Avaleht

Veljo Tormis

Veljo Tormis

Helilooja Veljo Tormis sündis 7. augustil 1930. aastal Aru külas Harjumaal. Tormise köstrist isa juhatas kirikukoori ning organiseeris viiuldajana ka pillimängu. Tormiste kodus lauldi rahvalaule (noodiraamatust, mitte enam rahvasuust õpituid) ja hinnati uudset rahvuslikku kooriloomingut - Mart Saare ja Cyrillus Kreegi laule - mille suhtes paljud olid tollal ettevaatlikud või lausa tõrjuvad. Aastatel 1942–1943 võttis Tormis August Topmanilt orelitunde, 1943–1944 õppis ta orelit Topmani juures Tallinna Konservatooriumis. Kui konservatooriumi keskastmest sai 1944. aastal Tallinna Muusikakool, jätkas Tormis oreliõpinguid seal Salme Krulli klassis. Ta oli 1947. aastal üks selle kooli esimestest lõpetajatest. 1949. aastal hakkas ta samas koolis õppima koorijuhtimist. See ...

Loe edasi

Fotod (5)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
2009 "Seal, kus lõpeb luule" Dokumentaalfilm Helilooja
1990 "Sügis " Mängufilm Helilooja
1985 "Vägev vähk ja ahne naine" Animafilm Helilooja
1981 "Karge meri " Mängufilm Helilooja
1980 "Jõulud Vigalas " Mängufilm Helilooja
1978 "Eluvanne" Dokumentaalfilm Helilooja
1978 "Naine kütab sauna " Mängufilm Helilooja
1977 "Linnutee tuuled" Dokumentaalfilm Helilooja
1977 "Taasleitud laul" Dokumentaalfilm Helilooja
1976 "Suvi " Mängufilm Helilooja

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFSA
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm