Avaleht » Filmiliigid

Jahis ainult naised (2012)

Dokumentaalfilmid Kestus: 27:21

Huviinfo

Tootjafirma sünopsis

Eestis on ametlikult üle 16 000 jahimehe. Enamik neist on mehed. Vaid 200 tubli ja hakkajat jahimeest on naised. Ühe pikkade jahitraditsioonidega pere vanim tütar Merle otsustabki kevadel osaleda jahimehe koolitusel. Sarnaselt oma noorema õega soovib temagi saada esmaklassiliseks jahimeheks ning osa võtta kord aastas toimuvast suurest naistejahist. Jahist, millest võtavad osa ainult naised.
For Women Only (2012). Rmt: Estonian documentaries / Eesti dokumentaalfilmid 2012-2013. Tallinn: Eesti Filmi Sihtasutus, lk 14.

Filmi tootmine

Arendusperiood: november 2010 - märts 2011
Ettevalmistus: märts - aprill 2011
Tootmine: aprill - november 2011
Järeltootmine: oktoober - detsember 2011
Eelarve: 14 271 €
Allikas: EFI andmekogu

Filmist kriitiku pilguga

Rein Tootmaa: "Selle filmi puhul ei olegi niivõrd oluline teema ega probleemistik, kuivõrd teema peenkoomiline käsitlemise laad ehk siis režissööri käekiri. Kullar Viimne on oma meetodit oskuslikult ja lustlikult arendanud vähemalt kolme selgelt eristatavasse ja erinevasse suunda: ühiskonnakriitilisse, musthuumorlikku (mahalastud ja jahiveoki tagaraamile visatud põdra pea jääb raamilt alla tolknema ja veoki sõites vastu maad kolksuma) ja paatoslikku. Tulemusteta jahilt naasvaid kütte jahiveokites on filmitud täpselt sellise nurga alt ja ülevas stiilis nagu Hollywoodi filmides USA kangelaslikke eriüksuslasi, kes saabuvad võidukalt missioonilt. Lõpuks veel teemas üleüldise lõbusa kahemõttelisuse esiletoomine. Jahiüritustel ei peeta jahti mitte ainult ulukitele, vaid ka vastassugupoole esindajatele: tantsupõrandal ajab traksides meesterahvas taga mustas kleidis ja saledapihalist rebasekraega „lambukest” jms kaadrid.

Kokkuvõttes on see üks soe ja andekalt tehtud ja teemale sekundeerivalt hea meelelahutuslik humoorikas film paari probleemi tõstatamisega, mõne nöökega kindlatele adressaatidele ja pooltosina peenkoomilise pöördega stiilis."
Tootmaa, R. (2012). Topeltjaht ning UFOd ja uhvud. Panta rhei.  Sirp, 28. sept, lk 32.

Tarmo Teder: "Kullar Viimse filmi „Jahis ainult naised” pealkiri mõjub nagu „Ämmaemandaks ainult mehed”, tekitab nalja ja huumori ootuse. Etteruttavalt öeldes seda pulli natuke ka saab, aga vähem loodetust. Pigem näeb selles loos rohkem kogemata komistamise koomikat.
/---/

Dokfilmis on näha tõsielu lavastamise ambitsiooni, režissööril on oma kujundav käekiri. Kes jahiasjandust tunneb, võib silmata mitmeid „osatäitjate” nõrkusi ja rabedusi, eelkõige relvade käsitsemisel (üks naiskütt ei panegi relva laskmisvalmis kokku) ja looduses vaikuse pidamisel. Siiski on üks operaator (filmis on neid kolm) tabanud liikuva uluki ja teda kivi otsast tulistava naise. Esimene pauk läheb piima järele. Aga põdrad jooksevad mujalgi, nagu pildis näha, ja käib teinegi pauk. No mis siis sai?!

Sai lihtsalt jahil käidud ja Muhus veidi pulli tehtud. Kogu jahiseltskond on õhtuks tervelt tagasi ja siis (kui kedagi omavahel maha ei lastud?!) võib jahi kordaläinuks lugeda. Napsidele järgneb tants ja kes teab mis kõik veel. Pealkirjas välja hõigatud jaht, mille näitamiseks kulub filmis kümmekond minutit, on igatahes aset leidnud ja pilti saadud. Erakordne on küll teema, aga vaheldumisi tõsine ja lõbus film pole väga eriline, pigem mõõdukalt huvitav ja kordaminek kui läbikukkumine. Tõeliselt hämmastada suudab alles kaader lõputiitrite all. Sellel viskab üks mees metssigadele kühvliga lume peale sööta, notsud tulevad reas nosima ja söötja sügab üht röhitsejat kaela tagant. Metsik kesik ei tee väljagi!"
Teder, T. (2013). Väikese juubeli künnisel ehk Eesti lood 2011 II. Teater. Muusika. Kino, nr 1, lk 88-98.

Filmis aset leidnud sündmusest

12. novembril [2011 – toim] toimus Laimjala ja Muhu maadel järjekorras teine ja kauaoodatud jaht "Jahis ainult naised". Kohale tuli ligi kolmekümne naise kõrval ka suur hulk mehi, kelle roll oli naised kütiliini paika panna ning loomad metsast välja ajada. Päev oli väga meeleolukas ning üritus loeti kordaläinuks. Nüüd jääb ainult üle oodata järgmist aastat uue jahiga ning lugeda Triin Roostfeldt-Allase kirjutatud põnevat artiklit järgmise ajakirja numbrist.
Eesti Jahimeeste Selts, Uudised ja teated, 21.11.2011: Jahis ainult naised.  http://www.ejs.ee/et/uudised-ja-teated/704-jahis-ainult-naised.html (12.02.2013).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm