Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

...

Kaitseliidupäeva kava on järgmine:

26. juunil: k. 1000 – võistluste avamine ja “Kotkaristide” väljaandmine staadionil. Võistlejate vandetõotuse andmine; k. 1100-1400 ja 1700-1900 kergejõustiku-võistlused staadionil; k. 1600-2100 pesa- ja jalgpallivõistlus Kalevi väljal; k. 1200-1500 sõjaline kolmevõistlus kaitseväe üh. õppeasutuste staadionil ja lasketiirul; k. 1400-1900 laskevõistlused Valdeki laskeväljal.

27. juunil: k. 0700-0900 25 km jalgrattasõidu võistlus Russalka - Pirita-Kose teel ja Narva mnt. Start ja finisch Russalka mälestussamba juures; k. 1500-1800 kergejõustiku-võistlused staadionil; k. 1600-2100 pesapalli- ja jalgpallivõistlus Kalevi väljal; k. 1500-1800 sõjaline viievõistlus kaitseväe õppeasutuste staadionil ja lasketiirul; k. 1500-1900 laskevõistlused Valdeki laskeväljal; k. 2030 Estoonia kontsertsaalis naiskodukaitse rahvatantsude ja muusikaõhtu.

28. juunil: k. 0700-0900 jao rännakvõistlus Narva maanteel. Start ja finisch Russalka juures; k. 0900-1100 kergejõustiku-võistlused staadionil; k. 0700-1100 laskevõistlused Valdeki laskeväljal; k. 1500-1700 paraad Vabadusplatsil; k. 1900-2130 lõppaktus auhindade väljaandmisega Estoonia kontsertsaalis.

Nagu sellest kavast selgub, on programm väga laialdane. Osavõtjaid võistlustest on 1700 isikut, s.o. arv, mida seni ükski organisatsioon kokku pole saanud.

...

Täna algavad kaitseliidu suurpäevad (1929). Päevaleht, 26. juuni, lk 3.

Kaitseliit kuningat tervitamas

Paraadi hiilgav kordaminek

Rootsi kuninga vastuvõtupidustuste kui ka kaitseliidupäeva pidustuste keskkohaks oli eilne kaitseliidu paraad. Paraadieelne elevus algas juba lõuna paiku, mil kaitseliitlaste salgad linnas liikuma hakkasid.
Vabadusplatsile astudes satud nagu sipelgapessa. Järjest tuleb uusi üksusi juure. Uued lipud ja orkestrid ilmuvad nähtavale. Aegsasti on Vabadusplats publikust tühi. Publikule määratud kohad eraldatakse. Kell 3 on kogu Vabadusplats nagu müüriga piiratud. Tribüünile on kutsutud külalised aset võtnud. Tribüüni esine on lilledega kaunistatud. Kaks suurt lippu – üks Eesti, teine Rootsi, kaunistavad Vabadusplatsi. Kostab vägev kahuripauk. Orkester mängib tervitusmarssi. Kõikide silmad on pööratud Harju tänava poole. Auto peatub. Välja astub Tema Majesteet Rootsi kuningas riigivanemaga. Kõlavad komandeerimised – valvel! Kaitseliidu ülem kindral Roska raporteerib. Kahuripaukude saatel asub kõrge külaline aukohale. Tribüünil esitatakse temale kodukaitse esindajaid.

Kuna paraadist osavõtjate arv on ennenägematult suur, on ka kõned ära jäetud ning kohe asutakse paraadi-marsile. Kella veerand neljast kolmveerand neljani kulub aeg kaitseliidu võimsa rivi möödumiseks. Kuningat tervitatakse lippudega, kes igat üksust omalt poolt tervitab. Vahepeal esitab kõrge külaline juuresolijatele küsimusi üksikute üksuste kohta. 7000 mehe möödaminek on lõpul. Kuningas ühes saatjatega asub naiskodukaitsjate rivi tervitamisele. Osalt rahvariides, osalt sinises ühisriietuses naised äratavad kõrge külalise tähelepanu. Peatudes kõneleb tema mõne naisega, mille järele kodukaitse liikmete ja lähemale liikunud publiku vägevate tervitushüüete saatel kõrge külaline asub autosse, et Kadrioru aiapeole sõita.

Kaitseliit kuningat tervitamas (1929). Postimees, 29. juuni, lk 1.

Filmi vahetiitrid

7000 kaitseliitlast koguvad paraadiks Vabaduse platsile.
Lipud viiakse oma malevate juurde.
Naiskodukaitse paraadil.
Kaitseliidu orkestrid paraadil.
Kaitseliidu ülem kindral Roska tervitab malevaid.
T. M. Rootsi kuningas ja Riigivanem A. Rei tulevad paraadi vastu võtma. Kindral Roska raporteerib Riigivanemale.
Kõrged külalised asuvad tribüünile.
Paraadi marss.
Kuningas tervitab naiskodukaitset.
Kaitseliidu suvilaagrid.
Võnnu malevkonna laager “Taevaskojas”.
Laagri üldvaade.
Toidu valmistamine.
Võistlused.
Võistluslaskmine kuulipildujatest.
Alatskivi malevkonna laager.
Jõgeva malevkonna laager.
Laskevõistlused malevlaste poolt ehitatud lasketiirus.
Laagri sanitaarpunkt. 

 

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm