Avaleht

Tanel Toom

Avaleht

Tanel Toom

Biograafia

  • Režissöör Tanel Toom on sündinud 1. novembril 1982 Tallinnas. Õppis 1989–1998 Jüri Gümnaasiumis, 1998–2001 Tallinna Prantsuse Lütseumis ja 2002–2005 Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakoolis, kust sai bakalaureusekraadi filmirežii erialal. 2008. aastal astus edukalt ühe nimekama Euroopa filmikooli, National Film and Television Schooli (Beaconsfield, Inglismaa) magistriõppesse, läbides režii erialale pääsemiseks tiheda valikusõela, kus kaheksale kohale kandideeris 400 inimest. Omandas magistrikraadi mängufilmi režii erialal 2010. aastal. Kooli lõputööks olnud lühimängufilmiga „Pihtimus“ („The Confession“) võitis 2010. aastal parima välismaise filmi kategoorias tudengifilmide Oscari ja nomineeriti 2011. aastal Ameerika Filmiakadeemia poolt 83. Oscarite jagamisel parima lühifilmi kategoorias.

    Täiendanud end erinevatel kursustel ja meistriklassides: The Chubbuck Technique - Ivana Chubbuck acting masterclass (London); Acting for Directors - Judith Weston Acting Studio (Los Angeles); Script Analysis & Rehearsal Techniques - JW Acting Studio (Los Angeles); Berlinale Talent Campus - Berlin Film Festival. Töötanud režissööri assistendina mängufilmide „Täna öösel me ei maga“ (2004), „Ruudi“ (2006) ja "Georg" (2007) juures. Aastast 2005 teinud reklaame mitmetele telekanalitele ning erinevaid tele- ja kinoklippe nii Eestis kui ka teistes Balti riikides. Ühtlasi toimetab Eesti filmide treilereid. Olnud külalislektoriks ja viinud läbi workshop'e mitmetel festivalidel ja ülikoolides: Westminsteri Ülikoolis, Londoni Filmiakadeemias, Metropolitani Filmikoolis, Beira Interior’i Ülikoolis (Portugal). Hetkel õpetab Balti Filmi- ja Meediakoolis Tallinnas ning arendab filmiprojekte koostöös produtsentidega nii Suurbritannias kui Eestis. Eesti Filmirežissööride Gildi üks asutajaliikmeid 2020. aastal.

    Tanel Toom on oma lühifilmidega osalenud paljudel rahvusvahelistel festivalidel ja võitnud arvukalt auhindu. Tema lühimängufilm „Teine tulemine“ valiti 2008. aastal esimese eesti linateosena nimeka Veneetsia festivali lühifilmide võistlusprogrammi Corto Cortissimo. Sama teosega astus ta ka riiklikku filmi- ja telekooli. Pälvis 2005 Kultuurkapitali audiovisuaalse kunsti sihtkapitali noore filmitegija auhinna. Oma täispika mängufilmi debüüdi tegi 2019. aastal filmiga "Tõde ja õigus", mis põhineb A. H. Tammsaare samanimelise romaanitsükli I köitel. Film kogus esimese aasta jooksul kinodes 267 000 vaatajat, lõi vaadatavuse troonilt seal ligi üheksa aastat olnud mängufilmi "Avatar" (USA, 2009; režissöör James Cameron) ja sai taasiseseisvunud Eesti vaadatuimaks linateoseks. Lisaks kodupubliku menule valis Ameerika filmiakadeemia "Tõe ja õiguse" rahvusvahelise filmi kategoorias Oscari eelnimekirja ehk kümne parima hulka, kust edasi viie nominendi hulka film siiski ei pääsenud. Eestis teenis "Tõde ja õigus" Kultuurkapitali peapreemia ning Eesti Filmiajakirjanike Ühingu aasta filmi auhinna Neitsi Maali. 2020. aastal pälvis Toom Valgetähe IV klassi teenetemärgi. 

     

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm