Avaleht » Filmiliigid

Mees, kes avab uksi (2003)

Dokumentaalfilmid Kestus: 27:00

Huviinfo

Filmist kriitiku pilguga       

Tue Steen Müller*: „Me alustame filmiga „Mees, kes avab uksi“ (Igor Ruus, „Estonia Film“) — film pimedate inimeste elust Eestis. Kui ma peaksin seda kategoriseerima, siis ma ütleksin, et tegu on klassikalise dokumentaalfilmiga, reportaažiga selles mõttes, et see räägib vaatajale inimestest, kes teevad ühiskonna jaoks midagi head. Kui me läheme tagasi 30-ndate aastate Inglismaale, siis oli põhireegliks, et dokumentaalfilm peab olema hariv laiemas sotsiaalses tähenduses, rääkima ühiskonnast, selle probleemidest ja kuidas ühiskond oma probleeme lahendab. Klassikaline on see film ka selles mõttes, kuidas tutvustatakse filmi teemat ja peategelasi — kasutades jutustajat, kommenteerijat.

On selge, et filmi teine karakter on oluliselt huvitavam, esimene, põhikarakter, jääb kaugeks, me ei jõua temale piisavalt lähedale. Ja see on näide sellest, et pooletunnine formaat on filmi jaoks liiga lühikeseks jäänud. Filmi on tahetud panna kaks lugu — üks, mis räägib üldiselt pimedate inimeste elust Eestis, ja teine on lugu huvitavast karakterist, kes juhtub olema pime. Ja kuigi filmis on toredaid stseene ja seda on hea vaadata, jäävad praegu mõlemad lood lõpetamata ja film kõigub kahe tooli vahel. Puudujääk võib olla põhjustatud formaadist ja samuti filmi tootmistingimustest.“

* Euroopa dokumentalistika ekspert Tue Steen Müller on Taanis tegutseva EDNi (European Documentary Network) direktor. Ta on läbi viinud erinevaid koolitusi ja workshop’e üle kogu Euroopa. Kakskümmend aastat on Müller ametis olnud Taani Filmi Sihtasutuses, tegeldes seal lühi- ning dokumentaalfilmidega. 1996. aastast on Müller EDNi direktor. EDNi kuulub ligi 700 liiget üle maailma ja organisatsiooni põhieesmärk on dokumentalistikaalane infovahetus. Samuti korraldab EDN rahvusvahelisi dokumentalistika seminare ja annab välja dokumentaalfilmile pühendatud ajakirja „DOX“.

Tue Steen Müller viibis Eestis 14.—15. jaanuarini 2004, et analüüsida dokumentaalsarja „Eesti lood“ filme, rääkida oma tähelepanekutest ning anda seniste dokfilmide põhjal näpunäiteid 2004. aasta projektide tegijatele.

Müller, T. S. (2004). „Eesti lood“ – kiiduväärt ettevõtmine [Euroopa dokumentalistika ekspert arvustab kuut 2003.a. tõsielufilmi sarjast "Eesti lood" : "Mees, kes avab uksi" (režii Igor Ruus), "Naeratavad naised" ja "Tuleproov" (Liina Trishkina), "Konfiskeeritud" (Asko Kase), "Järelevalveinspektor" (Madli Lääne), "Hunt" (Priit Valkna)]. Teater. Muusika. Kino, nr 3, lk 98-102.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm