Avaleht » Filmiliigid

Tik-Tak (2015)

Animafilmid Kestus: 09:26

Huviinfo

Animated Dreams 2014 avab festivali Eesti animafilmide esilinastustega

Avaseansil esilinastuvad kolm Eesti värsket animafilmi: Priit Tenderi “Alateadvuse maja” (Eesti Joonisfilm), Mattias Mälki “Põhjatäht” (Eesti Joonisfilm) ja Ülo Pikkovi “Tik-Tak” (Nukufilm).
/---/
Ülo Pikkovi „Tik-tak“ tegeleb aja olemuse metafüüsilise probleemiga. Kuigi teemad on väga erinevad, iseloomustab neid filme sürreaalsus ning unenäo ja reaalsuse põimumine piirini, kus neid kaht on üsna keeruline lahutada. Mängitakse alateadvusest kerkivate kujunditega ning nii mõneski teoses on märgatav erootiline alatoon. See ei tähenda aga kaugeltki, et tegu oleks vaatajale arusaamatu kujutiste vooluga — nauditav fantaasialend käib hoopis paaris vaimukate ja puudutavate lugudega.

Animated Dreams Grand Prix on välja pannud Nukufilmi stuudio väärtuses 1000 eurot. Eesti filmidest kandideerivad Grand Prix'le Ülo Pikkovi “Tik-tak”, Kristjan Holmi “Must stsenaarium” ning Priit ja Olga Pärna “Lendurid koduteel”.
AD Esilinastuvad uued Eesti animafilmid / Animated Dreams, http://www.anima.ee/uudis/esilinastuvad-uued-eesti-animafilmid/ (10.11.2014).

Näitleja valikust

On valitud näitleja, kelleks on Kaljo Kivi. Kaljo Kivi mitteprofessionaalina sai valitud mitmel põhjusel - esiteks, tema visuaalse karakteri tõttu ning ka seepärast, et ise nukufilmi tegijana on tal lihtsam mõista piksillatsiooni olemust ning vastavalt sellele ka kaadris käituda.

Filmist meedias

„Ülo Pikkovi „Tikk-takk” annab neist kolmest [animafilmid "Põhjatäht", "Alateadvuse maja" ja "Tikk-takk" - toim] ehk kõige enam põhjust filosoofiliseks mõtiskluseks. Film räägib kellassepast, kelle käes hakkavad mutrid, kruvid ja vedrud järsku oma elu elama. Filmis on lugematuid kelli, kuid nende abil ei saa siiski ajast eriti palju teada. Pahatahtlik või lihtsalt mänguhimuline hiireke lükkab kellaseiereid edasi, nagu juhtub, ning aeg jääb suhteliseks ja tabamatuks. Mis ja kus on aeg, kui kõik ajanäitajad on ebausaldusväärsed? Igaüks teab ju, et hoolimata näiliselt objektiivsest mõõtevahendist liigub aeg mõnikord edasi tunniajaste hüpetega, mõnes olukorras roomab see minut- või lausa sekundhaaval, magamise ajal aga kaob täielikult. Väga nauditav on „Tikk-takis” vana kellassepa tuba koos kogu selle detailirohkusega, mis tuletab nii mõnelegi ehk meelde vanavanemate kodu, ning Maarja Nuudi kellatiksumisega paralleele loov viiulimuusika. Põnev leid on ka kellaosutite liikumist imiteeriv kaameratöö.“

Rood, K. (2014). Mäng ja unenägu [animafilmid "Põhjatäht", "Alateadvuse maja" ja "Tik-tak"]. Sirp, 21. nov, lk 31.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm