Avaleht

Enn Säde

Enn Säde

Helioperaator ja dokumentaalfilmide režissöör Enn Säde on sündinud 18. oktoobril 1938. aastal Pärnus tisleri peres. 1961. aastal lõpetas ta Leningradis Kinoinseneride Instituudi helitehnika eriala heliinsenerina. Samal aastal asus tööle Tallinnfilmis heliinseneri ja helioperaatorina(-režissöörina), 1978. aastast ka dokumentaalfilmide stsenaristi ja režissöörina. Paralleelselt on Enn Säde olnud Eesti Telefilmis ametis enamasti lepingulise helimehena. 1993. aastast vabakutseline. 1990. valiti Enn Säde NSV Liidu Kinoliidu auhinna Nika nominendiks, s.t ta oli üks kolmest parimast helimehest tollases impeeriumis. ENSV teeneline kunstitegelane (1988), Valgetähe V klassi teenetemärgi omanik (2001), Eesti Rahvuskultuuri Fondi elutöö preemia laureaat (2013).

Vaata intervjuud: Intervjuu Enn Sädega

Loe edasi

Fotod (5)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
2013 "Eesti loodus: Alam-Pedja" Dokumentaalfilm Toimetaja
2013 "Tulekahju paine" Dokumentaalfilm Toimetaja
2011 "Suur jõgi, 2: Delta" Dokumentaalfilm Toimetaja
2011 "Teekond Araratile" Dokumentaalfilm Toimetaja
2010 "Suur jõgi, 1: Retk Leena lättele" Dokumentaalfilm Toimetaja
2010 "Tantsud Linnuteele. Pildistusi Lennart Meri filmirännakutelt" Dokumentaalfilm Konsultant
2009 "Filmilooja profiil: Lennart Meri. Esimene visand" Dokumentaalfilm Konsultant
2009 "Vanamees ja põder" Tudengifilm Teksti autor
2008 "Masingu maastikud: Tõuseb tume puu täis kollaseid tiibu " Dokumentaalfilm Helirežissöör
2007 "Dirigendi kõla" Dokumentaalfilm Konsultant

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm