Avaleht » Filmiliigid

Pimedad aknad (2008)

Lilli Prometi jutustuse "Pimedate akende ajal" ekraniseering

Telemängufilm | Draama | Sõjafilm Kestus: 94:45

Bibliograafia

1967

Parve, R. (1967). Toompeal filmitakse. Noorte Hääl, 16. juuli.
Vilms, H. (1967). Pimedate akende aegu. Rahva Hääl, 6. aug.
Filmitegijate töömailt (1967). Sirp ja Vasar, 15. sept.
"Pimedad aknad" (1967). Sirp ja Vasar, 15. sept.
Sootna, T. (1967). Klooga 19. septembril 1944. aastal. Noorte Hääl, 15. sept.
Promet, L. (1967). Jutuajamine Eesti teemadel. Sirp ja Vasar, 27. okt.
Kask, T. (1967). Televisioonifilm? - Ei, film! Rahva Hääl, 14. dets.

1968

Kavald, A. (1968). Telefilm ootab teie arvamust. Edasi, 31. märts. 
Vesmes, A. (1968). "Pimedad aknad". Kodumaa, 17. aprill.
Uibo, K. (1968). "Pimedad aknad". Sirp ja Vasar, 19. aprill. 
Vestlus Eesti Telefilmi toimetuskolleegiumi peatoimetaja Endel Haasmaga (1968). Televisioon, 22.-28. aprill.
Haasmaa, E. (1968). Telefilm Riia festivalil. Rahva Hääl, 2. juuni.
Zatemnenjonnje okna (1968). Televidenje, 4.- 10. nov.

1969

Derevitski, V. (1969). Vzerkale ekrana. K itogam III vzesojuznogo festivalja telefimov. Pravda, 7. mai.
Loite, L. (1969). Musu kaiminu telefilma. Rigas Balss, 25. juuni.
Loite, L. (1969). Telefilm nasih sosedei. Rigas Balss, 25. juuni.
Nazarov, V. (1969). Festival zaverzjon. Rabota prodolzajetsa. Trud, 22. apr. 
Panso, V. (1969). Filmitoodangust 1968. aastal ja meie uutest ülesannetest. Sirp ja Vasar, 7. ja 14. märts.
Unt, E. (1969). Eesti Telefilm ekraanil. Kodumaa, 12. veebr.
Pobetiteli nazvanõ (1969). Sovetskaja Kultura, 29. apr.

1971

Eesti Telefilm ekraanil: "Pimedad aknad" (1971). Televisioon, 23.-28. aug, 30. aug-5. sept. 
Luur, A. (1971). Kaheteistkümne aasta lõikus. Edasi, 19. sept.
Endre, S. (1971). Mõtteid Eesti Telefilmi mängufilmidest. Rahva Hääl, 28. okt.

1983

Kask, T. (1983). Bõt i ne sustestvovat. Molodjoz Estonii, 6. aug.

1995

Reinla, A. (1995). Vastab Tõnis Kask. Teater. Muusika. Kino, nr 3, lk 2-14.

2006

Assad, I. (2006). 40 aasta tagune Eesti telefilm sünnib uuesti [1968. aastal Eesti Telefilmis valminud 3-osaline mängufilm "Pimedad aknad" Lilli Prometi jutustuse järgi : režissöör Tõnis Kask : operaator Anton Mutt : peaosades Ada Lundver, Jaak Tamleht. Filmist ja selle praegusest restaureerimisest]. Eesti Päevaleht, 2. dets, lk 27, ill.

Laasik, A. (2006). Tähtis jälg Jaak Tamlehe andest. Eesti Päevaleht, 2. dets, lk 27, ill.

2007

Vilgats, E. (2007). Pärnus mängiti linti filmi "Pimedad aknad" muusika. 26. märts http://uudised.err.ee/index.php?0572692&print=1 (4.12.2012).

2008

Davidjants, K. (2008). Taastati 40 aasta eest tehtud film “Pimedad aknad”. Eesti Päevaleht, 13. veebr.
Kulli, J. (2008).  "Pimedad aknad" sai tagasi keelatud kaadrid. Õhtuleht, 16. veebr.
Kapstas, M. (2008).  "Pimedad aknad" näevad uuesti valgust [intervjuud: Tõnis Kask, Ada Lundver ja Mariana Leoveer-Thaling]. Kroonika, 26. veebr.
Kõrver, M. (2008). Lummavaid ja ahistavaid stseene raudse eesriide tagant [1968. aastal Eesti Telefilmis valminud 3-osaline mängufilm "Pimedad aknad". Filmi mõju kriitikule 40 aastat hiljem restaureeritud varianti vaadates]. Eesti Ekspress: TV Ekspress, 13. märts, lk 4, ill.
Valmis telefilmi "Pimedad aknad" DVD (2008). ERR pressiteade, 26. aug. http://etv.err.ee/index.php?1548898 (4.12.2012).
Jürjo, M. (2008). Andestusest ja vabadusvõitlejatest telefilmi “Pimedad aknad” valgusel. Kaitse Kodu, nr 3, lk 16-17.
Orav, Õ. (2008). Ei ühtki valguskiirt ehk „Pimedad aknad” [intervjuu Tõnis Kasega „Pimedate akende“ valmimisest]. Teater. Muusika. Kino, nr 10, lk 118-126.

2012

Palli, I. (2012). Pole algust ega lõppu [„Pimedad aknad“ uuendatud variant]. Maaleht:TeRa, nr 16, lk 6.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm