Avaleht » Filmiliigid

Heino Eller. Quinta Essentia (2013)

Ellu Elleri käsikirjalisi ülestähendusi aastatest 1944 - 1997

Dokumentaalfilmid Kestus: 88:45

Mälestused

Filmi autor Dorian Supin

Katkeid intervjuust Klassikaraadiole

Mis teid paelub heliloojate ja muusika juures, see ei ole ju lihtne materjal filmitegemiseks?
Lapsepõlves ma lõpetasin laste muusikakooli ja see jäi kuidagi südamesse, meeldib. Teiseks annab muusika filmile hästi palju juurde. See on üks lisavõimalus ennast väljendada.

Kas teil on endal ka mingeid isiklikke kogemusi Heino Elleriga?
Kahjuks me ei puutunud kokku. Üks mulle lähedane inimene ütles, et see on väga väärt materjal, kui nii võib Elleri kohta öelda. Asja uurima hakates sain aru, et tegemist on haruldase materjaliga. See ei puudutanud ainult Ellerit, vaid kõike teda ümbritsevat. Selline ajatunnel.

Kuidas te seda filmi üles ehitasite?
Ellu Eller pani omal ajal päevikutes kirja absoluutselt kõik. See oli tohutu materjal. Kaks kolmandikku sellest jäi filmist välja. Kui lugesin päevikut, tuligi välja vorm. Mul tuli valida ja panna õigesse järjekorda. Filmis olid kõik Ellu sõnad, me ei lisanud midagi. Poolteist aastat võttis kirjaliku materjali läbitöötamine aega.

Miks just Maria Klenskaja sobis Ellu rolli?
Klenskajaga ma olin varem töötanud oma Laidoneri filmis. Ta sobis ka sellepärast, et oskas hästi vene keelt, samuti saksa ja inglise keelt, mida Ellugi oskas.

Filmis on palju uusi intervjuusid...
Need pikad intervjuud püüdsime teha kohe alguses. Mälestused olid kõigil väga helged ning soojad, ja oli kohe tunda, et see aeg ja suhtlemine Elleriga oli neile olnud väga tähtis. Siiamaani nad hindavad seda kõrgelt.

Kas olid ka ulatuslikumad intervjuud?
Heljo Sepaga tegime 3-4 päeva intervjuusid. Nendes oli palju huvitavat eluloolist materjali tema enda elust ja kokkupuudetest Elleritega.

Läksite Heino Elleri suvekodusse kohale?
Seal Laulasmaal oli mingi kummaline tunne, nagu mingi jõud aitaks, et kõik jookseks kätte. Seal oligi lõhn, millest on filmis kõlavas Brodski luuletuses juttu.

Filmis on ühtepidi kroonika koos pildi- ja filmimaterjaliga, teiselt poolt lisasisu intervjuude kaudu...
Me proovisime näidata inimlikku poolt, sest inimesed on ikka inimesed, nad ei ole täiuslikud. See peaks aitama Ellerist aru saada. Kõigil meil on oma nõrkused. Teiselt poolt mõjutab aeg, milles elame, meie elu. Siis oli raske, keeruline aeg. Praegu elaksime nagu paradiisis.

Mida Heino Eller peale selle filmi valmimist teile tähendab?
Huvitav inimene. Kuid mind pani mõtlema Elleri naine, kes pühendas oma elu Ellerile, täielikult. Kogu oma elu. Ta oli andekas inimene, avaldas kirjutisi ajalehes, andis välja lasteraamatu. Tal olid suured perspektiivid, millest ta loobus Elleri kasuks.
Delta. Dokumentaalfilm Heino Ellerist "Quinta Essentia". Dorian Supin. Klassikaraadio saade „Kino, kino“, http://klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=1546623 (29.08.2013).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm