Avaleht

Salme Reek

Salme Reek

Näitleja Salme Reek sündis 10. novembril 1907. aastal Pärnus. Ta õppis Pärnu algkoolis, Tallinna Saksa erakoolis, Pärnu gümnaasiumis ja Tallinna 2. tütarlastegümnaasiumis. Esimese teatrirolli mängis üheksa-aastane Salme Reek koolilaval klassijuhataja Marta Porti juhendamisel. Koolipäevilt oli Reegil eredamalt meeles Maeterlincki näidendi "Sinilind" lavastus, kus ta mängis väikest tüdrukut Mytyli. Aastatel 1927–1930 õppis Reek Draamastuudio teatrikoolis, mille neljanda lennu lõpetamise järel 1930 läks ta tööle Draamastuudio Teatrisse (avati 1925 ja aastast 1937 kannab see nime Eesti Draamateater) ning jäi sinna näitlejana tööle kuni oma surmani 1996. aastal. Töö kõrvalt teatris lõpetas Reek 1933. aastal ka Gerd Neggo tantsustuudio. Noore näitlejana mängis ta ...

Loe edasi

Fotod (5)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
1994 "Tulivesi " Mängufilm Kupeldaja
1993 "Suflöör " Mängufilm Salme
1993 "Tallinn pimeduses " Mängufilm Erakaupluse omanik
1992 "Armastuse lahinguväljad " Mängufilm Vana proua
1992 "Lammas all paremas nurgas " Mängufilm Vanaproua
1991 "Noorelt õpitud" Mängufilm Perenaine
1991 "Rahu tänav" Mängufilm
1989 "Kalapäev" Tudengifilm Ema
1988 "Giordano" Tudengifilm
1988 "Narva kosk I jagu" Telemängufilm Siina Aunvärk

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm