Avaleht » Filmiliigid

Kolm päeva augustis (2017)

Mängufilmid Kestus: 21:30

Huviinfo

Filmist meedias

„Filmi režissöör Madli Lääne leidis inspiratsiooni tema enda lapsepõlvest Mustamäel. „Mind huvitas, kuidas lapsed võtavad vastu olulisi poliitilisi muutusi kui nende taustainformatsioon ja elukogemus on liig vähesed, et aduda nn suuri kontseptsioone nagu vabadus ja iseseisvus,“ räägib Lääne.

Filmi produtsent Anneli Ahven lisab, et „Kolm päeva augustis“ aitab tükikest isiklikku ajalugu meelde tuletada ja lastele rääkida. „Ajaloo murranguliste momentide kohta on ikka tava üksteise käest küsida:  kus sa sel hetkel olid? Ma usun, et see film tuletab paljudele meelde, kus nad olid ja mida tundsid just nendel ärevatel päevadel enne taasiseseisvumist,“ usub Ahven.

Filmi peaosas on 13-aastane Caroline Kruberg. Mustamäel elavale Carolinele on see esimene filmiroll. Lisaks uuele huvile näitlemisele, on Caroline viis aastat tõsiselt tegelenud akrobaatikaga. Filmi teises peaosas on 14-aastane Dima Bespalov Ida-Virumaalt Ahtmest. Dima jäi filmitegijatele silma kooli staadionil kehalise kasvatuse tunnis. Kõrvalrollides astuvad üles Maarja Jakobson, Indrek Ojari, Kersti Kreismann, Raivo E. Tamm ja Tatjana Kosmõnina.“ /---/

Esilinastub lühifilm Eesti taasiseseisvumisest (2017). Postimees, 18. aug, lk 15.

Keiu Virro: „Režissöör ja stsenarist Madli Lääne on paarikümnesse minutisse leidlikult põiminud vähemalt kaks lugu. Ühe suure ja ühe pealtnäha väikese, ent seda mõjusama loo. Suure ehk filmi raamistiku ja taustaloo moodustab Eesti taasiseseisvumine. Peategelase, 11-aastase Eva (Caroline Kruberg) loo keskmes on aga hoopis konarlikult algav tutvus vene poisi Kiriga (Dima Bespalov).
/---/
Filmis hoiab pinget eesti ja vene kogukonna vastasseis. Siingi on koos suur ja väike: suur Nõukogude Liit ja väike Eesti. Või siis hoopis eestlaste enamus ja venelaste kohalik vähemus. Riikidevahelised suhted võisid 1991. aasta augustis olla plahvatusohtlikud, ent filmis näidatakse hoopis magalarajoonides ja lähedastes poodides toimuvaid passiiv-agressiivseid kokkupõrkeid.
/---/
Kolme augustipäeva sündmused ongi edasi antud peamiselt täiskasvanute dialoogide ning raadiost ja telerist kostvate uudiste kaudu. Laste maailma põhiliste sündmuste hulka need lood ei mahu. Iseloomulik on, et kui pereisa (Indrek Ojari) teatab, et „Tiblad on sees juba”, ütleb Eva: „Ja mis siis.”

11-aastase tüdruku maailma keskmes on hoopis Coca-Cola, mida lääne popmuusikaga reklaamitakse. Venelasest naabripoissi peaks vististi küll pelgama, aga ega täpselt ei teagi, miks. Niisiis, samal ajal kui täiskasvanute märgiline mullijook on Sovetskoje Šampanskoje, omandab laste universumis suurima sümboolse väärtuse hoopis pudel Coca-Colat. See on aga omakorda konverteeritav kapitaliks, mis sobib muu hulgas rahvustevahelisi piire ületava sõpruse alustamiseks.

Virro, K. (2017). Taasiseseisvumine, Coca-Cola ja Sovetskoje Šampanskoje (2017). Eesti Päevaleht, 22. aug, lk 10.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm