Avaleht » Filmiliigid

Meieküla Lood (2015)

BFM meediaosakond: bakalaureusetöö

Tudengifilmid | Komöödiafilm Kestus: 28:10

Sisukokkuvõte

Sari räägib ühe Eesti küla elust äbi kohaliku saunamehe jutustuse.

Väikesesse Eesti külla saabub oma esimest last ootav värskelt abiellunud noorpaar, kellel on plaanis sinna ühine kodu osta. Noorpaariga koos on kinnisvaramaakler, kes on täiesti veendunud, et on leidnud noortele täpselt sobiliku maja. Jõudes maja juurde, avastab maakler, et on võtmed kontorisse unustanud. Kontor asub aga pooletunnise autosõidu kaugusel. Lubades kiirelt linnas ära käia, jätab maakler noored majaga väljastpoolt tutvuma ja kiirustab ise minema.
Majast juhtub mööduma kohalik saunamees, kes noori nähes jääb nendega juttu ajama. Saunamees, kellel kunagi sõnadest puudu ei ole, räägib neile külaelu põhitõed kohe selgeks, mainides sealjuures ära ka kõige põhilisema asja kogu külas, oma sauna. Läbi sorava jutustuse jõuab Saunamees oma jutuga külavanem Andruseni, kelle armastuse otsingutest esimene lugu räägibki.
Andrusele sõidab pealinnast külla õde Tuuli, kes Saunamehe arvates on lausa kohutav inimene. Saunamehe arvamus põhineb muidugi suures osas sellel, et Tuuli külasaunas ei käi. Tuuli märkab, et Andrus on natuke majapidamistöödega jännis ning teeb Andrusele ettepaneku naine võtta. Kuigi Andrus alguses seda ideed väga ei toeta, jääb õe sõna siiski peale ja nii otsustataksegi kohalikku külalehte panna Andruse pilt koos tutvumiskuulutusega.
Järgmisel saunapäeval räägib Andrus Kallega, kes on kohaliku lehe kirjutaja, toimetaja, küljendaja ja tarnija. Lisaks lehele tegeleb Kalle ka teiste meediavormidega ja nii pakubki ta Andrusele välja võimaluse saata ennast tutvustav video saatesse “Maamees otsib naist”, et sealsed teleinimesed ise Andrusele naise leiaksid.
Järgmisel päeval on Kalle koos kaameraga Andruse koduhoovis, kus meisterdatakse valmis video, mis Kalle arvates võiks võita kõik Oscarid.

Video posti pandud, jääb Andrus ootama teleinimeste telefonikõnet. Kui aga kõne lõpuks tuleb, on Andrus liiga arg, et sellele vastata ja nii jääbki ta diivanile nukrutsema. Mõned nädalad hiljem näeb ta telerist saadet “Maamees otsib naist”, kus saatejuht räägib tema liigutavast videost ja tutvustab naisi, kes Andrusega tuttavaks tahtsid saada. See annab mehele tõuke ennast kokku võtta ja naiseotsingusse tõsisemalt suhtuma hakata.
Andrus paneb selga uhkemad riided ja jalutab lähimasse linna diskole. Seal näeb Andrus palju erinevaid inimesi ja paarikesi, seal hulgas ka samasoolisi paare ja veidraid kostüüme. Andrusele hakkab külge ajama ilmselgelt purjus neiu, kes soovib, et Andrus talle jooki ostaks. Joogi ostmisest tekib väike segadus ja Andrus visatakse diskolt välja.
Kui Andrus pärast mitmetunnist jalutuskäiku kodukülla jõuab, kohtab ta bussipeatuses naabrimees Ukut. Uku on elurõõmus ja alati positiivne noormees, kellel on kõik elus paigas. Andrus ja Uku jäävad juttu vestma ja kuna Andrus saab Ukust natukene valesti aru, proovib ta Ukule külge lüüa, mis aga poisi ära ehmatab. Andrus vabandab ja lahkub.
Hommikul tuleb Tuuli Andrusele külla, et uurida, kuidas tal naisevõtt edeneb. Saades aru, et mingit muutust pole olnud, üritab Tuuli Andrust lohutada, mille peale Andrus teeb Tuulile ettepaneku ise kodutallu elama jääda. Tuuli saab ettepanekust valesti aru ja tormab minema. Hetkepärast kõlab Andruse välisuksel koputus ning seal seisab Epp, kes leidis pealinnast Tuuli äravisatud külalehe, milles oli Andruse foto.
Kunstnikuhingega Epp armus silmapilgselt ja sõitis Andrusele külla. Andruse tunded Epu vastu olid samaväärsed ja nii saigi alguse nende armulugu. Aastaid hiljem on Andrusel ja Epul palju lapsi ja rõõmu.
Saunamees aga läheb oma jutustusega edasi ja hakkab noorpaarile rääkima uut huvitavat lugu.

 

Märksõnad: külaelu | lugude jutustamine | saun | Vaata kõiki »

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm