Avaleht » Filmiliigid

Eesel, heeringas ja nõialuud (1969)

India, eesti ja tšehhi muinasjuttude ainetel

Animafilmid Kestus: 15:31

Huviinfo

Fakte filmi valmimisest

Filmi ettevalmistusperiood: 05.02. - 04.05.1969
Võtteperiood: 05.05. - 02.09.1969
Montaaž: 03.09. - 28.10.1969
Filmi üleandmine - 28. oktoober 1969
Filmi maksumus - 50 600 rubla.

Linastusluba nr MB-01665 väljastati filmile 21.11.1969. aastal: filmi võib demonstreerida  Eesti NSV kinovõrgus igasugusele auditooriumile tähtajata.
Allikas: Riiggiarhiiv ERA.R-1707.1.1100 Nukufilmi "Eesel, heeringas, nõialuud" põhidokumentatsioon.

Filmist ajakirjanduses

Ivar Kosenkranius: "See, et „Kevade“ ja „Viimne reliikvia“ purustasid tänavu senised vabariiklikud filmivaatamisrekordid, et Rein Karemäe dokumentaalsed telefilmid hoiavad publitsistika toonust, et „Eesel, heeringas ja nõialuud“ sai silmapaistvaks üleliidulises multiplikatsioonis, et õnnelikult debüteeris nukufilmis Heinrich Valk jpm., rõõmustab kõiki meie kineaste niisamuti, nagu ühe või teise kolleegi ebaõnn filmi­loomingus peaks murelikuks tegema meid kõiki."
Nääriintervjuud. Ivar Kosenkranius [Eesti Kinematografistide Liidu juhatuse sekretär 1970. aasta saavutustest ja probleemidest](1971). Sirp ja Vasar, 1. jaan, lk 2.

Sergei Assenin: „Tuganovi väljendusrikkad nukutüpaažid on eredalt eestipärase värvinguga. Muinasjutulisus ei takista tema filme olemast tänapäevased. Vastupidi, multiekraani tinglikkus aitab fantastikat allutada rahvusliku iseloomu omapärale, selles ei ole tagasihoitud, vaid täis irooniat komism aktuaalse problemaatikaga: elulähedased kasvatusküsimused, rahuvõitlus, kunsti ühiskondlik osa. E. Tuganov on loonud umbes kolmkümmend ekraaniteost, parimad neist näitavad omapärast režissöörikätt, sihikindlaid loomingulisi otsinguid, sügavat inimlikkust, mis vahel varjab end tõrksalt satiirilise mõttelaadi taha.“
Assenin, S. (1977). Pürgimine mitmekesisuse poole [Eesti multifilm 20-aastane]. Sirp ja Vasar, 25. nov, lk 6-7, ill.

Sergei Assenin: „Ka muinasjutulistes süžeedes on sageli esiplaanil koomiline või isegi teravalt satiiriline külg. Omapärasesse kolmest muinasjutust koosnevasse filmialmanahhi "Eesel, heeringas ja nõialuud" on koondatud tšehhi, india ja eesti muinasjuttude motiividel lõbusad, humoorikad lood sellest, kuidas arreteeritud nõid kaotas oma luua; kuidas heeringast sai mereelanik ja vesi meres soolaseks muutus; kuidas eesel, kes tahtis võita peremehe poolehoidu, püüdis jäljendada tema lemmikut - koera - üritades haukuda ja peremehele sülle ronida.
Tegevuse rütmi, nukutüüpide ja nende multiplikatsioonilise elustamise poolest meisterlik film sai II auhinna üleliidulisel filmifestivalil.“
Assenin, S. (1986). Teerajajad [režissöör Elbert Tuganov ja tema looming]. Rmt: Etüüde eesti multifilmidest ja nende loojatest. Tallinn: Perioodika, lk 43.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm