Avaleht » Filmiliigid

Ilusad inimesed (2008)

Dokumentaalfilmid Kestus: 59:00

Huviinfo

Vahur Laiapea oma filmist

Kuidas tulid mõttele teha filmi vaimupuudega neidude missivõistlusest?

Dokumentaalfilmi käivitamise võimalusi on erinevaid, üks neist on luua ise tükike sellist elu, millest on huvitav filmi teha. 2007. aasta kevadel nägin tänaval juhuslikult head tuttavat Eesti vaimupuudega inimeste tugiliidust, Agne Raudmeest. Ta rääkis, et nende tugiliidus olid käinud külas Miss Tallinn 2007 osavõtjad ja nagu missidele kohane, põlenud nad soovist head teha. Minu mõte liikus selles suunas, miks ei võiks nad aidata korraldada vaimupuudega neiude missivõistlust. Projekt läks käima, mina hakkasin oma kaameraga selle ettevalmistusi jälgima ja üleeile näitasime filmi Kumus.

“Ilusate inimeste” esilinastuse ajal jõudis mulle kohale mõte, et ma ei näinud kogu filmi tegemise käigus ühtegi alatust, mitte kordagi ei püüdnud mõni filmis/võistlusel osaleja kellelegi teisele n-ö jalga taha panna. Ma ei väida, et see üllatas mind, küll aga rõõmustas.
Davidjants, K. (2008). Vaimukate missivõistlusel jäädi sõpradeks. Eesti Päevaleht, 11. juuni, lk 14.

„Miks ei võiks ka vaimse puudega inimesed vastastikku mõõtu võtta selles, milles terved inimesed võistlevad.” Vahur Laiapeale ei ole see vaimupuudega inimestest esimene film, antud juhul paelusid teda just missivõistluste raames kokku saanud väga erinevad inimesed.

„Film jälgibki seda, kuidas need erinevad inimesed omavahel hakkama saavad. Milline on see ühisosa nende inimeste vahel,” selgitas režissöör.

„Filmi idee puhul on mulle ka ette heidetud vaimupuudega inimestega manipuleerimist. Mina leian, et vaimupuudega inimesed on nagu teisedki inimesed, nad on osa meie elust,” lisas Vahur Laiapea.
Esimese vaimukate missitiitli võitis Pille Siplane (2007). Saarte Hääl, 17. sept.

Filmist kriitiku pilguga

Olev Remsu: „Filminduse dramaturgiline alus on vastandamine. Laiapea on oma töös vastandanud pärismissinduse ning „Miss Vaimukad 2007”. Kinematograafiline vastandamine peaks olema harmooniline, vastandid peaksid teineteisega sobima, olema kooskõlas.

„Miss Vaimukad 2007” valitakse päris­missinduse taustal ja (kuri)kuulsa missikontori abiga, isegi meie missitaat Valeri Kirss vilksatab siin ja seal oma professionaalses tegeluses.

Kui pärismissindusse suhtutakse kas kergema või õelama irooniaga, selle võitjatesse kas vähema või suurema kadedusega, siis invaliidsuse puhul peaks vaataja südames olema ainult kaastunne, olgugi et teinekord ehk silmakirjatsev. 

Nõnda et missikontori sidumine „Miss Vaimukad 2007” valimisega on õnnestunud nõks. Uskumatu, ent sel moel rehabiliteeritakse veidike pärismissindustki, mida naisõiguslased teatavasti silmaotsaski ei salli. Huvitav, mida nad ütlevad „Miss Vaimuka 2007” valimise kohta? Kas peavad sedagi naise keha kultiveerimiseks vaimu ja ühiskondliku positsiooni arvel? /---/

Laiapea on karge headusekuulutaja. Meie ühiskonnas on positiivsed väärtused jäetud suuresti kiriku kanda ja sellest on veidi kahjugi. Materialistlikuma maailmavaatega inimene ei pruugi leida sealt tuge, võib seda kõike pidada mustakuuemeeste pobinaks. Laiapea headusesõnum on ilmalik ja materialistlik. „Ilusad inimesed” on otsekui hümn omakasupüüdmatusele, film väärtustab andmist meie võtmisühiskonnas.“ /---/

Loe arvustuse täisteksti:
Ilmalik headusekuulutaja - Sirp
Remsu, O. (2008). Ilmalik headusekuulutaja. Sirp, 15. aug, lk 24.

Vaata ka:
tuuletul minestusjärvel rulluvat lainet püüdes - Teater ...
Mälberg, K. (2010). Tuuletul minestusjärvel rulluvat lainet püüdes [Vahur Laiapea dokumentaalfilmid "Arnold Rüütel. Lõpetamata lause" (2006), "Teisel pool pidalitõbe" (2006), "Film minu emast" (2007), "Ilusad inimesed" (2008), "Krimmi õpetaja" (2009), "Eric. Tule laps" (2009) ja "Doktor Grossmanni jumalate maa" (2009)]. Teater. Muusika. Kino, nr 11, lk 90-98, ill.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm