priit Pääsukese ja Margo Siimoniga produktsioonifirma Luxfilm, kus töötab tänaseni režissööri, produtsendi, stsenaristi ja stsenaariumi toimetajana.

On osalenud mitmetel täiendkoolitustel: 2006 ARISTA stsenaariumiarenduskoolitus „Development Scills“ (juhendaja Stephen Cleary), 2008-2009 SCRIPT&PITCH, stsenaariumiarenduskoolitus edasijõudnutele - stsenaarium „Polaarpoiss“ (juhendaja Franz Rodenkirchen), 2009 VILLA CULT oGH produtsendikoolitus „The Art of Co-production and Negotiation“ (juhendajad Renate Roginas and Petra Paberg), 2009 - 2010 NIPKOWI residentuuriprogramm Berliinis - mängufilmi „Polaarpoiss“ stsenaariumi ja filmi arendus (juhendaja Franz Rodenkirchen).

Anu Aun on teinud mitmeid dokumentaal- ja lühimängufilme nii režissööri, produtsendi kui stsenaristina ning toimetanud lühimängufilmide stsenaariume. Enim tuntust on ta pälvinud oma lühimängufilmiga „Vahetus“, mis on osalenud rohkem kui kuuekümne rahvusvahelise filmifestivali programmis, sealhulgas sellistel mainekatel festivalidel nagu seda on Clermont-Ferrand, Tampere, Montreal, Shanghai, Grimstad ja Cinefiesta ning võitnud kokku 17 auhinda. Eesti Rahvuskultuuri Fond tunnistas "Vahetuse" kultuuriaasta parimaks debüüdiks ning Eesti Kinoliit XII Eesti Filmipäevade Aastapreemia vääriliseks. 2016. aastal valiti Anu Auna lastefilmi kavand „Eia jõulud Tondikakul“ täispikkade mängufilmide konkursil Eesti Vabariik 100 viie parema hulka ja on praeguseks arenduses. Auna esimene täispikk mängufilm on 2016. aastal valminud “Polaarpoiss”, mille arendamiseks ta pälvis Itaaliast Torino Film Lab stsenaariumiarendusprogrammi Script&Pitch stipendimi ning Saksamaalt maineka Nipkowi residentuuristipendimi. Tootmises on dokumentaalfilm “Vetelkõndija” poetess Kristiina Ehinist.

Aun on alates 2006 Eesti Audiovisuaalautorite Liidu, alates 2007 Eesti Kinoliidu  ja alates 2012 Eesti Dokumentalistide Gildi liige. Ta on olnud aastatel 2009 - 2010 NISI MASA, European Network of Young Cinema, juhatuse liige ja 2009 - 2011 Nisi Masa Estonia president. Alates 2012 European Women Audiovisual Network liige.


Loe intervjuud Anu Aunaga: Anu Aun - Teater. Muusika. Kino
Siimets, M. (2011). Persona grata:
Anu Aun. Teater. Muusika. Kino, nr 11, lk 124-128.

Filmograafia:

(arenduses) Eia jõulud Tondikakul (mängufilm), Luxfilm ja Kinosaurus Film, režissöör
(tootmises) Vetelkõndija (dokumentaalfilm), Luxfilm, režissöör ja produtsent
2016 Polaarpoiss (mängufilm), Luxfilm, režissöör ja stsenarist
2014 Impromptu (dokumentaalfilm), Luxfilm, toimetaja; režissöörid Priit Pääsuke ja Mart Taniel
2014 Looduslaps (dokumentaalfim sarjast Eesti Lood), Luxfilm, režissöör ja produtsent
2012 Südamest skaut (dokumentaalfilm), Luxfilm, režissöör
2011 Keelatud Vili (dokumentaalfim sarjast Eesti Lood), Luxfilm, režissöör
2010 Vahetus (lühimängufilm), Luxfilm, produtsent, režissöör ja stsenarist
2007 Indigo tuba (lühimängufilm, tudengifilm), Luxfilm, produtsent, režissöör ja stsenarist
2007 Savikodu (dokumentaalfim sarjast Eesti Lood), Luxfilm, režissöör
2006 Lutsepa lugu (dokumentaalfilm), Luxfilm, produtsent ja režissöör
2004 Kodused asjad (lühimängufilm, tudengifilm), LuxFilm / Parunid ja Vonid, produtsent, režissöör ja stsenarist
2003 Liivakellade parandaja (telefilm), Exitfilm, režissöör ja stsenarist
2002 making of “Nimed marmortahvli taga ”, Taskafilm, produtsent ja režissöör
2002 making of "Heades Kätes", Allfilm, režissöör ja toimetaja

Tööd stsenaariumi toimetajana:

2008 Must Peeter (lühimängufilm), Luxfilm, stsenaariumi toimetaja
2005 Sagedused (lühimängufilm), Parunid ja Vonnid, stsenaariumi toimetaja

Reklaamid:

„EMT – Mobiil ID“ (produtsent) Agentuur: Divisjon, tootja: Nafta
„Kalev-Pralinee“ (režissöör) Agentuur: Divisjon, tootja: Reklaamfilm
„Linex forte – Hiinakas“ (produtsent) Agentuur: TBWA, tootja: Luxfilm

Auhinnad

"Polaarpoiss" (2016)

2016 International Filmfestival Mannheim-Heidelberg (Germany) - publikupreemia, uustulnuka auhind Grand Newcomer

2016 Eesti Filmiajakirjanike Ühingu aasta filmi auhinna "Neitsi Maali" nominatsioon

2017 EFTA - Eesti filmi- ja teleauhinna parima mängufilmi ja režissööri nominatsioon

"Vahetus" (2010)

2010 Thessaloniki International Short Film Festival - CINEMATIC ACHIEVEMENT AWARD

2010 First Step Film Fest (Tirana, Albania) - BEST DIRECTOR AWARD

2011 Eesti Rahvuskultuuri Fond - KULTUURIAASTA 2010 PARIM DEBÜÜT

2011 Eesti Kinoliit - XIII EESTI FILMIPÄEVADE AASTAPREEMIA

2011 10th Rome Independent Film Festival - BEST FOREIGN SHORT FILM PRIZE

2011 ONE SHOT International Short Film Festival (Yerevan, Armenia) - SPECIAL MENTION

2011 34th Norwegian Short Film Festival - HONORARY MENTION

2011 V SHORTini Film Festival (Italy) – BEST SHORT FILM

2011 Cinefiesta International Film Festival (Puerto Rico) - FIRST RRIZE

2011 7th Paris Courts Devant Film Festival - THE BEST FOREIGN SHORT FILM PRIZE

2011 6th International Short Film Festival Žubroffka (Poland) - 2nd AWARD IN INTERNATIONAL COMPETITION

2011 5th Speak Out Against Domestic Violence Short Film Contest (Guanajuato, Mexico) - FIRST PRIZE

2011 17th Aye-Aye Film Festival (Nancy, France) - SPECIAL PRIZE

2012 20th Euroshorts 2011 - GRAND PRIX

2012 28th European Film festival of Lille (France) - PRESS AWARD

2012 4th Malta Short Film Festival - BEST EDITING AWARD; FOREIGN JURY AWARD

Valikbibliograafia

Filmi- ja teletegijad saavad preemiaks uudsed EFTAd (2017). [Nominentide loetelu, kommentaarid Hendrik Allalt ja Tiit Tuumalult]. Postimees, 27. veebr, lk 22, ill.

Koppel, A. (2017). Neitsi Maali sai film 1990-ndatest aastatest [nominentidest ning Eesti filmi seisukorrast laiemalt]. Teater. Muusika. Kino, nr 2, lk 113-117, ill.

Ratt, S. (2016). Neitsi Maali filmiauhinda püüab mitu noort režissööri. Õhtuleht, 21. dets, lk 10, ill.

Rebane, K. (2016). Lastele filmi tehes on vastutus suurem [Anu Aun räägib valmivast lastefilmist “Eia jõulud Tondikakul”]. Eesti Päevaleht, 7. okt, lk 19, ill.

Eesti filmiprojekt sai kutse lastefilmide festivalile (2016). [“Eia jõulud Tondikakul” pääses osalema Cinekid kaastootmisturule]. Postimees, 19. sept, lk 18.

Tõnson, M. (2016). Esteetika ja eetika vahekorrad [filmist „Polaarpoiss“]. Teater. Muusika. Kino, nr 5, lk 103-108, ill.

Rebane, Kärt (2016). „Polaarpoiss“ - ilus ja üllatav. Eesti Päevaleht, 23. mai, lk 16.

Rebane, Katariina (2016). „Polaarpoiss“, kvaliteetne noortedraama. Eesti Päevaleht, 16. mai, lk 11, ill.

Jõgeda, T. (2016). Režissöör Anu Aun: "Kes on see, kes ütleb, kes on normaalne ja kes mitte?" [Intervjuu „Polaarpoisi“ režissööri Anu Aunaga]. Eesti Ekspress: Areen, 11. mai, lk 52-53, ill.

Kattai, U. (2016). Staarbipolaar [filmist „Polaarpoiss“]. Postimees, 11. mai, lk 21, ill.

Tuumalu, T. (2016). „Polaarpoiss“ võitleb pimeda hukkamõistuga [intervjuu „Polaarpoisi“ režissööri Anu Aunaga]. Postimees, 11. mai, lk 20-21, ill.

Priimägi, T. (2016). Haiguste ravi [intervjuu „Polaarpoisi“ režissööri Anu Aunaga]. Sirp, 6. mai, lk 33-34, ill.

MEDIA toetab Anu Auna filmi [„Eia jõulud Tondikakul“] (2016). Eesti Päevaleht, 15. apr, lk 21, ill.

Tuumalu, T. (2016). Andrese ja Pearu kemplus saab filmiks, üle mere põgenemine mitte [Eesti Vabariik 100 filmide kordusfinaalis osalenud filmidest „Tõde ja õigus“, „Seltsimees laps“, "Põrgu Jaan", „Eia jõulud Tondikakul“, „Võta või jäta“, „Purjetamine vabadusse“ ja „Sinine puri“]. Postimees, 30. märts, lk 19.

Niineste, M. (2015). Isiksusehäire kinolinal. Anu Auna "Polaarpoiss" tuli isiklike kogemuste najal. Eesti Päevaleht: LP, 17. okt, lk 32-33, ill.

Nõu, U. (2015). Sünge mõisa ilu ja hullus värske filmi võtteplatsil [filmi "Polaarpoiss" võtetest Porkuni mõisas]. Eesti Päevaleht: LP, 23. mai, lk 24-25, ill.

Teder, T. (2014). Looma- ja toidulood. Eesti lood 2013, I [Vahur-Paul Põldma „Piimariik“, Mirjam Matiiseni „Minut ja lammas“, Maria Kiviranna „Armastus käib kõhu kaudu“, Anu Auna „Looduslaps“]. Teater. Muusika. Kino, nr 8-9, lk 104-114, ill.

Niineste, M. (2012). Režissöör Anu Aun: see film on elust enesest [intervjuu filmi "Polaarpoiss" saamisloost]. Eesti Päevaleht, 19. dets, lk 14.

Siimets, M. (2011). Persona grata: Anu Aun. Teater. Muusika. Kino, nr 11, lk 124-128.

Tootmaa, R. (2011). Äraunustatu meeldetuletamine [sarja "Eesti lood" neljast dokumentaalfilmist: "Normaalne inimene", "Töölise portree", "Keelatud vili" ja "Helene elukool"]. Sirp, 29. apr, lk 20-21.

Kressa, K. (2011). Laulukoor, viinamarjad, ooperi raudvara ja tsirkusetuur [sarja "Eesti lood" neljast dokumentaalfilmist: Laulev linn, Romeo, Julia ja Jüri, Keelatud vili, Tsirkusetuur]. Eesti Päevaleht,  22. jaan, lk 15.

Post, E. (2007). Anu Aun tegi ühegi sõnata filmi [filmirežissöör, produktsioonifirma Luxfilm üks kolmest omanikust oma töödest, õpingutest Tallinna Ülikoolis]. Eesti Päevaleht, 15. sept, lk 32, ill.

Rebane, M. (2005). Anu Auna tee teatri ja televisiooni kaudu filmi poole [noor filmirežissöör Anu Aun]. Eesti Päevaleht, 8. märts, lk 17, ill.

Noor filmipõlvkond tulekul [Eesti Kino Suvepäevade raames esilinastusid 3. juunil TPÜ filmi ja video õppetooli mängufilmi režissööride II kursuse kursusetööd-lühimängufilmid: "2.68" (Tanel Toom), "Teispool vihma" (Margus Paju), "Sünnipäev" (Kaupo Kruusiauk) ja "Liivakellade parandaja" (Anu Aun). Kursuse juhendaja on Jüri Sillart] (2004). Sirp, 4. juuni, lk 18.

 

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm