Avaleht » Filmiliigid

Pro Patria ad Astra (2002)

Dokumentaalfilmid Kestus: 55:23

Huviinfo

Filmist ajakirjanduses

Film Eesti lennuväest

Andres Laasik: Eesti lennuvägi sündis juba enne Vabadussõda – 21. novembril 1918. aastal asutati lennurood. Dokumentide, fotode ja haruldaste filmikaadrite abiga annab film ülevaate lennuväest alates Vabadussõjast kuni lennuväe hävitamiseni nõukogude võimu poolt 1940. aastal. Linateoses saavad sõna Eesti-aegne lennuväeohvitser Remi Milk, reservlendur Hans Luik jt tolle aja lennundusega seotud inimesed. Ellujäänuid on vähe, sest suur osa lennuväe koosseisust hukkus stalinistlikes laagrites. Võttegrupp on teinud pikka aega tööd arhiivides. Appi on tulnud ka juhus. “Kolm albumit Eesti lennuväelaste fotodega tuli lammutamise ajal välja ühest vanalinna korteri vahelaest,” ütles üks autoritest Margarita Itskovitš, kelle sõnul oli kunsttükk viia kokku pilt ja pildil olnud meeste nimed.
Film toob esile Eesti lennuväe hiilgeaja 1930. aastate alguses, kui kaitseväes oli ühtekokku 77 lennumasinat, nende hulgas 33 tol ajal moodsat lahingulennukit nagu Briti hävitaja Bristol Bulldog, millega Soome sõdis veel Teise maailmasõja päevil. Eesti oli enne Teist maailmasõda maailma väikseim riik, kellel oli suurriigile omane sõjaväestruktuur – suurte koondistega maavägi ja täielik lennuvägi oma lennukiehituse ja lennukooliga.
Peatutakse Eesti oma lennukiehitusel: siin sündis õnnestunud konstruktsiooniga õppelennuk ja enne sõda tegid eesti mehed oma lahingulennuki prototüübi.
Laasik, A. (2002). Film Eesti lennuväest. Eesti Päevaleht, 16. veebr.
Eesti Päevaleht, http://www.epl.ee/news/kultuur/film-eesti-lennuvaest.d?id=50913257 (9.10.2012).

Remi Milk: Filmistuudio „KILD“ omal algatusel ja asjatundlike kaastöölistega on teinud tohutult suure ja tänuväärse too meie lennuväe ajaloost ja lendureist nii Vabadusõjas, rahu ajal, okupatsiooni eskadrillis "lendur-metsavendadena“, kodumaa vabastamislahinguis, Eesti lennuüksustest Teises maailmasõjas kodumaa kaitsel, RAF-is, N. Liidus ja ka peale-sõjaaegsete eestlastest Iennuväelaste elust ja tegevusest kodu- ja välismail kuni taastatud Eesti vabariigini ja Eesti õhuväeni. Eriti huvitavad on, peale pikki, vaevalisi ja kulukaid otsimisi paljudes kodumaistes ja ka välismaistes filmi- ja trükiarhiivides, seni avaldamatud originaal-dokumendid, haruldased filmilõigud ja fotod. Viimastest palju ka isiklikest kogudest. Kogu film on selgitava diktoriga eesti- ja ingiiskeeles ning sobiva kodumaise saatemuusikaga tunnustatud heliloojalt. Sama filmistuudio on varem mitme oma loodus- ja dokumetaarfilmiga leidnud üldist tunnustamist. /---/ SEE KAHEOSALINE VIDEOFILM „PRO PATRIA AD ASTRA“ ON MEIE EESTI, VANA JA TAASTATUD VABARIIGI JA RAHVA AJALOO KÕIGE SUUREPÄRASEM JA ASJALIKUM KIRJELDUS MEILE KÕIGILE KODU- JA VÄLISILMAS JA ERITI VEEL LENNUVÄELASTELE JA NENDE PERE LIIKMEILE! Milk, Remi. (2003).

Pro patria ad astra"- kaheosaline film meie lennuväe ajaloost. Võitleja = The Combatant : ülemaailmne Eesti sõjameeste ja vabadusvõitlejate häälekandja, 1 okt. file:///C:/Users/Eevi/Downloads/NLE_00049_20031001.pdf   (8.8.2019)

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm