Avaleht » Filmiliigid

Mälestused

Ute Wohlrab

Ute Wohlrab, rääkige, palun, mis ajendas teid just Vana-Tori hobusega tegelema?
Esimene vanatüübiline Tori hobune, kellega kohtusin, oli täkk, kes oli mitu kuud olnud puulatris puuriitade vahel, ta ei saanud pikali heita ega liikuda. Vusserdasin päitsed ja rihma nööridest ja heinapakinööridest, mis olid 16–17 aastat tagasi saadaval, ja tassisin selle hiigelsuure täku puukuurist välja. Ta jalutas mul taga nagu kutsikas.

Kus see oli?
See oli Jõgevamaal. Ta oli tagastatud, sel ajal tagastati veel kolhoosi loomi. Tegin temaga ühe tiiru, peatusin ja kohe oli soe pehme nina vastu minu õlga. Ja siis ma sain aru: issand, missugune hobune see on! Mitu kuud ei saanud liikuda ja jalutab minuga, kes ma olen täiesti võõras, nagu kaisukaru.
Mul oli selge, et see on hobune, mida maailm tahab, see on tõeline sõber - nii suure südamega, nii hea iseloomuga. Tahtsin Tori tõugu hobuseid osta ja kui see täkk suri, tegin kõik, et leida temasarnast või vähemalt seda tüüpi hobust. Ja see oli 14 aastat tagasi. Ma leidsin, et neid soojaverelisi hobuseid, kes tuginevad 1856. aastal Toris alustatud tõuaretustööle, ei ole enam. Nad olid Soome müüdud, nad olid lihaks müüdud ja aretus läheb hoopis teises, igal pool nähtava sporthobuse suunas.

Põlise Tori hobuse nimel tegutsebki Kuigatsis loodud Vana-Tori Hobuse ühing. Kui suur see ühisjõud on?
Ligi 100 inimest, kellel on kokku 53 Tori hobust, ja nad muretsevad, et see tõug kui kultuuripärand ei kaoks. Facebookis on vanatüübilise Tori hobuse päästmise lehekülg, sellel on umbes 1200 liiget.

See on missioon?
Ma ei tea, kas see on missioon, mille olen endale võtnud. Arvan, et see on missioon, mis leidis mind üles.

Kui palju teil siin Hargo talus on Tori tõugu hobuseid?
Tori hobuseid on 24, neist 23 on Vana-Tori hobused.

Ute Wohlrab: Vana-Tori hobuse ühing tahab eraldi tõuraamatut. - Uudised - Pärnu Postimees, http://pluss.parnupostimees.ee/409986/ute-wohlrab-vana-tori-hobuse-uhing-tahab-eraldi-touraamatut/ (17.09.2013).

Ute Wohlrab: "Mul on väga hea meel, et film üldiselt meeldis - aga kui mina ise seda filmi nägin, kui oli valmis, mina (nii kui ma olen ikka) kritiseerisin ka: liiga vähe hobustest, liiga palju Utest!!! Aga vist ETV ei tahtnud rohkem hobust ja juba see oli neile liiga palju...  Aga Ago Ruus on siin nii palju filminud, et kindlasti tuleb kunagi veel üks film: hobustest.
Kes tahab musta täkku Hesperose lugu edasi teada: ma olen nii kaugele joudnud, et ratsutan temaga Hispaania sadulaga (see näeb nii tore välja!!) - ja ööpäitsmetega! Me oleme küll juba suurauaga hakkama saanud, aga Hesperos on nii tundlik ja möistlik (ta on täkk!), et saame hetkel veel ööpäitsmetega ilusti hakkama. Aga mina sain nüüd Hispaania valjaid, mis kunagi ikka Hesperos kanna(ta)b. Olen kindel, et saan sellega hakkama - aga selline suur trauma vajab lihtsalt palju, palju aega. Kuid mina ei kujuta ette, miks endine omanik noorele hobusele nii liiga pidi tegema - ja mis üldse ta tegi."
Lemmik.ee - suurim loomasõprade portaal Eestis!, http://www.lemmik.ee/index.php?141467(17.09.2013).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm