Avaleht

Enn Säde

Avaleht

Enn Säde

Biograafia

  • Helioperaator ja dokumentaalfilmide režissöör Enn Säde on sündinud 18. oktoobril 1938 Pärnus tisleri peres. Lõpetas 1961 Leningradis Kinoinseneride Instituudi helitehnika eriala heliinsenerina. Samal aastal asus tööle Tallinnfilmis heliinseneri ja helioperaatorina(-režissöörina), 1978. aastast ka dokumentaalfilmide stsenarist ja režissöör. Selle kõrval oli Eesti Telefilmis ametis lepingulise helimehena. 1993. aastast vabakutseline. 1990 valiti NSV Liidu Kinoliidu auhinna Nika nominendiks, s.t ta oli üks kolmest parimast helimehest tollases impeeriumis. ENSV teeneline kunstitegelane 1988, Valgetähe V klassi teenetemärgi omanik 2001, Eesti Rahvuskultuuri Fondi elutöö preemia laureaat 2013, PÖFFi elutööpreemia laureaat 2019 ja riikliku kultuuri elutööpreemia laureaat 2021.

    Enn Säde kui produktiivse filmimehe mitmekülgsus tuleb esile omapärases arengus ja huvide ristluses: heliinsener, helirežissöör mitmes filmiliigis, dokumentaalfilmide stsenarist ja režissöör, heli ja piltide arhiveerija, artiklite kirjutaja, dokumentide sõeluja ja kopeerija. Säde on teinud autorina üle 20 dokumentaalfilmi, olnud veerandsaja mängufilmi ja umbes 80 dokumentaalfilmi helimees, dokumentaalide puhul tihti ka monteerija, ning toimetanud kolleegide filme. Tema olulisemad koostööpartnerid on olnud eeskätt Jüri Müür, Olav Neuland, Lennart Meri, Rein Maran ja Hans Roosipuu. Enn Säde eestvedamisel taastati Jüri Müüri legendaarne laulupeofilm "Leelo“ (1969/2007).

    2010. aastal valmis DVD-kogumik "Lennart Meri soome-ugri rahvaste filmientsüklopeedia“, millel oleva viie dokumentaalfilmi ("Veelinnurahvas“, "Linnutee tuuled“, "Kaleva hääled“, "Šamaan“, "Toorumi pojad“) digitaalse töötluse ja restaureerimise eestvedaja, autoritekstide leidja (ja suuresti ka toimetaja) oli Enn Säde. Nende filmide heli seadis ta korda koos Koit Pärnaga, mis mõnikord tähendas suisa uute variantide salvestamist.

    1993–2001 andis Enn Säde koos kolleegide Ago Ruusi ja Rein Urmiga välja filmiinimeste infolehte Pääsuke (kirjutas Vaatleja nime all), samuti on ta avaldanud filmialaseid artikleid Sirbis ja muudes väljaannetes. Eesti Filmiajakirjanike Ühing tunnistas Enn Säde 2009. aasta parimaks filmiajakirjanikuks.

    Abikaasa Eevi Säde Säde töötas 1962–1994 Tallinnfilmis monteerijana.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm