Avaleht

Leida Laius

Leida  Laius

Filmilavastaja Leida Laius sündis 26. märtsil 1923 Kingissepa (endise Jamburgi) linna lähedal Horoševo külas. Ema Armanda, kellega tal olid äärmiselt keerulised, kuid ülitihedad suhted, pärines Narvast, küllalt jõukate linnastunud eestlaste perest. Kõik teised sugulased olid venelastest talunikud. Isa tehti 1930. aastate lõpus kulakuks ning hukati vangilaagris. Punaamee vabatahtlikuna (sanitarina ja raamatukoguhoidjana) osales Laius II maailmasõjas ja jõudis 1944 Eestisse. 1945–1947 oli ta Toiduainete Tööstuse Ministeeriumi inspektor, 1947–1949 Arhitektide Liidu kantseleiametnik ja 1950–1951 Kunstide Valitsuse teatriosakonna inspektor. Leida Laius lõpetas 1950 ENSV Riikliku Teatriinstituudi (ERTI) ja 1962 Üleliidulise Riikliku Kinematograafia Instituudi (VGIK) režiiteaduskonna. Diplomitööks oli sõjateemaline lühimängufilm „Õhtust hommikuni“ (stsenarist Valdo ...

Loe edasi

Fotod (5)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
1988 "Mängufilmi "Varastatud kohtumine" reklaamrull" Reklaamfilm Režissöör
1988 "Varastatud kohtumine " Mängufilm Režissöör
1985 "Naerata ometi " Mängufilm Režissöör
1985 "Naerata ometi reklaamrull" Reklaamfilm Režissöör
1983 "Kodulinna head vaimud" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1979 "Kõrboja peremees " Mängufilm Režissöör
Stsenarist
1979 "Kõrboja peremees " Reklaamfilm Režissöör
Stsenarist
1978 "Jäljed lumel" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1976 "Lapsepõlv" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1975 "Sündis inimene..." Dokumentaalfilm Režissöör

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm