Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Aconcagua

Aconcagua on Andide, kogu Ameerika ning läänepoolkera kõrgeim mägi, mis asub Lõuna-Ameerikas Argentiinas, 15 km kaugusel Tšiili piirist ja 112 km kaugusel loodes asuvast Tšiili pealinnast Santiagost. See on ühtlasi maailma kõrgeim mägi väljaspool Aasiat, kõrgus 6960 meetrit.
Esimene teadaolev Aconcagua tippu jõudnud inimene oli šveitslane Matthias Zurbriggen, kes tõusis sinna 12. veebruaril 1897.
Vaata täpsemalt: http://et.wikipedia.org/wiki/Aconcagua

Alpinistide rühma juht ja filmi operaator Jaan Künnap Aconcagua vallutamisest

„6. veebruaril kell 17.45 jõudis Ameerika kõrgeima, 6959-meetrise Aconcagua mäe tippu Jaan Künnapi juhitud kolmeliikmeline mägironijate rühm. Nädal varem vallutasid sellesama Tšiili ja Argentiina piiril asuva mäetipu ning heiskasid sinna Eesti ja Tallinna lipu Tallinna Alpinismiklubi ekspeditsiooni liikmed Tõivo Sarmeti juhtimisel,“ kirjutab Päevalehe ajakirjanik Rasmus Kagge.

20. jaanuaril Eestist teele asunud Künnapi sõnul oleks nad tippu jõudnud ilmselt juba veebruari esimesel või teisel päeval, kui ilm poleks alt vedanud. "Nende nelja päeva jooksul, mil me 5000 meetri kõrgusel soodsamat ilma ootasime, oli tipus tõeline lumemöll, mis meie liikumise halvas," lausus Künnap Eesti Päevalehele. /…/

Kuigi ekspeditsioonile mindi neljakesi, jõudsid tippu vaid kolm, sest üks meestest loobus poolel teel mäkke ronimisest. "Nii meie kui ka teise rühma ülesjõudmine on suur saavutus, sest statistika andmetel jõuab Aconcagua tippu vaid 30 protsenti üritajatest," selgitas Künnap.

Kõik ekspeditsioonis osalejad on täie tervise juures, kuigi natuke külma saadi. "Erilisi ebameeldivusi mäkke rühkimisel ei olnud, kui mitte arvestada seda, et 30-40 m/s puhuv tuul rebis öösel telki ja seda tuli lumetuisus parandada," meenutas Künnap.

Alpinistide rühma juht on varem öelnud, et Aconcagua, mis tähendab tõlkes lumetormide mäge, on tuntud oma tugeva tuule, tiheda udu ja külmakraadide poolest. "Meid aitas hea varustus, mille saime Halti firma esindajatelt Eestis," lisas ta.“
Kagge, R. (1997). Ameerika katusel käis teinegi rühm eestlasi. Eesti Päevaleht, 11. veebr.

Teisal tutvustab Jaan Künnap lähemalt teekonda Aconcaguale. Buenos Airesest sõideti bussiga Andide külje all asuvasse Mendoza linna, kus igaühel tuli osta looduskaitsealale minekuks luba, mis maksis 80 dollarit. Mendozast sõideti taksodziibiga Puente del Inca külla, kust saab üürida muulasid. "Esimene muul maksab 120 dollarit ehk nii umbes 1632 krooni, järgmised saab juba vähema raha eest."

Muulateenindus on seal väga hästi organiseeritud. Muul kannab varustust ära umbes 60 kilo, märgib Künnap. Nende abiga jõuti esimesse baaslaagrisse 4200 meetri kõrgusele Plaza de Mulas. "Alguses viisime osa toitu viie ja poole kilomeetri kõrgusele ja tulime siis baaslaagrisse tagasi. See oli nagu väike trenn ja hea aklimatiseerumiseks." Edasi jõuti laagripaika nimega Kondori Pesa, kirjeldab Künnap. "Öösel algas hirmus torm, mis lõhkus seal platsil pooled telgid. Ilm pööras nii ära, et pidime 4200 meetri peale tagasi laskuma ja paremaid tingimusi ootama."
Vahter, A. (1997). Teadmiseks mäevallutajatele. Laupäevaleht, 15. märts, http://www.jkalpiklubi.ee/ajaloost/1997maevallutajatele.html (26.05.2014).

 

 

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm