Avaleht

Heiki Ernits

Avaleht

Heiki Ernits

Biograafia

  • Filmilavastaja ja karikaturist Heiki Ernits on sündinud 24. märtsil 1953. aastal Tallinnas. Õppinud 1965–1971 Kohila Keskkoolis ja seejärel Tallinna Pedagoogilises Instituudis kunsti- ja tööõpetuse erialal, mille lõpetas 1975. aastal. Samast aastast Tallinna 42. Keskkooli tööõpetuse õpetaja. 1978. aastast tööl Tallinnfilmis joonisfilmide kunstnikuna ja hiljem režissöörina. Tema esimene filmitöö oli kunstnik-lavastaja assistendina Rein Raamatu joonisfilmi "Põld" (1978) juures.

    Ernits on õppinud lühikest aega Moskvas Üleliidulistel Kõrgematel Režissööride kursustel, kuid visati välja ebasoovitava “kahjuliku” karikatuuri “sokutamise” eest ajakirja “Pikker” 1979. aastal. Ta on kunstnik-illustraatorina teinud kaastööd ajakirjadele Pikker, Põhjanael, Täheke, Anne, Kultuur ja Elu jpt. Aastast 1993 nädalalehe Eesti Ekspress karikaturist-illustraator. Osalenud mitmetel karikatuurinäitustel Eestis ja välismaal, auhind “Kuldhammas” näituselt “Homo Sapiens” Vilniuses 1983. aastal. 2003. aasta võistlusel "101 poliitilist karikatuuri" jagas teist kohta Urmas Nemvaltsiga Postimehest. Kunstirühmituse “ESTTRANSSÜRR” liige. Näitused: “Vähk” 1996, “Lehm” 1998, “Veri” 1999, „President“ 2001, „Lotte reis Lõunamaale“ 2002, „Leiutajateküla Lotte“ 2008, „Illustratsioonid“ 2009. Kujundanud plakateid, reklaamkampaaniaid, erinevate toodete pakendeid, postkaarte.

    Lisaks Eesti Joonisfilmi toodangule teinud mitmeid reklaamfilme, näiteks “Hyndai computers” - auhinnatud Eesti reklaamfilmide konkursil 1993 aastal, “Mazda 626”, “Lada” - auhind 1991 Helsingi reklaamfilmide konkursil, “Ofelia viin”, “Postimees”, “Kalevi jõulutervitus 1997”, “Kalevi jõulutervitus 1998”, „Maisamokk“, “Põhja Eesti pank” jm.

    Head vilja joonisfilmi alal on kandnud koostöö režissöör ja operaator Janno Põldmaga, kellega koos loodi populaarne animategelane – koeratüdruk Lotte -, kelle seiklustest on valminud juba mitu festivalidel auhinnatud filmi. Kui sarja avafilm „Lotte“ tunnistati 2000. aastal Eesti parimaks filmiks, saabusid müügile ka esimesed Lotte-teemalised tooted, kõigepealt jäätised, siis mahlad, raamatud, telefonid jpm. Lottest on saanud populaarne kaubamärk, kes elab oma elu juba ammu ka väljaspool filmimaailma.

    Heiki Ernits kuulub Eesti Kinoliitu, Eesti Animatsiooniliitu ja Eesti Kunstnike Liidu raamatugraafika sektsiooni.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm