Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Tiiu Kirsipuu oma tööst

“Viimaste aastakümnete jooksul olen väga tõsiselt hakanud mõtlema oma võimaluste ja kohustuste peale selles elus, sest ma ju tekitan siia midagi juurde. Ma panen asjadesse, mida ma loon, oma energia. Nad on positiivse programmiga ja see on minu väike panus sellesse maailma”.
Filmi "Tiiu Kirsipuu. Edu kood" esilinastus 22.03. kl 18 KUMUs (2013). Sirp, 20. märts.


Tiiu Kirsipuu skulptuurid sünnivad argimuredest priilt

Seda, kuidas tekib idee või sünnib üks skulptuur, peab Kirsipuu aga eriliseks protsessiks. “Sa nagu programmeerid ennast antud teema lainele, töö su peas käib kogu aeg, sa oled nagu vastuvõtja. Mingil hetkel tulevad ideed,” selgitab ta. “Selleks annavad vahel tõuke asjad, mida näed, kuid millel ei ole skulptuuriga midagi pistmist. Millal ja kust täpselt ideed tulevad, ma ei tea.”
Samas teab Kirsipuu väga hästi seisundit, mis on ideede sünniks vajalik, ning vahendeid, et end sellesse seisundisse viia. “Ma pean olema päris palju üksinda ja inimestega vähe suhtlema, et ma oleks justkui koondunud iseenda sisse ega hajutaks end laiali, ei jagaks oma energiat, vaid oleks oma kanalis sees.” See peab olema rahu ja tasakaalu seisund, kus ei saa olla argipäevamuresid ja -mõtteid.

Materjalis mõtlemine

Samas kinnitab Kirsipuu, et alati tuleb ideid rohkem kui üks. Loomingulisel lainel kritseldab ta oma ideed üles ning laseb neil siis settida. “Vahel on kaunis keeruline kogunenud ideede vahel valida, sest ise oma asjade sees olles ei ole alati kohe kõige lihtsam otsustada, mis on parim,” nendib ta. Kui ta väga kimpus on, siis küsib nõu sõpradelt, kelle arvamusest ta lugu peab, või esitab mõnikord ka mitu kavandit.
Kirsipuu rõhutab, et skulptori ülesanne on mõelda materjalis, sest eri materjalide tehnilised omadused ja väljendusvõimalused on erinevad. Igasugustest materjalidest annab teha erineva emotsionaalsusega töid. “Ma usun, et kui ma teen tööd sisemise tasakaalu ja rahu seisundis, siis ma ei tee negatiivse märgiga asju,” arutleb Kirsipuu, kes n-ö tasakaalutuna eelistabki tööd mitte teha, vaid hoopis muude asjadega tegeleda.
“Kui ma olen heas vormis, siis on mul palju energiat ja ideed tulevad ning asjad sünnivad kiiresti. Loodan väga, et ma ei tekita oma loominguga siia maailma negatiivsust juurde. Ma ei pea oma pingeid kunstis välja elama, et teised selle siis sahmakana enda kraesse saaksid.”

Igavikuline kunst

Tiiu Kirsipuu ei leia, et ta peaks oma loomes tegelema päevakajaliste teemadega. Tema arvates võib skulptor endale lubada mingites teistes kategooriates mõtlemist. “Võib-olla igavikuline kõlab liiga uhkelt, aga põhimõtteliselt on materjalid, mida me oma töös kasutame, tihti püsivad ja jäävad,” tõdeb ta. “Neid inimesi on küllalt, kes sotsiaalseid probleeme kajastavad, mulle ei ole see lihtsalt omane, mind huvitavad hoopis teised kategooriad ja filosoofilised plaanid ja eks igaüks teeb seda, mida ta tähtsaks peab või mis on temaga sisemiselt sarnane ja haakuv.”
Kaljuvee, A. (2006). Tiiu Kirsipuu skulptuurid sünnivad argimuredest priilt. Päevaleht, 7. okt.

Tallinn sai Sean Connery büsti

Eile avas Suurbritannia suursaadik Peter Carter Tallinnas Šoti Klubi juures näitleja Sean Connery büsti, mille autor on skulptor Tiiu Kirsipuu. Šoti päritolu Sir Sean Connery on üle maailma armastatud eelkõige James Bondi rollide kehastamise tõttu – aastatel 1962–1983 mängis ta seitsmes Bondi-filmis. Ka hiljem tegi Connery mitu meeldejäävat rolli. Praegu 80-aastane vanahärra lõpetas karjääri 2006. aastal.
Tallinn sai Sean Connery büsti (2011). Päevaleht, 28. jaanuar.

Vaata lisaks:

http://www.tiiukirsipuu.com/cvest1.htm

http://www.tlu.ee/UserFiles/Kunstide%20Instituut/kunstiharidus/artikkel_tiiust.pdf

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm