Avaleht

Martin Algus

Avaleht

Martin Algus

Biograafia

  • Stsenarist, näitekirjanik, dramaturg ja tõlkija Martin Algus on sündinud 25. detsembril 1973 Jõgeval. Ta lõpetas 1992. aastal Jõgeva 1. Keskkooli. Tema teatrihuvi sai alguse kooliteatrist, kus ta alates 10. klassist kaasa lõi. Ise on ta seda algust meenutanud nii: "Kui ma nägin esimest korda näidendi struktuuri, siis taipasin kohe, et see on minu jaoks." (Tartu Postimees, 31.01.2020). Järgnesid õpingud Viljandi Kultuuriakadeemias näitekunsti erialal, mille lõpetamise järel 1997 sai tast Ugala näitleja. Viljandi Ugalas töötas Algus näitleja ja dramaturgina kuni 2005. aastani. Seejärel 2005–2012 töötas ta copywriter'ina reklaamiagentuuris AGE McCann, mille kõrvalt hakkas tõsisemalt kirjutama näidendeid ning sarju. Alates 2012. aastast tegutseb näitleja, dramaturgi, stsenaristi ja produtsendina, tehes koostööd produktsioonifirmaga Kassikuld.

    2004. aastal pälvis Martin Algus Eesti Kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitali Aleksander Kurtna nimelise auhinna algatusvõime eest maailma uudisdramaturgia jälgimisel ja vahendamisel, samuti mitmest keelest tõlkimise ning ladusate ja teatritundlike näidenditõlgete eest, millest 2004 lavastati Vladimir ja Oleg Presnjakovi "Terrorism", Brian Frieli "Jalta mäng" (Ugala) ning Frantz Xavier Kroetzi "Inimene Meie" ("Tavalised inimesed", Rakvere teater). Ta on tõlkinud umbes 30 näidendit vene ja inglise keelest. Võitnud mitmeid näitekunsti auhindu, Oskar Lutsu huumoripreemia (2016) ja EFTA parima telestsenaristi auhinna telesarja "Miks mitte?" eest (2019).

    Laiemale avalikkusele ongi Martin Algus tuntud pigem filmi- ja telesarjade stsenaristina. 2008. aastal debüteeris ta stsenaristina mängufilmiga „Soovide puu“ (Liina Paakspuu režissööridebüüt). Tema esimene suuremat vastukaja saanud teleseriaal oli „Ühikarotid“ (2010), millele järgnesid „Kalevipojad“ (2011), „Ment“ (2012), „Varjudemaa“ (2015), „Miks mitte?!“ (2018), „Lahutus Eesti moodi“ (2019) jpt; filmidest „Sangarid“ (2017, režissöör Jaak Kilmi) ja 2019. aastal valminud „Talve“ (režissöör Ergo Kuld). See Oskar Lutsu / Arnold Karu romaanist tõuke saanud, kuid põhiliselt ikkagi Martin Alguse peas sündinud stsenaariumi alusel tehtud film lõpetab Lutsu/Kruusemendi Paunvere lood üsna humoristlikus võtmes.

    Tema teletöö ja loomingu kohta loe juurde teleteaduse ja teleajaloo andmebaasist Telekraat:
    https://telekraat.ee/biograafiad/algus-martin/

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm