Avaleht

Semjon Školnikov

Semjon Školnikov

Kroonika- ja dokumentaalfilmide operaator ja režissöör Semjon Školnikov sündis 14. jaanuaril 1918 Valgevenemaal Bobruiski rajoonis Gluski külas. Lõpetanud Moskva õhtukeskkooli, alustas ta 1934 Sojuzkinohronika Moskva stuudios operaatori assistendina. Õppis 1935–39 Kinematograafiainstituudis loominguliste töötajate kvalifikatsiooni tõstmise kursustel. 1939 saadeti ta filmima võidukat pealetungi Vene-Soome sõjas; tema võtted Karjala maakitsuselt pandi propagandafilmi "Mannerheimi liin" (1940). Semjon Školnikov oli üks 258 Vene filmioperaatorist (ja elas neist kõigist kõige kauem), keda saadeti sõjarindeile innustavat kinokroonikat tegema. Pärast sõdurina luurerühmas teenimist jätkas ta 1942. aastast rindeoperaatorina.

Loe edasi

Fotod (4)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
2002 "Igaviku seisukohalt" Dokumentaalfilm Konsultant
1989 "Kulinaariavabrikud" Muud liigitused
Reklaamfilm
Režissöör
1988 "Elektristimulaator Veterok-3" Reklaamfilm Režissöör
1988 "Monoloog" Dokumentaalfilm Režissöör
Operaator
1987 "Meie, piirissaarlased" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
Operaator
1987 "Mere sügavustes" Dokumentaalfilm Režissöör
1987 "Metsakasutusele teaduslik alus" Muud liigitused
Populaarteaduslik film
Režissöör
1986 "Armastusavaldus" Dokumentaalfilm Režissöör
Operaator
1986 "Saare Kaluri poisid" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
Operaator
1985 "Abinõudest õhu saastamise vastu" Filmikroonika Režissöör

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm