Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Tootjafirma sünopsis

Filmi peategelane on äärmuslikult vastuoluline inimene Rein Mets, keda tuntakse evangelisti ja usuliikumise Elu Sõna loojana, viie laspse isana, biseksuaalina, kes on elanud koos mehega üle 20 aasta. Kes saadeti usulise tegevuse pärast 1988. aastal Nõukogude Liidust välja koos oma naise ja viie lapsega ning on elanud sellest ajast alates Rootsis. Mets tahaks tulla jälle Eestisse evangeeliumi kuulutama, aga see on raskendatud tema seksuaalse orientatsiooni tõttu.
EFI andmekogu

Filmi autori Jaan Kolbergi idee

Kas me seda tahame või mitte, homoteema on ukse ees ja murrab vältimatult sisse. Ja see põhjustab probleeme, sest me ei tea väga sageli, kuidas olla, kuidas käituda või kuidas suhtuda. Mingis mõttes võib väita, et me oleme nendes küsimustes harimatud.
Aga ega me ei jõua ka mingile selgusele enne, kui hakkame rääkima. Me peaksime endile teadvustama teema olemasolu ning siis mõtlema, kuidas seda käsitleda, kuidas leida nö ühiskondlik kokkulepe ja üksteise mõistmine. Me peaksime aru saama, et äge, kohati mõõdutundetu surve ühelt poolt ning valimatu ja rõve sõim teiselt poolt ei ole lahendus. See ei vii mitte kuhugi. Kindlasti ei saavuta me ka midagi siis, kui peidame pea liiva alla ja teeme näo, et seda probleemi pole olemas. Näiteks nagu teeb sageli kirik.

Ma pakun filmilavastajana välja ühe võimaliku variandi sellele teemale lähenemiseks, tuues esile kunagise evangelisti ja elusõnalase, viie lapse isa ja biseksuaali Rein Metsa, kes saadeti 1988. aastal usulise tegevuse pärast Nõukogude Liidust koos oma perega välja. Metsa karismaatiline isik, tema enneolematult kirev ning kohati skandaalne elutee ja ennekõike tema suhtumine ligimesse, mehesse või naisesse, annab head ainest huvitavaks ning õpetlikuks filmiks.

Ma soovin, et selle loo moraal tuleks välja sellisena, et me ei peaks rõhutama inimese seksuaalset orientatsiooni, me ei peaks asetama elamise mõtte aktsenti sellele küsimusele, nagu tihti teevad seksuaalvähemuste õiguste eest võitlejad, teiselt poolt ei peaks me suhtuma liiga aktiivselt kaasinimeste seksuaalsesse orientatisiooni. Pigem võiksime üritada näha inimest tema terviklikkuses, hinnata tema püüdlusi saavutada täiust ning leida harmooniat. Me peaksime suutma leida empaatiat, et jätta kaasinimesele elamisruumi. Maailm on piisavalt suur, et meil kõigil oleks ruumi eksida.

Ja alustada tuleks iseendast, pidades sealjuures silmas Jeesuse õpetust, et armasta ligimest nagu iseennast.
Stuudio Navona: "Jeesus, homod ja kiisud", http://stuudionavona.blogspot.com/2011/09/jeesus-homod-ja-kiisud.html (17.10.2013).

Filmi valmimisest

Filmi tarbeks korraldati kolm võtteperioodi Rootsis. Esimene periood 2011. aasta lõpus, teine 2012. aasta mais, kui filmiti Örebro linnas peategelase osalemist suurel kassinäitusel, ning kolmas periood sama aasta augustis kaks nädalat. Filmiti Rootsi erinevates linnades ja peategelase kodus. Koguti suurel hulgal fotomaterjali ning osteti Rootsi televisioonist arhiivikaadrid peategelase Rein Metsa ja tema pere saabumisest Rootsi 1988. aastal ning suurest koosolekust Stockholmi Raekojas, kus kõneles ka Carl Bildt. Montaaž kestis 2012. aasta augustist kuni detsembrini, monteerimise juures olid suureks abiks filmiekspert Raimo Jõerand ning Marje Jurtshenko.
EFI andmekogu

Filmist kriitiku pilguga

Igor Garšnek: „Praegu Stockholmis elava Rein Metsast rääkiva filmi pealkirjas „Jeesus, homod ja kiisud” on sõnad „Jeesus” ja „homod” sisuliselt põhjendatud, ent „kiisud” ainult pildiliselt. Sest filmi alguses näeme Rein Metsa kodukassi ning kõnealuses linaloos on kolm episoodi salvestatud suurel Rootsis toimunud kassinäitusel, kus figureerib ka Rein Mets oma kiisuga. Ent Rein Metsa ja kasside suhetest pole selles filmis tegelikult sõnakestki juttu, küll aga Jeesusest ja Jumalast laiemaltki ning muidugi Rein Metsa biseksuaalsetest ja homosuhetest.

Raske öelda, kas Jaan Kolbergi filmi peateemaks on Rein Metsa homo- ja biseksuaalsus ning kõrvalteemaks tema religioossed kuulutused või vastupidi. Rein Metsa suhted temast paar aastakümmet noorema Allan Targaga tunduvad ekraanil nähtu põhjal olevat piisavalt keerulised. Filmis esitatu põhjal võib järeldada, et Mets oli (ja on praegugi) oma nooremale sõbrale ühteaegu nii usuline teejuht, mentor kui elukaaslane. Väga üksikasjalikuks ta selle suhte kirjeldamisel ei lähegi.

Märksa avameelsem on Rein Mets oma seksuaalsetest eelistustest rääkides. Filmis on ta veendunud, et Jumal ei tee homodest mingit probleemi: „Ma olin homo ammu enne, kui jõudsin üldse kirikusse!”. /---/

Oma usulistest veendumustest rääkides mõjub Rein Mets kahtlemata karismaatiliselt. „Minge välja, kuulutage evangeeliumi kõigele loodule,” on ta igasuguse religioosse kapseldumise ja kitsarinnalise sektantluse vastu. /---/

Kolbergi kõnealuse filmi montaaž kulgeb küllaltki väljapeetud tempos ja jätab vaatajale piisavalt aega selle usumehe seisukohtadele kaasamõtlemiseks. Visuaalselt hästi mõjuvad ka kõik need Stockholmi linnavaadetega paigad, mille taustal Rein Mets oma tavatust elukäigust pajatab.“
Garšnek, I. (2013). Homod, Jeesus ja korvpall: kaks portreefilmi sarjas "Eesti lood". Sirp, 7. juuni, lk 26-27.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm