Avaleht » Filmiliigid

Elluastujad (2004)

Dokumentaalfilmid Kestus: 27:09

Huviinfo

Reklaamlause

Kas olete kunagi piilunud 18-aastaste tüdrukute "magamistuppa"?
Kahe 18-aastase tüdruku intiimne ja tempokas videopäevik - äärmuslik, julm ja ilus ühtaegu.
Allikas: EFI andmekogu

Filmi lõputekst

Nele - õpib õmblemist ja unistab moekunstist.
Anneli - pakib kohvreid ja läheb maailma avastama.

Autorid filmi stsenaarsest plaanist

Meie film ei ole täiskasvanute poolt üles võetud moralistlik analüüs. Teatud mööndustega võib "Elluastujaid" pidada Urmas E. Liivi dokumentaalfilmi "Palju õnne!" parafraasiks. "Palju õnne!" räägib poistest, "Elluastujad" tüdrukutest.

Kasutades videoformaadi kättesaadavust, saavad ka meie filmi kangelased lihtsa videokaamera. Peategelased kirjeldavad endid ise, just nii nagu nemad tahavad end näha-näidata. Meetod motiveerib tüdrukuid ja annab võimaluse selekteerida materjali filmi subjekti seisukohast. Mida otsustavad tüdrukud esile tuua, mida varjata? Visuaalsest küljest tagab see viis kindlasti autentse, spontaanse ja intiimse stiili, mõneti fragmentaarse ja nooruslikult agressiivse tooni. See teeb filmi seeditavaks ka peategelaste eakaaslastele.

Film on mõneti uurimus, sest materjal, mida tegelased üles võtavad (isegi kui filmis kasutatakse seda vähesel määral) aitab autoril oma filmi subjekti paremini tunda - milline on nende elu siis, kui filmitegijat pole seda jälgimas? Ometi on armastus oma tegelaste suhtes primaarne. Filmi eesmärk pole kedagi lolliks teha ega luua lihtsustatud sõnumit. Filmitegija roll on küll suunata ja pisut provotseerida, kuid eelkõige siseneda tüdrukute maailma. Nende endi videopäevikut kindlalt eristatava professionaalse kaameratööga kombineerides tahame luua seoseid ja võrdlusi, millest kujuneks tasakaalustatud visuaalne struktuur.

Tootmine

Arendusperiood:
filmi idee arendus algab sügisel 2003, stsenaariumi arendus veebruar - aprill 2004
Ettevalmistus: 4 nädalat aprillist mai alguseni 2004
Tootmisperiood: 14 võttepäeva 3. maist 30. juunini 2004
Järeltootmine: juuli - august 2004
Eelarve: 105 000 EEK
Allikas: EFI andmekogu

Filmist kriitiku pilguga

Margit Tõnson: "Paraku oli /---/ filmis kasinalt nii nägemust kui ka autorit, provokatiivsusest rääkimata. Nele ja Anneli on lahutamatud sõbrannad – neile antakse kaamera kätte ja nad saavad võimaluse mingis mõttes oma põlvkonda või vähemalt selle naissoost esindajaid lähemalt näidata. Mis me siis teada saame? Ega ei saagi suurt midagi, kõik meenutab ühte vene multifilmi, kus suslik tähenduslikult konstateerib: “Ja ei juhtunudki midagi…”".
Tõnson, M. (2004). Uus kodumaine dokumentalistika külvab igavust [Kert Grünbergi "Võõras" ja Liina Trishkina "Elluastujad"]. Eesti Päevaleht, 14. sept, lk 15.

Art Leete: "Filmis on palju juttu, selgelt polariseeruvad vanemate ja vanavanemate elufilosoofilised raamdiskursused ning tüdrukute katkendlikud mõtteavaldused ja suvalised jutujupid. Rääkivad pead ühel ja suvalises järjestuses näidatud noorte naiste kehaosad teisel pool. Iseenesest võiks filmi vaadata ka tummalt. Vähemasti tüdrukute osa. Ja eks esivanemate jutt ole ka üsna aimatav."
Leete, A. (2005). Mõningad maailmad [festivalist "Maailmafilm" ja eesti filmidest sarjast "Eesti lood"]. Teater. Muusika. Kino, nr 7, lk 118-125, foto.

Kristiina Davidjants: "Seminari algul tunnistas kommentaator Tue Steen Müller*, et lisajõududena värbas ta testvaatajateks ka momendil EDNis töötavad kaks praktikanti. Ning kuna tegemist oli noorte naistega, siis olevat olnud ehk see põhjuseks, et neile kahele oli kõige südamelähedasem film Liina Triškina „Elluastujad”. Nimetatud filmi iseloomustati kui näidet väga heast teledokumentaalfilmist, mille üks võlu on noore publiku jaoks kergelt tekkiv samastumise moment. Kiidusõnu pälvisid filmi struktuur, vahelõigud kahe noore peategelase vanematega ning lõppsõnas leiti, et selles filmis oleks kindlasti olnud materjali „suurema” filmi jaoks."
Davidjants, K. (2005). "Eesti lood" kõrvaltvaates. EDNi direktori Tue Steen Mülleri märkmed 2. veebruaril 2005 toimunud seminaril. Teater. Muusika. Kino, nr 12, lk 103-106.

* Euroopa dokumentalistika ekspert Tue Steen Müller on Taanis tegutseva EDNi (European Documentary Network) direktor. Ta on läbi viinud erinevaid koolitusi ja workshop’e üle kogu Euroopa. Kakskümmend aastat on Müller ametis olnud Taani Filmi Sihtasutuses, tegeldes seal lühi- ning dokumentaalfilmidega. 1996. aastast on Müller EDNi direktor. EDNi kuulub ligi 700 liiget üle maailma ja organisatsiooni põhieesmärk on dokumentalistikaalane infovahetus. Samuti korraldab EDN rahvusvahelisi dokumentalistika seminare ja annab välja dokumentaalfilmile pühendatud ajakirja „DOX“.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm