Avaleht » Filmiliigid

Proovime Pärti (2012)

Esimene film duubel-DVDst Mängime Pärti. Arvo Pärt musitseerimas koos muusikakooli õpilastega

Dokumentaalfilmid Kestus: 201:00

Huviinfo

Arvo Pärt musitseerimas koos muusikakooli õpilastega

Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakooli ja Rahvusvahelise Arvo Pärdi Keskuse koostöös toimus 4. juunil 2011 Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus õpilaskontsert Arvo Pärdi loomingust. Dorian Supini film "Proovime Pärti" on talletanud selle kontserdi viimased proovid koos heliloojaga.

See film, nii nagu ka õpilaskontserti ennast jäädvustav muusikafilm "Mängime Pärti" valmisid Rahvusvahelise Arvo Pärdi Keskuse, Vanalinna Hariduskolleegiumi (VHK) Muusikakooli, kirjastuse Universal Edition ja filmistuudio Minor Filmi koostöös aastal 2012. Mõlemad omavahel seotud filmid salvestati samal aastal duubel-DVDle ühise pealkirja all "Mängime Pärti. Arvo Pärt musitseerimas koos muusikakooli õpilastega" ning esilinastusid Tallinnas Mustpeade majas 23. aprillil 2012.

Kontserdiproovide taustast

"Arvo Pärt, üks tuntumaid ja armastatumaid heliloojaid kogu maailmas, juhendas 2011. aasta maikuus Vanalinna Hariduskolleegiumi lapsi, kes olid võtnud nõuks ette valmistada helilooja autorikontserti.
Ühel eelneval talvisel kohtumisel Laulasmaal, kus helilooja soovitas töösse võtta loo "Vater unser", seda kohe ka ette lauldes ja end klaveril saates, mõistsin ees ootava projekti sügavamat tähendust. Tajusin, et me ei pea hirmsasti muretsema, kas lapsed on piisavalt tasemel ja väärilised selleks tööks koos heliloojaga. Oluline on hoopis muu - protsess, kontakt, koostöö, see sügav jälg, mis jääb noort muusikut kogu eluks mõjutama. Küllap on see ka heliloojale väärtuslik kogemus saada vahetu emotsioon ja tagasiside lapselt, kelle väljendus on siiras, aus, ilma aukartuse ja distantseerumise filtrita. Mõttes juba nimetasingi seda protsessi "südamest südamesse".
Kontserdil ja proovides jagus tähelepanu vaid muusikale ja ideedele muusika taga, ees ja ümber, südamlikus ja sundimatus loomingulises õhkkonnas. Raske on lühidalt kirjeldada seda meeleolu, mis ruumis tekkis. Ega paremat sõna ei leia kui armastus. Armastus lapse, looja ja loomingu vahel ja vastu. Armastus kui kõikeläbiv kvaliteet, mis pühitseb loovuse. Muusika on ju otsetee südamesse, ka kõige tugevamast koorikust lööb see läbi augu, mille kaudu saavad vabalt sisse voolata vaimsed väärtused ja head emotsioonid." 
Peeter Sarapuu. Proovime ja mängime Pärti. Saatesõnast duubel-DVD-le "Mängime Pärti" (2012).

Väljavõtteid vastukajadest

Peeter Sarapuu, VHK Muusikakooli juhataja jagab oma muljeid: „Muusikud ja muusikateadlased on läbi aegade unistanud: kui oleks võimalik küsida heliloojalt endalt... Käesoleval DVD-l on need unistused täitunud. Valminud DVD, eriti esimene plaat, millele on jäädvustatud protsess, kuidas helilooja juhendas oma lugude õppimist, vahendades taustateadmisi, oma mõtteid ja nägemust, aga ka seda, millisena näeb ta neid teoseid praegu, on väärtuslik dokument. See on väga eriline infoallikas mitte ainult muusikaõppuritele, vaid ka küpsetele interpreetidele, samuti muusikateadlastele – seega kõigile, kes soovivad süveneda Arvo Pärdi loomingusse. Teades, kui arvukalt leiab Arvo Pärdi muusika ettekandmist ning uurimist üle maailma, leian, et võimalus saada DVD-le salvestatud informatsioonist osa kaheksas keeles lisab sellele dokumendile laiema väärtuse."
Valmis DVD „Mängime Pärti“. (2012). Muusika, nr  6/7, lk 49. 

Tiia Teder, muusikaarvustaja: "Jäädvustatud proovistseenid on eksklusiivse väärtusega ka seetõttu, et õpetussõnu jagav Arvo Pärt ei ole ise kunagi tegutsenud pedagoogina ja tal pole olnud ka otseseid kompositsiooniõpilasi.
Pärt on tuntud oma nõudliku töö poolest interpreetidega, et koostöös esitajaga tabada näiliselt lihtsa helivalemi DNAd ning igal esitusel õigesti panna paika muusika seesmine ehitus. Siin püüab Pärt oma taotlusi selgitada väga noortele ja veel kogemusteta esitajatele. Kohtuvad Meister ja tabula rasa.

Enamiku kontserdil esitatud lugude prooviepisoode jagatakse koos vaatajaga. Arvo Pärdi proovid noorte muusikutega on DVD-l üsna sarnase ülesehitusega: õpilane mängib loo ette, järgnevad otsingud, selgitused ning arutelu, et panna muusika noorte esitajate käe all paremini kõlama. Stseenidel on justkui muusikapala vorm: ekspositsioon, töötlus ja tulemus.

Lastepalade prooviepisoodid on väga meeleolukad. Üht Pärdi lõbusaimat noorpõlveteost "Pardipoegade tantsu" mängib Anett Demjanov. Autor küsib hajameelsust teeseldes: "Ah niisugune lugu, kas mina olen selle kirjutanud? Kas seal on forte? Mis ma olen teinud!" Siis istub ta klaveri taha ja mängib ette, kuidas saaks lugu olla natuke salapärasem.

Kõige huvitavamad episoodid on need, kus Pärt selgitab oma kuulsate lugude "Variatsioonid Ariinuška tervekssaamise puhul", "Aliinale" ja "Peegel peeglis" heliliine ning asju, mille peale, olles küll neid lugusid sadu kordi kuulnud, pole ise mõtelnud. Eriline on näha neid lugusid sedavõrd lähedalt.

Plaat "Proovime Pärti" on jagatud track´ideks, mahukat materjali saab vaadata episoodihaaval. Dorian Supin on üles võtnud väga suure hulga hinnalist ainest, millest saaks kunagi monteerida sisuka dokumentaalfilmi.
DVD-kompektile lisab kaalu lõik, kus Arvo Pärt ja tema abikaasa, muusikateadlane Nora Pärt vestlevad muusikast ja interpretatsioonist. Pärt räägib tähenduslikult ja kütkestava ilmekusega muusika võluvast võimest puudutada inimesi väga lähedalt. /---/ Kuidas seda saavutada, et heli "hakkaks õitsema"?
Nora Pärt räägib tööst muusikaõpilastega, mis andis ka heliloojale väga palju, kergitas esile uusi tahke neis teostes, mida mängiti ja prooviti. Lastel on muusikaga otsekohene suhe, nendel on silmad lahti ja pole traditsioone kõrvades ning see muusika vajab valget lehte."
Teder, T. (2012). Mängime Pärti. Meister ja tabula rasa. Teater. Muusika. Kino, nr 10, lk 116, 118-119

Lauri Jõeleht, VHK muusikaõpetaja: „2011. aasta kevadel õppisid VHK muusikakooli noored oma õpetajatega Arvo Pärdi teoseid, milleks oli eelnevalt saadud helilooja nõusolek. Viimastes proovides viibis ka helilooja ise, juhendades esituse viimistlemist ning andes lastele ja õpetajatele tagasisidet. "Helilooja tundus tulemuse üle siiralt rõõmustavat. Isegi sedavõrd, et DVD-le salvestatud vestluses tõid Nora ja Arvo Pärt esile 35 aastat tagasi kirjutatud oreliteose "Trivium" esituse erakordsuse, öeldes, et see teos sai alles nüüd tõeliselt kõlama.

DVD üheks peamiseks eesmärgiks võib pidada Arvo Pärdi loomingu tutvustamist muusikat õppivate laste hulgas, see võiks ühtlasi olla sillaks laiemal tutvumisel uue muusikaga. "Proovime Pärti" annab Pärdi teoste interpreteerimiseks hulgaliselt mõtteid, mis on kindlasti väärtuslik materjal ka õpetajatele, kes ju väga paljuski suunavad õpilasi repertuaarivalikul.
On huvitav vaadata, kuidas helilooja püüab proovide käigus väga delikaatselt juhatada mängijaid teistmoodi mõtlemise suunas. Lapsed, õppinud mitmeid kuid neid teoseid oma õpetajate käe all, esitasid suuresti ju oma õpetajate nägemust teosest. /---/ 
Pärdi muusika õpetamine lastele rikastab suurel määral nende muusikalist mitmekülgsust. Nootide vähesus ja aeglased tempod võimaldavad õppida iga nooti väärtustama ja juba lihtsalt ilusa heli tekitamisele keskenduma."
Jõeleht, L. (2012). Õppigem lastelt mängima Pärti. Sirp, 31. aug, lk 24.

Pärti proovisid:

Trivium (1976). Liisa Hiob, orel. Õpetaja Hille Poroson.

Da pacem Domine (2004). Plokkflöödikvartett koosseisus Kelli Marie Jaama, Saskia Baltin, Irma Isabella Raabe ja Tõnis Kuurme. Õpetaja Tõnis Kuurme.

Pari intervallo (1976). Kitarrikvartett koosseisus Päär-Joonap Keedus, Joann Gustav Arro, Kaarel Kuusk ja Lauri Jõeleht. Õpetaja Lauri Jõeleht, temalt ka esituse seade.

Punamütsike ja hunt (tsüklist "Neli lihtsat tantsu", 1956-1957). Johan Kroon, klaver. Õpetaja Anneli Tanksimäe.

Liblikad (tsüklist "Neli lihtsat tantsu", 1956-1957). Ursula Roomere, klaver. Õpetaja Ingrit Vooglaid.

Pardipoegade tants (tsüklist "Neli lihtsat tantsu", 1956-1957). Anett Demjanov, klaver. Õpetaja Katri Rebane.

Ukuaru valss (1973). Kandleduo Kalev Vatsel ja Tuule Kann. Õpetaja Tuule Kann.

Variatsioonid Ariinuška tervekssaamise puhul (1977). Rael Kõiv, klaver. Õpetaja Katri Rebane.

Diagrammid (1964). Johan-Eerik Kõlar, klaver. Õpetaja Karin Suss.

Aliinale (1976). Johanna Kivimägi, klaver. Õpetaja Katri Rebane.

Peegel peeglis (1978). Johannes Peeter Sarapuu, tšello ja Joonas Mattias Sarapuu, klaver. Õpetajad Aare Tammesalu ja Karin Suss.

Peace upon you, Jerusalem (2002). Vanalinna Muusikamaja tütarlastekoor. Dirigent Maarja Soone.

Allikas: filmi 13. osa "Pärti proovisid..."

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm