Avaleht » Filmiliigid

Meie läänerannik ja saared (1931)

Theodor Lutsu Filmiproduktsiooni vaatefilm

Filmi "Kas tunned maad" 3. osa

Dokumentaalfilmid Kestus: 10:09

Huviinfo

Kogu pidustus filmiti

Muusika ajaks said lauljad mahti minna puiesteele jalutama. Siin tabas aga kõiki suur üllatus.
Filmioperaator Theodor Luts jalutas teiste hulgas oma aparaadiga ning püüdis tabada ilusaid pilte Haapsalu rannaelust ja suvitajaist. Filmimees oli selleks eraldi Haapsalu sõitnud, et valmistada suvituslinnast propagandafilm.
Valgus oli ülesvõteteks väga kohane ning filmimine õnnestus päris hästi. Vändati filmile palju huvitavaid momente rannapuiesteelt, supelrannast ja merest. Purje- ja sõudeklubi paadisild, saledad süstad ja pingul purjedega jahid annavad filmis ilusa kujutluse Haapsalu merisprdist.
Haapsalu laulupäev õnnestus hiilgavalt (1931). Lääne Elu, 5. aug, lk 1, ill.

Kaitseliidu Kihnuskäik

Propagandaürituseks kujunes maleva Kihnu ekspeditsioon 25. juunil 1931. aastal, mille käigus toimus kinoetendus (filmiks Vabadussõjateemaline Noored Kotkad), laskevõistlus hülgekujuliste märklaudade pihta, rahvapärased mängud ja –võistlused, kus võiduauhindu jagas malevapealik major Adamson. Pidu lõppes Kihnu hümni ja riigihümni laulmisega. Kogu peo võttis filmilindile Theodor Luts.
Vabariigi sünd ja Kaitseliit Pärnumaal, http://parnu.kaitseliit.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=67 (31.08.2011).

Isikuid filmis

Juhan Simm (12. august 1885 Kivilõppe, Vana-Suislepa vald – 20. detsember 1959 Tartu) oli eesti helilooja, koorijuht ja dirigent.
Juhan Simm, http://et.wikipedia.org/wiki/Juhan_Simm (25.08.2011).

Aksella Luts
Aksella Hildegard Luts (neiupõlvenimi Kapsta; 10. oktoober 1905 Moskva – 8. jaanuar 2005 Pärnu) oli eesti filmilooja.
Aksella Luts oli abielus Vabadussõja veterani ja filmioperaator Theodor Lutsuga.
Koos abikaasaga lõi Aksella Luts esimese täispika eesti mängufilmi "Noored kotkad" (1926). Aksella Luts oli filmi stsenaariumi autor ja astus üles ka näitlejana. 1931. aastal valmis neil vaatefilm "Kas tunned maad?" ja kultuurantropoloogiline dokumentaalfilm "Ruhnu".
Aastal 1931 valmis koostöös soomlastega eesti esimene heli- ja tantsufilm "Päikese lapsed". Pärast seda elas ta koos abikaasaga Soomes, kust nad enne Teise maailmasõja lõppu siirdusid Brasiiliasse. Seal valmis abikaasade koostöös mitmeid dokumentaal- ja reklaamfilme. Veel pärast abikaasa surma 1980. aastal elas ta Brasiilias Penedos. Aastal 1996 õnnestus tal naasta Eestisse.
Aksella Luts oli Eesti Kinoliidu auliige.
Aksella Luts suri 8. jaanuaril 2005 Pärnus. Tema ärasaatmine toimus Pärnu Uue Kunsti Muuseumis. Aksella soovi kohaselt maeti urn tema tuhaga abikaasa Theodori kõrvale Sao Lorenzo kalmistule Brasiilias.
Aksella Luts, http://et.wikipedia.org/wiki/Aksella_Luts#cite_note-Aksella100-1  (25.08.2011).

Tõnis-August Avingo (kuni 11. aprillini 1936 Tõnis Adamson; 13. august 1887 Vändra, Pärnumaa – 3. oktoober 1949 Kehtna) oli Eesti sõjaväelane (kolonelleitnant).
Tõnis Avingo, http://et.wikipedia.org/wiki/T%C3%B5nis_Avingo
(30.08.2011).





Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm