Avaleht

Mihkel Lepper

Mihkel Lepper

Mihhail (Mihkel) Lepper sündis 13. märtsil 1900 Varssavis. Tegutses Estonia-Filmi juures Tallinnas. 1920. aastail esines näitlejana rahvuslikes tummfilmides, mis valmisid Berliinis (nt "Herkules Maier", Reinhold Schünzel Film, 1928). Tema ainsaks filmilavastuseks oli salongifarss "Dollarid" (1929). Lepper alustas ka mängufilmi "Jüri Rumm" lavastamist. Samal ajal teenis mees igapäevast elatist osaühingu Mootor garaažis. 1940. aastal lahkus Lepper ümberasujana Saksamaale. Teise maailmasõja aastail tegutses ta rindefotograafina Prantsusmaal ja valmistas õppefilme Landesfilmstelle juures. Pärast sõda asus ta elama Rootsi ja töötas Stockholmis vabakutselise fotograafina. Lepper suri 2. mail 1980 Stockholmis.

Loe edasi

Fotod (3)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
1948 "Eestlaste laulupidu Stockholmis" Amatöörfilm Operaator
1929 "Dollarid " Mängufilm Režissöör Üliõpilane Gustav Mets
1929 "Jüri Rumm " Mängufilm Sandarmiohvitser, paruni sugulane
1925 "Tšeka komissar Miroštšenko " Mängufilm Miroštšenko, Nõukogude Venemaa komissar
1924 "Mineviku varjud " Mängufilm Konrad von Eulenberg, komtuur

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm