Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Tootjafirma sünopsis

"Minategelase" ehk blondi eesti naise Eneli silme läbi kulgev lugu naistest, kes armuvad, abielluvad; pettuvad või jäävad Egiptusesse elama. Igal nädalal viivad lennukid puhkama üle 700 eestlase, reisihooaja jooksul oktoobrist aprillini 13 tuhat külmunud põhjamaalast. Kuumad mehed soojendavad üles rohkem südameid kui eales varem. „Miks nad...?“ on filmi peamine küsimus. Miks nad armuvad hirmvõõra kultuuri, eelarvamuste ja hirmu kiuste? Ei saa ju kahtlustada ainult kultuurilist harimatust, mis peaks andma teadmise, et aastaid on Egiptus sakslannadele olnud sama, mis meestele Tai? Miks ja kuidas säärased suhted tekivad? Mida see meie ajast näitab ja kuidas või kas tulevikku muudab? Film ei püüagi nendele küsimustele otsesõnu vastata, vaid jagada vahetut kogemust, oma silma ja oma käega katsumise tulemust,  ja lugusid, mida räägivad ja räägitakse eesti Kleopatratest. Kohut mõistku igaüks ise.
Allikas: EFI andmekogu

Filmist meedias

Liivi Šein: "Kahju, et see Hurghadasse lennutatud inimkatse sarjast “Eesti lood” nägi pildikeele poolest nadi välja. Salakaameratega võetud materjalist oli aga olulisem muu. 
/---/
Kogu see heade kavatsustega materjal kandis kiirustamise ja ülekardetud hirmu märke. Nähtud pildikvaliteet oleks andestatav näiteks maffiapealikute kohtumise salasalvestamisele, kus värvatud agendi elu tõeliselt ohus on ja filmida tuleb vaat et pintsakunööbiga.

Loomulilkult poleks antud loos libekeelsed idamaade meelitajad profikaamera ja võttegrupi ees nii julgelt blondile tüdrukule külge löönud. Filmi sõnumi edastamiseks oli aga olulisem muu, ja see saadi kätte ilma varjatud kaamerata. Näiteks info, mida jagas reisijuht gigolo’te töövõtete kohta, ja keegi kohalik mees, kes andis üsna põhjaliku ülevaate araabia poissmeeste abielueelsetest suhetest ja abielule esitatavatest nõudmistest. Ja Eneli SMS-idest kubisev mobiiltelefon. Seda liiki infot võinuks rohkemgi olla, selle asemel et püüda linti saada ribakardina varjust seksinurujate masseerimist ja musitamist. Kõige tähtsam on sõnum. Ja küllap saanuks ekspertide juttu illustreerida ka eemalt filmitud katteplaanidega.

Väikese-eelarveliste “Eesti lugude” tegemisega antakse filmitegijaile eelkõige käeharjutamise võimalus, kuid mõne teema teostamisel võiks veidi rohkem raha sisse panna ning toota film, millega jõuda ka Eestist välja."
Šein, L. (2006). Inimkatse blondi eesti naise peibutustest Egiptuses. Eesti Päevaleht, 24. nov.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm