Avaleht

Arvo Pärt

Arvo Pärt

Helilooja Arvo Pärt sündis 11. septembril 1935. aastal Paides, kus veetis ka oma esimesed eluaastad. 1938. aastal kolis pere Rakverre, kus said alguse Pärdi muusikaõpingud Rakvere Muusikakoolis Ille Martini klaveriklassis. Pärast Rakvere 1. Keskkooli lõpetamist (1954) asus ta õppima kompositsiooni Tallinna Muusikakoolis Veljo Tormise juhendamisel, õpingud katkestas sõjaväeteenistus (1954­-1956). Aastal 1957 astus Pärt Tallinna Riiklikku Konservatooriumi Heino Elleri kompositsiooniklassi, mille lõpetas 1963. aastal. Sel perioodil veel üliõpilasena loodud teostest kuuluvad mitmed tänaseni helilooja ametlikku loomenimekirja: näiteks klaverile loodud kaks sonatiini (1958-1959) ja „Partita” (1958) ning orkestriteosed „Nekroloog” (1960), „Perpetuum mobile” (1963) ja esimene sümfoonia (1963).

Loe edasi

Fotod (5)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
2015 "Arvo Pärt - Isegi kui ma kõik kaotan" Dokumentaalfilm Helilooja
2012 "Mängime Pärti" Dokumentaalfilm Helilooja
2012 "Proovime Pärti" Populaarteaduslik film
Dokumentaalfilm
Helilooja
2005 "The Painting" Tudengifilm Helilooja
2002 "Arvo Pärt. 24 prelüüdi ühele fuugale" Dokumentaalfilm Helilooja
2001 "Cecilia" Dokumentaalfilm Helilooja
2001 "Orient Occident" Dokumentaalfilm Helilooja
2001 "Sinu nimi" Dokumentaalfilm Helilooja
2000 "Kollane maja" Muusikafilm Helilooja
1989 "Siis sai õhtu ja sai hommik" Dokumentaalfilm Helilooja

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFSA
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm