Avaleht » Filmiliigid

Välek Vibulane (1980)

E. Kuusi samanimelise jutustuse ainetel

Animafilmid Kestus: 23:46

Huviinfo

Fakte filmi valmimisest

Elmar Kuusik (kirjanikunimega Elar Kuus) müüs stuudiole õiguse lavastada oma jutustuse "Välek Vibulane" alusel 2-osaline nukufilm: 28.06.1978
Valmis stsenaarium nukufilmile "Kotkakoopa poeg": 15.10.1979
Režiistsenaariumi valmimine nukufilmile "Kotkakoopa poeg": 19.05.1980
Filmi ettevalmistusperiood: 25.03. - 22.06.1980
Võtteperiood: 23.06. - 19.11.1980
Montaaž: 20.11. - 26.12.1980
Filmi üleandmine - 26. detsember 1980
Filmi maksumus - 65 051 rubla.
Allikas: ERA.R-1707.1.1888 Nukufilmi "Välek Vibulane" eelarve, kalkulatsioon.

Filmi arutelult Tallinnfilmi Kunstinõukogus

23. detsember 1980

S. Kiik: Nii nagu raamatul, on ka filmil oma populaarteaduslik ülesanne - kinnistada koolis saadud teadmisi. Selles osas film oma ülesande täitis. Film on lavastuslikult väga keeruline, tulemused on üllatavad. Kunstnikuna debüteeris Heikki Halla, nukud kavandas Henno Käo, teostust juhendas Tiina Linzbach. Nukud mõnevõrra ebaõnnestusid, miimilisi võimalusi need ei pakkunud.

E. Rekkor: Minu arvates on see meie nukugrupi viimaste aastate üks huvitavamaid töid.

S. Školnikov: Film on huvitav isegi täiskasvanuile.

M. Dorovatovski: Film on õnnestunud ja tore on, et Heino Pars usub endasse ning jätkab nagu seriaalina populaarteadusliku suunitlusega filme.

Allikas: ERA.R-1707.1.1887 Nukufilmi "Välek Vibulane" stsenaarium, lepingud, aktid.

Filmist ajakirjanduses

Jaan Ruus: „Heino Pars, samuti aldis uutele lavastusmaterjalidele, lavastab didaktilise alatooniga looduslähedasi filme («Kunksmoor», «Välek Vibulane») ja on tugev seal, kus ta tavapäraselt on (s.o. aktuaalses probleemitunnetuses ja nukkude seostamises loodusega) ja nõrgem seal, kus ta samuti tavapäraselt on (s.o. dramaturgias).
/---/
Kuid kõige probleemsem: meie multifilmindus vananeb. Mitmed, isegi rahuliku vananemise juurde kuuluvad sisemised haigused (enesekordamine, saavutatud tasemele jäämine jne), mis esialgu ei peagi välja paistma, kurnavad teda.“
Ruus, J. (1981). Multifilmi liikumisi. Sirp ja Vasar, 17. apr, lk 3, 11.

Jaan Ruus: „Ent see on siiski parem «Välek Vibulase» juhtumist (režissöör H. Pars, kunstnikud H. Halla, H. Käo, T. Linzbach), kus lubatagu öelda, vormi pole. Filmis tegutseb tuim ja ilmetu nukk, talle on iseloomulik pime kaader ja vaevaga jälgitav süžee. Kolme (!) inimese kunstnikutöö ei jõudnudki ekraanile.“
Ruus, J. (1982). Multimarginaale [animafilmidest "Suur Tõll", "Klaabu kosmoses", "Harjutusi iseseisvaks eluks", "Ohver", "Välek Vibulane"]. Teater. Muusika. Kino, nr 3, lk 38-47.

Elar Kuus

Film on valminud Elar Kuusi jutustuse "Kotkakoopa Poeg" ainetel, mis ilmus jutukogumikus „Välek Vibulane“ 1978. aastal:

Kuus, Elar, pseud. Välek vibulane [jutustused nooremale koolieale; illustreerinud Helvi Tikand]. Tallinn: Eesti Raamat, 1978. - 120 lk.

Elar Kuus (pseudonüümi Elmar Ramla kasutas ta 1930. aastail; kodanikunimi Elmar Kuusik; 17. november 1899 Keeri mõis, Meeri vald, Tartumaa – 6. november 1988 Tallinn) oli eesti lastekirjanik. Lisaks sellele on ta ka tõlkinud lastele ja koostanud näitemängude kogumiku noortele. Ilmunud on mõned jutud täiskasvanutele.

Tema elust ja loomingust: https://et.wikipedia.org/wiki/Elar_Kuus

Katke intervjuust Elmar Kuusikuga:

Ometi olid teie ajalootunnid sedavõrd loomingulised, et näis, nagu oleks just see aine teie kutsumus.
Õpetamine on alatine loomine, ükskõik mida õpetatakse. Selles töös tõuseb pidevalt probleeme, mida ja millises «kastmes» edasi anda, et oleks lastele köitev. Kui on köitev lastele, siis ka endale.

Ja kirjutasite ka ise lasteraamatuid. Mis on teid inspireerinud?
Kooliametist peale on laste maailm mulle lähedane. Mõnegi loo olen koostanud õppeotstarbeks, näiteks «Välek Vibulase». See raamat on ürgajalugu, nagu seda tundides jutustasin. Rohkesti olen kirjutanud oma «vanast armastusest», loodusest, looduse kangelastest ja hädavarestest, nende nii traagilistest kui ka koomilistest seiklustest.
Ernesaks, H. (1979). Mis mees?  Sirp ja Vasar, 23. nov, lk 13.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm