Avaleht » Filmiliigid

Vello Salo. Igapäevaelu müstika (2018)

Film vanaks saamise ilust

Dokumentaalfilmid Kestus: 82:00

Huviinfo

Filmis kasutatud arhiivimaterjalid:

ERR-i arhiivimaterjalid XXVI laulu- ja XIX tantsupeost „Aja puudutus. Puudutuse aeg:“;
katkendid ERR-i raadiosaadetest „Inemise sisu“, „Raadio Ööülikool“, „Hallo, Kosmos“ ja „Üks lugu“;
fotod Vello Salo erakogust.

Filmis kõlavad tsitaadid:

"The same sea in us all", Jaan Kaplinski tsitaat Vello Salo esituses.

"Suur on me õigus ja viha! Kuid see viha on rohkem üks iha. Teisel korrusel süüakse hõbevaagnate peal ööbikuliha! No kurat, kas see ei tee viha?!" Arno Vihalemma tõlge Vello Salo esituses.

Filmi saamisloost

„Helistasin Vellole, et kutsuda teda „Ööülikooli” saatesse rääkima. Selgitasin, kuidas asi käib. Et midagi ette kirjutada ei tohi, tuleb rääkida peast ja südamest. Selle peale põrutas Vello Salo teispool toru: „Noormees, ma olen 50 aastat Vatikani raadios töötanud, teie olete viimane inimene, kes mulle ütlema tuleb, kuidas ma oma saadet ette valmistan!”, meenutab täna esilinastuva dokumentaalfilmi autor Jaan Tootsen esimest kokkupuudet filmi peategelasega. Aasta oli siis 2003. Tagasi Eestisse oli katoliku vaimulik – kui nimetada üks tema paljudest tegevusvaldkondadest – kolinud kümme aastat varem.

„Mõtlesin tookord, et ta on tõre ja kummalise huumorimeelega tüüp. Arusaamisele, kui äge kuju ta ühes oma nihestatud huumorisoonega on, jõudsin alles mitme aasta pärast,” räägib Tootsen. Mõte Salost filmi teha idanes tasapisi. Kuigi film sisaldab materjali juba 2014. aastast, isegi varasemast – võtteperiood kestis laias laastus kolm aastat – , oli olulisim 2016. aasta üks kevadpäev, mil Tootsen Vello Salole Pirita kloostrisse külla läks. „Ta istus parajasti Pirita poe juures pingi peal. Uurisin, mida ta teeb ja ta ütles, et läheb varsti Itaaliasse. Siis mõtlesin, et ohoo, see on nüüd ju küll midagi!”

Muide, nime Vello Salo võttis ta endale pärast sõda, teel Itaaliasse. Tema sünninimi on Endel Vaher ja sugulased tunnevad teda ka praegu nii. Nimevahetus oli omal ajal vajalik, et sugulasi repressioonidest säästa. Seda, et Itaalia-reis 90-aastase Vello Saloga täielikuks road movie’ks kujuneb, ei osanud Tootsen aga uneski näha. /---/

Loe edasi:
Virro, K. (2018). Jaan Tootsen: Vello Salo on näide, kuidas võid elada täiega 90. eluaastani ja panna sealt edasi ka. Eesti Päevaleht, 5. sept, lk 10-11. http://epl.delfi.ee/news/kultuur/jaan-tootsen-vello-salo-on-naide-kuidas-void-elada-taiega-90-eluaastani-ja-panna-sealt-edasi-ka?id=83557539

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm