Avaleht » Filmiliigid

Karikakramäng II: Aitäh, et sa minuga juhtusid (2012)

Esimene film kassetist "Karikakramäng II"

Mängufilmid | Armastusfilm Kestus: 14:50

Huviinfo

"Karikakramäng II" treiler

www.youtube.com/watch?v=t62Gdl6WBCo  (22.02.2013).

Tootjafirma sünopsis

Elina Naani lühifilmis sõidavad kaks noormeest ja kaks tüdrukut väikesele seiklusele läbi suvise Eestimaa. Teekonnal avastavad noored, et nende vahelised suhted on palju vastuolulisemad, kui välja paistab. Selles armusuhete sasipuntras peavad poisid langetama valiku, mis määratleb, kes nad on ja mis neist elus edasi saab.
http://www.facebook.com/events/448948305159786/ (27.02.2013).

Kassett "Karikakramäng II"

Kolmest filmist koosnev kassett "Karikakramäng II" vaatleb kolme erinevat eluiga, kus inimene on sunnitud langetama otsuseid, mis mõjutavad tema ülejäänud elu. Sellised hetked saabuvad sama äkki ja dramaatiliselt kui esimene armumine. Kuidas nende kriisidega toime tulla nooruses, varases keskeas ja kuldsetes aastates? http://www.facebook.com/events/448948305159786/ (27.02.2013).

Arvamusi kassetist

Tiina Lokk: „Kui vaadata seda kunagise „Karikakramängu“ kontekstis, siis üle 3 [5-palli süsteemis – toim] ei venita. Toonane kassett tähistas uue põlvkonna tulekut ja oli tõesti tulemine – toonased filmid, nendes peituv sõnum ja tase olid märksa tugevamad, jõulisemad ja huvitavamad. Kui see praegune aga omaaegsest kassetist lahti haakida, siis tänase eesti filmi kontekstis saaks igat filmi eraldi hinnates „Aitäh, et sa minuga juhtusid“ 3, „Foto“ 5 ja „Hõbepulm“ 4.“

Roman Baskin: „Ei taju, kui palju võib või peab debüütide puhul mööndusi tegema, aga kui täie nõudlikkusega hinnata, siis jääb kassett tervikuna kuidagi lahjaks, veretuks. Igas loos on eraldi võttes mingeid huvitavaid käike, leide, aga dramaturgiline selgroog logiseb kõigis kolmes etüüdis. Veidi tihedamat kude on märgata „Foto“ juures. Samas on tuntavad pildi liikuvus ja üldine käsitööoskus. Kuulsin meediast, et kasseti läbivaks teemaks on armastus!? Mina tundsin küll pigem selle puudumist.“

„Karikakramäng 2“ (2013). [Tiina Lokk, Indrek Kasela, Lenna Kuurmaa, Roman Baskin annavad hinnangu filmikassetile "Karikakramäng 2"]. Postimees: AK, 9. veebr, lk 10. 

Mathura: „Ennast pärandi järgi määratleda on alati mõnevõrra riskantne ettevõtmine, mis võib lõpuks välja näha pigem eneseupituse kui austusavaldusena. Ka kassettfilmi ehk kolmest lühimängufilmist koosneva „Karikakramäng II” puhul on räägitud sellest, kas ta suudab astuda oma eelkäija jälgedesse, kas ta suudab olla oma ajas ühtviisi tähenduslik. Ja pean tunnistama, et mõnevõrra tundub nüüdse filmi viide mullegi pingutatud. „Karikakramäng II-st” kumab läbi tunne, et tegu on meelevaldselt kokku seotud kolme lühifilmiga, mis kuuluvad kokku ennekõike sellepärast, et nad olid käepärast.“
Mathura (2013). Armastab, ei armasta. Käepäraselt kimpu seotud „Karikakramäng II“. Sirp, 15. märts, lk 27.

Arvamusi filmist „Aitäh, et sa minuga juhtusid“

Mathura: „„Aitäh, et sa …” paistab „Karikakramäng II” kolmikust tugevaim lavastus. Režissöör Elina Naan ei piira oma lühifilmi tervikut pelgalt inimestevahelise suhtlusega, vaid põimib sinna orgaaniliselt ka pealtnäha lihtsaid, ent esteetiliselt välja peetud kaadreid olustikust ja loodusest. Nõnda on kalavõrk või heinamaa siin võrdväärsed tegelaskujud mööda suvist Eestimaad rändavate noorte kõrval. Ehkki Naani visuaalne keel on kokkuvõttes mõnevõrra lihtsustatud, otsib ta puhtust ja selgust ning see on igati sümpaatne. Terviku tunnetamisele aitab kaasa ka Rein Fuksi originaalmuusika, mis lisab loo inimsuhetesse veel ühe kihi: taju millestki, mis asub hetke emotsioonidest kaugemal, ent on ühtviisi oluline. „Aitäh, et sa minuga juhtusid” on ühtlasi lugu, mida siinsest kolmikust on käsitletudki lühifilmina, mis ei peagi taotlema lõpetatust, vaid vastupidi, paiskama õhku ühe lahtiste otstega võimalikkuse.

Kuivõrd Naani lugu ise on usaldusväärne (lavastaja on ise ka stsenarist), ei oska ma kindlalt öelda. Kasutada filmi avavat lugu homoarmastusest on tegijatelt kindlasti julge valik, kuigi selle „kaasaegsuses” on minu meelest ka midagi tehtut. Siiski võib öelda, et Ivo Reinok, kellele on usaldatud filmi tundlikuma natuuri Tomi kehastamine, mängib oma rolli välja piisava veenvusega, jättes teised rohkem või vähem statisti staatusse.“
Mathura (2013). Armastab, ei armasta. Käepäraselt kimpu seotud „Karikakramäng II“. Sirp, 15. märts, lk 27.

 

Vaata lisaks

"Karikakramäng II" leiab elust ja inimestest uusi sügavusi [intervjuu Andres Maimiku ja Arvo Ihoga] (2013). ERR: ETV, OP, 5. veebr, video.
http://m3.err.ee/ee/etv/saade/460892  (22.02.2013).

Arvo Kukumägi: ma olen selliste stseenide jaoks liiga vana (2013). Postimees.ee, 10. veebr, http://www.postimees.ee/mobile/?id=1132960  (22.02.2013).

"Karikakramäng II" Facebookis
http://www.facebook.com/events/448948305159786/  (22.02.2013).

Filmi "Karikakramäng II" esilinastus. GALERII: kuulsad ja säravad külastasid "Karikakramäng II" esilinastust. (2013). Õhtuleht: Elu, 7. veebr. http://www.ohtuleht.ee/509315  (22.02.2013).

"Karikakramäng II" [Elina Naani, Katrin Maimiku ja Jan-Erik Nõgistoga vestleb Mirje Mändla] (2013). ERR: Klassikaraadio, Delta, 7. veebr (22.02.2013).

Karjatse, T. (2013). "Karikakramäng II". ERR: Klassikaraadio, Filmikomm, 8. veebr.
klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=1554393&lang= (22.02.2013).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm