Avaleht

Madis Ojamaa

Avaleht

Madis Ojamaa

Biograafia

  • 30.03.1937–19.08.1987

    Näitleja ja lavastaja Madis Ojamaa sündis 30. märtsil 1937 Tallinnas kirjastustöötajate perekonnas. Pärast Tallinna kultuurhariduskooli jätkas ta 1957–61 õpinguid Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedris Voldemar Panso õpilasena. Legendaarses I lennus tudeerisid ka näiteks Tõnu Aav, Mati Klooren, Mikk Mikiver, Rein Olmaru, Ines Aru, Maila Rästas, Jaan Saul ja Aarne Üksküla. Lavakooli diplomilavastuses (Leo Kalmeti juhtimisel lavaküpseks saanud Juhan Sütiste "Lembitu") oli Ojamaal Ihameele kõrvalroll, Voldemar Panso dramatiseeringus „Inimene ja jumal“ (1962, A. H. Tammsaare "Tõe ja õiguse" II osa järgi) oli ta õpilane Lible. 1968 lõpetas Ojamaa Moskvas A. V. Lunatšarski nimelise Riikliku Teatrikunsti Instituudi (GITIS) diplomeeritud lavastajana. 1961–63 töötas inspitsiendina TRA Draamateatris, 1969–70 ja 1974–75 lavastajana Lydia Koidula nimelises Pärnu Draamateatris Endla ning 1971–73 Tallinnfilmi ja 1976. aastast Eesti Reklaamfilmi režissöörina. Ojamaa filmilooming jäi võrdlemisi kesiseks: kõigest üks kontsertfilm ("Uksed", 1969) ja üks mängufilm ("Verekivi", 1972). 

    Tema vend oli Peedu Ojamaa

    Ines Aru Madis Ojamaast (katke intervjuust):

    "Paljud mäletavad teid ennekõike Elisabeth Jõhvina, samas sageli aru saamata, milles tema fenomen seisnes – ta polnud alati isegi naljakas.

    Mul oli koolivend Madis Ojamaa, särava peaga poiss, aga ta jooksis Panso juures loominguliselt kinni ja läks siis õppima Moskva teatrikooli GITISesse lavastajaks, lõpetas selle ja tuli Eestisse tagasi ning tema vend Peedu Ojamaa pani ta "Reklaamiklubis" reklaame tegema.

    Teha nõukaajal reklaami sellele, millele reklaami ei olnud vaja teha, kuna kaupa ei olnud – selle absurdi kasutaski Madis ära, kuna ta oli väga hea sõnaseadja. Tema tekstid olid väga erudeeritult ja osavalt koostatud.

    Nii mõnedki küsisid, et mis see nüüd on. Näiteks Eino Baskin ütles, et temale absoluutselt ei meeldinud. Baskinile meeldisid ehedad naljad, kuhu on lausa sisse kirjutatud, et on naljakas. Ojamaal olid tekstid ümberpöördult ja peenemalt tehtud. See, mida kõik eitasime, oli temal jaatus, ja vastupidi: jaatus oli temal eitus. Kui mingid totrad otsused vastu võeti, siis Jõhvi kiitis, et nii hakkamegi tegema."

    [Priit Pulleritsu intervjuust "Ines Aru, hingeelu urgitseja paanika instituudist", Postimees: Arter, 27.06.2009]

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm